Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden markkinoilla on jo käynnissä poliittinen sadonkorjuu ensi vuoden vaaleihin – puheenaiheista ei ole nyt pulaa puolueiden kojuilla

Lahden tori viime keskiviikkona. Elokuun markkinat ovat perinteisesti olleet vuoden vilkkaimmat kuukausimarkkinat eikä tämä vuosi taida olla poikkeus. Kansaa on liikkeellä kauniissa säässä ja perinteiset markkinatuotteet tekevät kauppansa.

Rinkeleiden ja pölypussien seassa näkyy myös paljon paikallisia poliitikkoja puolueiden telttakatoksilla – onhan seuraaviin eduskuntavaaleihin enää kahdeksan kuukautta.

Tuleviin vaaleihin lähtevillä ehdokkailla ja torikansalla näyttää riittävän paljon juteltavaa, kaikilla teltoilla on suunvuoron odottajia lähes jonoksi asti. Pienen kyselykierroksen perusteella tietyt teemat nousevat nyt erityisen paljon esiin poliitikkojen ja kansalaisten välisissä keskusteluissa.

– Ehkä päällimmäisiä ovat terveyspalveluiden toimivuus, Ukrainan sota eli Venäjän raakalaismainen hyökkäys, inflaatiopaine – ja usein tulee vastaan myös ikäihmisten huomioiminen yhteiskunnassa, tiivistää istuva kansanedustaja Mika Kari (sd.) eniten puhuttavat aiheet.

Ikäihmisten huomioimisella hän tarkoittaa muun muassa julkishallinnon palveluiden sähköistämisestä aiheutuneita ongelmia.

– Jos ikäihminen yrittää saada julkisia palveluita puhelimen kautta, hän voi joutua odottamaan jopa päiviä.

Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi jo valittu Milla Bruneau nostaa esille yhden usein toistuvan teeman.

Vielä ei kuulemma nähty kampanjointia, kaikki ovat vain ”tapaamassa ihmisiä”.

– Ihmisten turvallisuudentunne on järkkynyt sodan takia, joten ihmiset odottavat tulevaisuudelta turvallista perusarkea. Siitä on juteltu aika monen kanssa, miten saataisiin vahvistettua nuorten tulevaisuudenuskoa, Bruneau toteaa ja viittaa samalla Ylen kyselyyn, jonka mukaan alle 30-vuotiaiden usko tulevaisuuteen ”on laskenut järkyttävän paljon”.

Käymiensä keskustelujen pohjalta Bruneau peräänkuuluttaa erilaisten kannustinloukkujen purkamista.

– Arjen turvaan liittyy työ, terveys ja toimeentulo. Työn vastaanottaminen on saatava helpommaksi.

Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) on puhunut ihmisten kanssa paljon sote-asioista.

– Tammikuussa tulee voimaan uusi uudistus ja ihmisiä huolestuttavat omat palvelut. Siihen on ollut helppo vastata, että kovin suurta muutosta en odota päijäthämäläisille. Rahoitus lisääntyy, joten siten odottaisi, että palvelutaso lisääntyy. En odota, että tulisi kovin paljon vaikeuksia.

Toinen puhuttava asiakokonaisuus on ollut ”polttoaineen hinta ja sota-ajan hinnat”.

– Inflaatio on kovinta 40 vuoteen, mutta samaan aikaan ihmisten palkat ja toimeentulo eivät ole nousseet. Vaikka Kela-etuuksia on pystytty nostamaan, tarvitaan myös lisätoimia. Nämä eivät riitä, ihmisten arki ei toimi.

Perussuomalaisten Rami Lehto kertoo puhuneensa paljon siitä, riittääkö sähkö ensi talvena ja toteaa samaan hengenvetoon, että ”kyllä se riittää”.

– Energian hinnat ja Ukrainan tilanne keskusteluttavat paljon. Moni tulee kertomaan, että ukrainalaisia tulee auttaa ja venäläisiltä tulee laittaa rajat kiinni. En tiedä ovatko ne kuitenkaan vaaliteemoja. Viimeisen puolen vuoden aikana on tapahtunut paljon. Tässä ehtii toiseen suuntaankin puolen vuoden aikana tapahtua niin paljon, että ei tiedetä, mitkä ne vaaliteemat ovat ja mistä asioista silloin taistellaan.

Lahtelaisen paikallispolitiikan otsikoissa viime aikoina näkyvästi ollut Liike Nyt on myös torilla omalla teltallaan. Siellä kahvia tarjoilee Tuija Saloranta, joka pääsi nykyiseen valtuustoon perussuomalaisten ehdokkaana.

Nykyään hän on puheenjohtajana uudessa neljän hengen valtuustoryhmässä, joka syntyi kesäkuussa värikkäiden vaiheiden jälkeen.

Myös Liike Nyt on asettamassa Hämeessä täyttä 14 ehdokkaan listaa. Saloranta ei kuulemma ole vielä tehnyt lopullista päätöstään eduskuntavaaliehdokkuudesta, mutta sanoo harkitsevansa sitä vakavasti. Päätös on tarkoitus tehdä elokuun aikana. Sitä odotellessa ihmisten mielissä olevat puheenaiheet ovat tulleet tutuiksi.

– Yleensäkin Suomen talous ja terveydenhuollon tila, eli hoitajapula, ne ovat kaksi isointa. Samoin on puhuttu lainsäädännöstä ja siitä, mihin se on menossa. Lainsäädäntö vaikuttaa pikaisesti tehdyltä monessa esityksessä, sinne jää tasa-arvo-ongelmia, joita pitää sitten paikkailla.

Jos ehdokkaiden puheita on uskominen, elokuun markkinoilla ei edes vielä nähty varsinaista kampanjointia. Kaikki pidempään politiikassa mukana olleet toteavat hellyttävän samantapaisin sanankääntein olevansa nyt vain ”tapaamassa ihmisiä”, kuten ovat tehneet säännöllisesti myös vaalien välillä.

Sanavalinnoista voidaan halkoa hiuksia, mutta varmaa on, että kamppailu äänestäjien suosiosta tiivistyy sitä kovemmaksi, mitä lähemmäksi ensi vuoden huhtikuuta mennään. Nähtäväksi jää, mistä aiheista silloin puhutaan.