Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksalan Teboil muuttui ST1-ketjun asemaksi – kauppiaalla ei ollut vaihtoehtoja, mutta boikotti ihmetyttää yhä

Saksalan Teboil muuttui viime viikolla ST1-ketjun asemaksi. Muutoksen taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen myötä alkanut Teboil-asemien boikotti.

– Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin konkurssi tai ketjun vaihto, kiteyttää kauppias Marko Lehtinen.

Boikotin alettua aseman tulot eivät enää riittäneet kattamaan kuluja. Lehtisen mukaan myynti väheni noin 100 000 euroa kuukaudessa.

Ketjun muutoksesta huolimatta Lehtinen on kuitenkin edelleen sitä mieltä, että boikotti ei alun alkaen osunut oikeaan osoitteeseen. Hänen mielestään suomalaiset kauppiaat joutuivat syyttömiksi kärsijöiksi.

Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin konkurssi tai ketjun vaihto.

Marko Lehtinen

– Teboil on ostanut polttoaineen Nesteeltä, joka on ostanut öljyä Venäjältä ja tehnyt kovaa tulosta. Kukaan ei ole kuitenkaan ryhtynyt boikotoimaan Nestettä, Lehtinen ihmettelee.

Lehtisen mainitsema kuvio pitää paikkansa. Neste on kuitenkin ilmoittanut lopettavansa venäläisen öljyn käytön. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan viimeinen raakaöljylasti Venäjältä saapui Nesteen jalostamolle 20. heinäkuuta.

Moni Teboilin asemia boikotoinut onkin todennäköisesti ajatellut, että Teboilin polttoainemyynnistä syntyvät voitot päätyvät joka tapauksessa Putinin sotakassaan ketjun venäläisen emoyhtiön Lukoilin kautta. Tämäkin asia näyttää toisenlaiselta tilanteeseen perehtyneen kauppiaan silmin.

– Käsittääkseni nykyisessä tilanteessa ei ole rahaliikennettä Suomen Teboilin ja Lukoilin välillä, Lehtinen toteaa.

Oli miten oli, Lehtisellä on selvä käsitys entisen ketjunsa tulevaisuudesta.

– Muutaman vuoden kuluttua Suomessa ei ole Teboil-asemia.

Ketjusta irtaantuminen ei kuitenkaan tapahdu sormia napsauttamalla. Lehtiselläkin olisi ollut sopimusta jäljellä ketjun kanssa vielä kaksi vuotta. Hän irtisanoi sen vedoten sopimuksessa olevaan kirjaukseen, jonka mukaan sopimus on mahdollista irtisanoa, mikäli liiketoimintaan on kohdistunut boikottia vähintään kolme kuukautta.

Ketju ei ole hyväksynyt kyseistä perustetta, joten Lehtinen saattaa joutua vielä puolustautumaan vahingonkorvausvaatimuksia vastaan. Hän ei tunnu kuitenkaan hätkähtävän asiasta, koska boikotin olemassaolosta tuskin on epäselvyyttä.

Lehtisen uusi ketju on taustaltaan kotimainen ketju, joka hankkii polttoaineensa muun muassa omalta ST1:n Göteborgin jalostamolta. Lehtinen päätyi ketjun valintaan punnittuaan parin vaihtoehdon välillä. Vaakakupissa painoi muun muassa ST1:n kyky kehittää toimintaansa ja tehdä tulevaisuudessa tarvittavia investointeja.