Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kymiring-­sotkusta on tehtävä erityis­tilin­tarkastus

Olemme Lahdessa nyt sellaisessa tilanteessa, että Koko Lahti aikoo kuitata kaikki Lahti Events Oy:n Kymiringiin sijoittamat lahtelaisten veronmaksajien rahat periaatteella: veronmaksajat hoitakoot tapahtumajärjestäjän strategiavirheet ja johdon väärät taloudelliset tilannearviot emoyhtiön rahallisella kädenojennuksella.

Suomeksi tämä tarkoittaa, että kaikki Lahti Eventsin ongelmat johtuvat Kymiringistä ja sen peruuntuneista tapahtumista. Tähän päätelmään tulee, mikäli uskoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen medialle jakamaan mielikuvaan.

Jos Lahden poliittiset päättäjät tekevät näin, he todella aliarvioivat lahtelaisten äänestäjien tilannearviokyvyn ja käsityskyvyn Lahti Eventsin toimista Kymiringin tapauksessa.

Lahti Events oy on toiminut koko ajan osakeyhtiön liikesalaisuuksien suojaamassa kuplassa, jossa sen tekemät yksityiset sopimukset eivät ole julkista tietoa. Outoa on se, että Lahti omistajana ei ole käyttänyt lainkaan omistajanohjausta Eventsin vaikeuksien ilmaantuessa – Jorma Ratia ja Seppo Korhonen poislukien.

Nyt meille veronmaksajille ei enää riitä mikään ”lisätilintarkastus”, vaan vaadimme, että Lahti Eventsin ja Kymiringin yhteydenpidon osalta selvitetään tarkasti, mihin lahtelaisten verorahat ovat ohjautuneet? Ainoa oikea ja demokraattinen tie edetä Lahti Eventsin asiassa on erityistilintarkastus.

Me veronmaksajat haluamme tietää, ovatko Lahti Eventsille myönnetyt rahat ( 2 miljoonaa euroa) todella menneet muun muassa Kymiringin ennakkovuokriin. Meitä kiinnostavat myös 400 000 euron ennakkomaksut pääsylipuista.

Onko tässä asiassa toimittu laittomasti? Nimittäin kuntalaissa sanotaan selkeästi, että kunta ei saa myöntää sellaista lainaa, johon liittyy riski ilman takuita.

Vastuussa tästä kaikesta ovat ne lahtelaiset poliittiset päättäjät, jotka tekivät päätöksen Lahti Eventsille myönnetyistä tuista, vaikka asiasta on selvä Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös siitä, että tämänkaltainen tukeminen on selvästi vastoin EU:n päätöksiä kilpailua väärentävistä yksityisistä tuista. Ja se tärkein: kuuluuko yksityisen tapahtumajärjestelyn tukeminen tytäryhtiön kautta kuntien ydintoimintaan?

Olen seurannut tätä ”farssia” vuodesta 2017 asti mediassa, jolloin ensimmäisen kerran arvioin kriittisesti Lahti Eventsin liiketoimintamallin kykyä tarjota jotain sellaista ”muka uutta”, mitä yksityiset tapahtumajärjestäjät eivät pystysi tai osaisi hoitaa pätevästi vapailla markkinoilla.

Kymiringistä olen kirjoittanut 11 kertaa eri lahtelaismediassa vuosien 2018-2022 aikana. Olen monien muiden samasta asiasta kirjoittaneiden kanssa tuonut selkeästi esiin niitä vaaroja, joita tähän koko ratahankkeeseen on liittynyt.

Mutta Lahti Events, sen johto ja Lahden poliittiset päättäjät ovat puskeneet hanketta eteenpäin ja kehuneet Kymiringiä ikään kuin se olisi Lahden matkailun ainoa pelastusrengas, jonka varaan koko kaupungin matkailutulevaisuus voidaan yksipuolisesti rakentaa.

Nyt poliittisia vastuunkantajia tästä totaalisesta virheestä on todella vaikea löytää. Tyypillinen valkopesu on jo alkanut. Syitä etsitään täysin muualta kuin sieltä, mistä pitäisi eli niistä Lahden poliittisen johdon toimijoista, jotka ovat antaneet tämän tapahtua. Helpointa olisi sysätä kaikki onnettoman ja osaamattoman Lahti Eventsin johdon ja sen hallituksen kontolle.

Mutta näin toimimalla vastuuasiat lakaistaisiin taas kerran lahtelaispoliitikkojen ”mokamaton” alle. Nämä ja monet muut mahdolliset peittelyasiat, eivät selviä ilman erityistarkastusta. Lahdessakin on aika siirtyä demokraattiseen kansalaisyhteiskunnan malliin vuosien turhien salailujen jälkeen.