Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raviksen pyöräpuistossa vauhti kuuluu kaikille – vanhalla raviradalla nuoret pääsevät ottamaan tuntumaa BMX-pyöräilyyn lainapyörällä veloituksetta

” Vitsi miten siisti rata! Mä aion tulla tänne joka päivä!”

Salpausselän koulun 7-luokkalaiset pojat ovat innoissaan, kun pääsevät liikuntatunnilla kokeilemaan BMX-pyöräilyä vanhalla raviradalla.

– Se rämäpäisyys tässä kiehtoo, että uskaltaa vetää täysiä noihin hyppyreihin, tiivistää 13-vuotias Venni Hiltunen. Rata on tuttu ja vauhtilajit mieleen.

– Täällä on hyvät olosuhteet ja kiva ajaa, kun muistaa ottaa vettä mukaan!

Samanikäiset luokkakaverit Leo Luoto ja Tuure Mäyränpää komppaavat.

– On hauska mennä kovaa mäkiä alas ja yrittää hypätä mahdollisimman korkealle, summaa Tuure.

– Parasta ovat hypyt! iloitsee Leo, jolle pyöräily on lempiharrastus.

Tänä kesänä avautuneessa pyöräpuistossa on kuusi rataa, joiden hyppyreissä ja kurveissa voi kokea vauhdin hurmaa valvotussa ympäristössä. Ratoja on maastopyörälle ja pienempirenkaiselle BMX-pyörälle, tarjolla on myös pumptrack- ja lastenrata. Uniride-hyväntekeväisyysprojektin pyörittämä alue on ollut suosittu, vahvistaa pyöräpuiston vastaava Juhapekka Jokelainen.

– Kävijöitä on ollut jo päälle 600, ja ihmiset ovat olleet tosi fiiliksissä! Uskon, että tällä saadaan paljon uusia harrastajia lajin pariin. Nuoret hakevat sen jännityksen kuitenkin jostain, joten on hyvä, että hakevat sen tällaisesta tervehenkisestä toiminnasta.

Kävijät ovat olleet enimmäkseen nuoria, mutta maksutta kokeilemaan voivat tulla kaikenikäiset.

– Tässä lajissa parasta on, että se tarjoaa vauhtia. Se on myös monipuolista: tässä pääsee luontoon ja tämä on sosiaalista.

Radalla on kypäräpakko, vaaratilanteita ei Jokelaisen mukaan ole juuri sattunut.

– Ehkä tämä keskivertoharrastusta riskialttiimpi on. Itse käytän aina polvisuojia maastopyöräillessä.

Koululaisia hän evästää ennen radalle lähtöä:

– Ottakaa muut huomioon, älkääkä törmäilkö!

Oppilaitaan luotsaava liikunnanopettaja Juha Himanen on uudella radalla ensi kertaa, idean heittivät oppilaat.

– Kivaa, että saa kokeilla, kun kaikilla ei itsellä ole asianmukaisia välineitä.

Lajikokeilut ovat hänestä oleellinen osa opetusta, ja oppilaat nauttivat, kun saavat itsenäisesti tehdä.

– Salpausselän koulu on siinä edelläkävijä. Se on itse asiassa valinnaisen liikunnan yksi tavoite, että tutustutaan eri lajeihin. En usko, että jää viimeiseksi kerraksi täällä.

Uniriden kantava idea on tarjota jokaiselle mahdollisuus tutustua pyöräilyn vauhtilajeihin matalalla kynnyksellä.

– Haluamme saada nuoria liikkeelle, siksi lainaamme pyöriä maksutta. Uskon, että taidamme olla Suomessa ensimmäinen laatuaan, Jokelainen arvelee.

Toimintaa rahoittaa yksityinen Samron Partnes oy. Jokelainen hoitaa pyörälainaamoa, antaa opastusta ja tarvittaessa huoltaakin pyöriä. Lainaamosta löytyy noin 40 pyörää ja erikokoisia kypäriä, aikarajoitusta lainauksessa ei ole.

BMX-pyöräilyn aktiiviharrastajia on Jokelaisen mukaan Lahdessa kourallinen, ja maastopyöräilyn harrastajia tuhansia, sillä korona-aika räjäytti lajin suosion.

Vanhalle raviradalle rakennettiin ensimmäinen BMX-rata jo kymmenkunta vuotta sitten, mutta toiminnan hiivuttua rata peittyi kasvillisuuden alle. Viime vuonna alueen hoksasi pitkän linjan maastopyöräilijä Marko Torppala. Hänen Ride Salpaus -yhdistyksensä suunnitteli uudet BMX-radat, joiden rakentamisen kaupunki kustansi. Radalla pidetään myös yrityksille tyky-toimintaa, josta saatavilla varoilla aluetta on tarkoitus ehostaa entistä hienommaksi. Paikka on Jokelaisesta omiaan toimintaan, koska se on lähellä keskustaa ja kouluja.

– BMX-harrastajat tosin ovat toivoneet, että tästä saataisiin virallisesti kisakelpoinen, mitä tämä ei nyt ole.

Raviksen pyöräpuisto vanhalla raviradalla on auki tiistaista perjantaihin klo 13–19 ja lauantaisin klo 10–15.