Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mastofestareilla kukkii kaikenkirjava kulttuuri – tapahtuma jatkaa Fringen ja Taidelauantain perinteitä

Lahden keskustan tapahtumakesä huipentuu Mastofestareihin, jotka järjestetään perjantaina ja lauantaina 2.–3. syyskuuta.

Uuden, lahtelaisen kaupunkifestivaalin ajatuksensa on esitellä runsas kattaus lahtelaista kulttuuriosaamista ja tuoda hyvää mieltä kaikenikäisille, matalalla kynnyksellä.

Tapahtumia riittää molempina päivinä aamusta iltaan, ne keskittyvät torille, Fellmanniaan, kirjastoon ja Viiskulmaan ja ovat enimmäkseen pääsymaksuttomia. Esiintyjähaku on parhaillaan auki kaupungin nettisivuilla, mukaan toivotaan esimerkiksi musiikkia, tanssia, teatteria, stand-up-komiikkaa, urheilua, liikuntaa ja kuvataidetta.

Mastofestarit jatkaa Taidelauantain ja Fringe Festivalin jalanjäljillä. Mutta miksi ihmeessä nimi jälleen kerran vaihtuu – siihen kaupungin tapahtumapäällikkö Inkeri Määtällä on hyvä selitys.

– Mielellään oltaisi Fringenä jatkettu, mutta viime vuonna, kun kansainvälinen artistihaku olisi pitänyt tehdä, emme siihen koronakaaoksen keskellä pystyneet. Suuren epävarmuuden takia päätettiin pitää siitä välivuosi.

Koska Fringe on nimenä koettu hankalaksi, päädyttiin perilahtelaisiin Mastofestareihin.

Suuren epävarmuuden takia päätettiin pitää Fringestä välivuosi.

Tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä

– Meinattiin kaivaa naftaliinista Taidelauantai, mutta kun tämä on kaksipäiväinen, ei antanut luonto myöten.

Se, millä nimellä tapahtuma ensi vuonna jatkuu, päätetään myöhemmin. Tapahtuman ydinajatus säilyy, toteutus vain tehdään paikallisin voimin.

– Kaupunki toimii mahdollistajana erilaisille toimijoille, eli kootaan saman sateenvarjon alle erilaisia juttuja, joihin on helppo lähteä mukaan.

Tarjonnan skaalaa on jopa hieman lavennettu. Fringessä näkyvyyttä ovat saaneet marginaaliryhmät ja villitkin taidemuodot, nyt otanta on laajempi.

– Mastofestareilla ei alleviivata taidetta ja kulttuuria vahvasti, mukana voi olla esimerkiksi liikuntaa ja urheilua, Määttä avaa ja haluaa puhua nimenomaan kaupunkifestivaalista.

– Tämä on helpommin lähestyttävissä, jos on allerginen sanoille kulttuuri tai taide.

Tapahtuma on herättänyt kiinnostusta, ja esiintyjiä on jo buukattu.

– Lahen Lava jatkaa ja alkaa olla kohtalaisen täynnä, genret ovat äärestä laitaan. Myös Gaudia tekee melkoisen esiintulon, heillä on hirveästi tapahtumia kampuksella ja torilla.

Lanupuiston 30-vuotisjuhlakin näkyy, siellä voi kokea Sami Leutolan valotaide- ja ääniteoksen.

Suosittu Illallinen Lahden taivaan alla laajenee, ruokapöydät pystytetään Väinö Hovilan puistotien lisäksi myös Anttilanmäelle ja Villähteelle.

– Viimeksi Väinö Hovilan puistotiellä oli 600 paikkaa, nyt on tuhat, koska viimeksi paikat varattiin kolmessa minuutissa.

Uutta on, että halutessaan piknik-eväät voi varata muutamista keskustan ravintoloista. Pöytäpaikkojen varaus alkaa 22.8. Suosittu on ollut myös Ristinkirkon yö, luvassa on Miikka Kallion Queen-esityksiä uruilla. Kirjastossa järjestetään silent disco, jossa osanottajat tanssivat kuunnellen samaa musiikkia kuulokkeista. Katuteatteria tarjoilevat kansanopiston näyttelijäopiskelijat.

Väliaikaisella kaupungintalolla, Fellmanniassa, on taidenäyttelyitä ja taidelainaamo. Ohjelmassa on myös opastettuja kaupunkikierroksia sekä käsityöläismyyjäiset.