Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sober curious -ilmiö näkyy myös lahtelaisilla baaritiskeillä

Suomalaisten alkoholikulttuuri on ollut muuttumaan päin viime vuosina. Muutos näkyy myös Alkon tarjonnassa, sillä nykyisin Alkon valikoimasta löytyy lähes 300 alkoholitonta tuotetta. Lisäksi Alko lanseerasi täksi kesäksi kiertävän Alkoholittoman kioskin. Alkoholittomien juomien suosion kasvaminen on nähtävissä myös Alkon huhtikuun myyntitiedotteessa, jossa kerrotaan alkoholittomien juomien myynnin nousseen 6,3 prosenttia.

Yksi syy alkoholittomien juomien buumiin sober curious -ilmiö. Sillä tarkoitetaan ihmisten innostamista kokeilemaan alkoholitonta elämää ja kyseenalaistamaan alkoholitottumuksiaan. Niinpä yhä useampi kaipaa ravintoloissa tai terasseilla siemailtavaksi alkoholillisen juoman tai limun sijaan jotain muuta, esimerkiksi alkoholittomia versioita ennestään tutuista alkoholijuomista.

Pienen kyselykierroksen perusteella Lahdessakin on näkyvissä muuttuva alkoholikulttuuri, ja siihen pyritään reagoimaan.

Lahden Seurahuoneella palloteltiin ideaa mocktail-listasta ennen pandemian alkua, mutta asian toteutus jäi vaiheeseen muun muassa henkilökuntavaihdosten vuoksi.

– On ollut työn alla laittaa drinkkilistan rinnalle, koska niiden kysely on selvästi yleistymään päin. Meillä ei siis ole varsinaista listaa mocktaileista, mutta löytyy kolme ehdotusta ja ohjeet niiden tekemiseen, kertoo apulaisravintolapäällikkö Joni Lahtinen.

– Tehdään tietysti asiakkaan toiveen mukaan mocktail. Aika usein kysytään suoraan esimerkiksi kirpeää tai makeaa.

Jos vertaa urheilu­sponsorointia, niin nykyisin näkyvissä on holittomat juomat.

Joni Lahtinen

Seurahuoneella alkoholittomien oluiden ja muiden mietojen juomien korvikkeiden menekki on suurempaa kuin mocktailien (alkoholiton cocktail). Tarjonnasta löytyykin viisi eri vaihtoehtoa alkoholittoman oluen nauttijalle.

– Alkoholittomissa oluissa on varsinkin maku parantunut ja vaihtoehtoja on tullut paljon enemmän viime vuosien aikana.

Lahtinen arvio, että yksi syy alkoholittomien juomien suosion kasvuun on mainonta.

– Esimerkiksi, jos vertaa urheilusponsorointia, niin nykyisin näkyvissä ovat holittomat juomat alkoholillisten juomien sijasta.

Pub Virastossa alkoholittomia tölkki- ja pullojuomia on useampi vaihtoehto. Sielläkin mocktailit tehdään, kun asiakas sellaisen tilaa.

– Meillä onnistuu oikeastaan mikä vaan mocktail, ja löytyy makusiirappejakin. Mojito on aika yleinen, mistä tykätään, toteaa baaritarjoilija Kaisu Reijonen.

Reijosen mukaan asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä heidän holittomien juomien kulttuuriinsa ja tarjontaansa, eikä toistaiseksi mocktail-listasta ole ollut puhetta.

– Heitellään henkilökunnan kesken avoimesti toisillemme reseptejä, kun löytyy hyviä. Itse tykkään yhdistää sitruuna- ja karpalomehun ja lisätä soodavettä mukaan happojen ja kirkkauden saamiseksi.

Reijosen havaintojen mukaan alkoholikulttuuri on muuttunut viime vuosina. Hän nostaa muutoksen syyksi pandemian, joka sai ihmiset rauhoittumaan ja samalla myös rauhoitti alkoholikäyttäytymistä.

Santa Fe -ravintolan listalta löytyy alkoholiton cocktail ja lisäksi listalta löytyy myös alkoholittomia viinejä, oluita ja siidereitä.

– Kyllä täällä Lahdessakin homma selkeästi laajenee koko ajan. Nykyisin holittomia juotavia menee päivittäin ja muutos on suuri, jos mietin viimeistä seitsemää vuotta, kertoo tarjoilija Jenni Luomala.

– On melkein vaikea jo valita, että mitä valikoimaan ottaisi, kun holittomien skaala on nykyisin niin suuri.

6,3 %

Alkoholittomien myynti kasvoi Alkon mukaan huhtikuussa 6,3 prosenttia.