Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisten avustaminen on pyörinyt läpi kesän Sammonkadulla – uudesta jakelukäytännöstä kiitosta

Kesän ajan toiminnasta on vastannut Lahden Inspis, jonka työntekijät ovat olleet ilmoitettuina kellonaikoina vastaanottamassa lahjoituksia. Sammonkadun avustuskeskuksessa jaetaan ukrainalaisille elintarvikkeita ja muita välttämättömiä tavaroita.

Inspiksen työntekijöiden lisäksi toiminnassa on mukana noin 15 vapaaehtoista ukrainalaista.

– Itse ruoka-apu on saatu rotareilta. Avoin Ovi -yhdistyksen kautta ollaan saatu myös ruokaa, ja lahjoituksia tulee vieläkin jonkun verran yksittäisiltä ihmisiltä, kertoo toimintaa johtava Maksim Gladostsuk.

Inspiksen johdolla mennään ainakin elokuun loppuun asti, ja mahdollisesta jatkosta keskustellaan kaupungin edustajien kanssa.

– Meidän ruoka-avun pitäisi riittää tämän kuun loppuun. Sitten täytyy miettiä jostain sitä lisää, jos halutaan jatkaa.

Ruokakassien jakaminen on muuttunut keväästä, sillä ruokaa kerätään nyt keskitetysti ja kaikille jaetaan samanlainen ruokakassi. Isompien perheiden ruokakasseihin laitetaan vähän ekstraa mukaan. Avunsaajat ovat olleet järjestelyyn pääsääntöisesti todella tyytyväisiä.

Piti olla yksi hylly, mihin kerätään vähän hammasharjoja tulijoille, mutta tämä vähän kasvoi.Johanna Pakarinen

–  Kun sisältö on sama, ei tarvitse tulla kolmea tuntia aiemmin jonottamaan, että saa paremmat tuotteet.

Käyttötavaroiden jaossa hyödynnetään Google Formsia, johon ukrainalaiset voivat merkitä tarvitsevansa esimerkiksi silitysraudan. Mikäli kyseinen tavara on saatavissa, se annetaan toivomuksen esittäjälle ruokakassien jaon yhteydessä. Näin kukin saa ohjatusti sen, mitä tarvitsee.

Ukrainalaisia on saapunut Lahden seudulle jo sen verran, että heillä on omat yhteisönsä ja he auttavat toisiaan. Gladostsukin mukaan ukrainalaiset ovat jaksaneet hyvin ja he ovat kiitollisia ja yllättyneitä saadun avun määrästä. Suurimalla osalla on edelleen halu palata kotiin, mutta he ovat alkaneet ymmärtämään, että sota ja vallitseva tilanne voivat jatkua vielä pitkään.

– Moni haluaisi mennä töihin ja tienata hieman ekstra rahaa, jotta kotiin päästessään saa paikattua esimerkiksi kodin vauriot. Monet puhuvat heikosti englantia, mikä vaikeuttaa töiden saantia.

Viime viikon torstaina omaa ruokakassiaan tuli noutamaan moni ukrainalainen Sammonkadun avustuskeskukseen. Monen kanssa kielimuuri teki kommunikoinnista liki mahdotonta, mutta eräs ukrainalainen tarjosi minulle puhelintaan, jossa oli kääntäjä auki. Kirjoitin kysymyksen suomeksi, johon hän vastasi ukrainaksi, ja vastaus kääntäjän kautta oli ymmärrettävissä. Henkilö kirjoitti, että haluaa palata kotiin, mutta tietää sen toistaiseksi olevan mahdotonta.

Lahden avustuskeskuksessa on kerätty Ukrainan rintamalle lahjoituksia, jotka suomalaiset ja ukrainalaiset vapaaehtoiset toteuttavat yhdessä. Rintamalta on lähetetty kuva, jolla on varmistettu, että ensimmäinen lähetys meni sinne, minne pitikin. Tällä hetkellä on meneillään toinen keräys sotilaita varten.

Ukrainalaisten auttaminen sai alkunsa keväällä nastolalaisen Johanna Pakarisen ideasta. Hän aloitti avustusten keräämisen ukrainalaisille täysin vapaaehtoisena. Hän on edelleen suuressa roolissa ukrainalaisia auttamassa, vaikka vastuu toiminnasta onkin siirtynyt Inspikselle.

– Ensinhän me kerättiin tavaraa meidän kotiin. Piti olla yksi hylly, mihin kerätään vähän hammasharjoja tulijoille, mutta tämä vähän kasvoi, Pakarinen naurahtaa.

– Nyt kesällä, kun Maksim on ollut pyörittämässä tätä Inspiksen kanssa, olen ollut mukana tiedottamisessa lahjottajille sekä järjestänyt keräyksiä esimerkiksi Sykkeen Prismalla.

Viimeisimpään keräykseen Prismalla järjestäjät olivat tehneet listan tarvittavista tuotteista: perus ruokaa, äidinmaidonkorvikkeita, vaippoja ja koulureppuja. Pakarisen lisäksi paikalla oli muutama ukrainalainen pakkaamassa tuotteet laatikoihin ja rullakoihin, joissa ne kuljetettiin tien toiselle puolelle Sammonkadun avustuskeskukseen jaettavaksi.

Pakarinen mainitseekin olevansa erittäin ylpeä etenkin niistä ukrainalaisista, jotka itse sotaa paenneina haluavat vapaaehtoisesti auttaa muiden avustamisessa.

– Kun ei ole mitään, niin sitä voisi olla vähän katkerampikin, mutta eivät he ole, hän sanoo.

Avustamisesta lisätietoa Facebook-ryhmässä: Supplies & Help for Ukrainians Lahti/Päijät-Häme~Tarvikekeräys