Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemän lahtelaista viherpihaa avaa porttinsa vierailijoille sunnuntaina Avoimet puutarhat -tapahtumassa

Viherpeukalot ja muuten vain puutarhoista kiinnostuneet pääsevät kurkistamaan toisten mustasormien aikaansaannoksiin, kun Avoimet puutarhat -teemapäivä kutsuu puutarhavierailulle sunnuntaina 7. elokuuta kello 12–17.

Lahdesta tapahtumassa on mukana seitsemän pihaa.

Avoimet puutarhat on kerran kesässä järjestettävä, yhteinen puutarhavierailupäivä, johon osallistuvat puutarhat on listattu avoimetpuutarhat.fi-sivustolla.

Sivustolta löytyy kuvaukset osallistuvista puutarhoista sekä tiedot mahdollisista palveluista ja ohjelmasta teemapäivän aikana. Pääsymaksua ei vierailijoilta peritä.

Avoimet puutarhat -tapahtumaa vietetään nyt 11. kerran, ensimmäinen teemapäivä pidettiin vuonna 2012.

Yli 120 vuotta vanhan puu­talon perinnepiha on yhdistetty uusiin tulokkaisiin.

Tapahtumassa on esillä ollut lähes 500 kotimaista puutarhaa – kotipuutarhoja, yleisökohteita ja kauppapuutarhoja, ja kävijöitä tapahtumassa on vuosittain noin 50 000.

Tapahtumassa myönnetään vuosittain myös Avoin puutarha -tunnustuspalkinto.

Lahdesta mukana on seitsemän puutarhaa.

Koivurinne (Riihitie 4) on kokonaisuus, jossa yli 120 vuotta vanhan puutalon perinnepiha on yhdistetty uusiin tulokkaisiin. Ohjenuorana ovat olleet perinnerakentaminen, kestävä kehitys ja luonnon monimuotoisuus.

Mirkun ja Tomin uudehkolla omakotitalolla on perennapiha, joka on tehty mahdollisimman perinteiseksi. Talolla(Pensaikkokatu 10) on erilaista nähtävää joka puolella.

Kohteessa Kaksi puutarhaa (Hiidenkatu 5) on kaksi vierekkäistä tonttia yhdistetty yhdeksi suureksi puutarhaksi. Pihasta löytyy kasvimaa, metsäpuutarha ja luumutarha, rakenteissa on hyödynnetty luonnonkiviä. Tavoitteena on ollut luoda puistomainen miljöö.

Teemapäivänä puutarhassa on myös kahvila, josta voi ostaa kotitekoista mehua, teetä, kahvia sekä makeita ja suolaisia leivonnaisia.

Arvilassa (Hevossuontie 20) on villiintynyttä, 1800-luvun talon pihaa tehty pikku hiljaa uusiksi. Nyt sieltä löytyy kivimuureja, rosario ja arboretum. Pioneja on toistakymmentä lajiketta ja kurjenmiekkoja useita. Tiiliseinäinen kasvihuone toimii myös olohuoneena.

Kivitarhassa (Kallio-Pietilänkatu 16) on esillä pihojen eri pintamateriaaleja – pihakiviä ja niiden ladontamalleja, puuterasseja, paviljonkia, kunttaa, erilaisia kasveja ja suihkulähde.

Koiskalan kartanossa (Koiskalantie 157) voi ihailla Paul Olssonin suunnittelemaa muotopuutarhaa. Tila on nykyaikainen luomutila, jossa kasvatetaan viljaa, palkokasveja ja lampaita.

Sara Garden (Leenankatu 2) on cottage garden -henkinen yksityispuutarha, jossa kasvien sijoittelu ja värien harmonia on tarkkaan suunniteltua. Rehevyyttä lisää runsas köynnösten käyttö, erityisesti kärhöt ovat herättäneet suurta ihastusta.