Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Puhelinaika on täyttynyt soittajista" – parisuhteen kriisit kärjistyvät lomalla

Paluu arkeen lomien jälkeen näkyy selvästi yhteydenotoissa Perheasianneuvottelukeskukseen Lahdessa. Lomakausi kärjistää parisuhteiden kriisejä, vahvistaa johtava perheneuvoja Anne Taipale.

– Puhelinaika on täyttynyt soittajista, emmekä ole kyenneet edes kaikkiin puheluihin vastaamaan, kertoo Taipale.

Ruuhkaa selittää hänestä vain osittain se, että keskus avautui viime viikolla lomatauon jälkeen. Jo muutamassa päivässä avun piiriin hakeutui 12 uutta paria. Toistaiseksi uudet parit ovat päässeet sujuvasti vastaanotolle, ja tavoite on, etteivät jonot veny yli kolmen viikon.

Ilmiö on hänelle tuttu aiemmilta vuosilta.

– Selkein piikki näkyy siinä kohtaa, kun koulut alkavat ja arki normalisoituu.

– Lomalla vietetään aikaa yhdessä, siihen sisältyy toiveita ja odotuksia. Jos asioista ei ole puhuttu, ne helposti kärjistyvät juuri loman aikana.

Pelkästään pettymykset lomatoiveissa eivät välttämättä aja parisuhdetta kriisiin, vaan kyse on monen asian summasta. Yleisin syy ovat vuorovaikutuksen ongelmat.

– Eli pelkistetysti puhumattomuus. Ja tietenkin erokysymykset ja uskottomuus. Korona-aikana myös lähisuhdeväkivalta on tulosyynä lisääntynyt.

Korona onkin Taipaleesta kuormittanut parisuhteita monin tavoin.

– Jos esimerkiksi molemmat ovat etätöissä ja lapsetkin siinä, se arki on muuttunut, mikä voi kärjistää tilanteita.

 Lähes 50 prosenttia meille ensikontaktin ottajista on jo miehiä.

Johtava perheneuvoja Anne Taipale

Eropohdintoihin liittyvät usein myös ongelmat läheisyyden ja seksin tarpeissa. Monille perheneuvontaan hakeutumisen kynnys on kuitenkin korkea.

– Selvästi näkyy, että tietty osa ihmisistä miettii tosi pitkään. Se miettimisaika voi olla jopa viisi vuotta.

Auttaja aprikoi, mistä korkea kynnys johtuu.

– Jos jalka menee poikki, ihmiset lähtevät Akuuttiin, mutta jos parisuhteessa on ongelmia, sitä siedetään ja sinnitellään aika pitkään – ja ihan turhaan! Taipale harmittelee. Kriisien pitkittyminen kun tahtoo samalla mutkistaa niitä.

– Vanhempien tilanne vaikuttaa totta kai myös lapsiin. Jos lapset alkavat oireilla, se on hälytysmerkki, jota ei pidä sivuuttaa.

Moni kammoaa parisuhdeongelmien setvimistä ulkopuolisen kanssa, heitä Taipale rohkaisee.

– Minulla ei ole asiakkaaseen tunnesuhdetta vaan kohtaan heidät tasapuolisesti ja neutraalisti.

Ilahduttavaa hänestä on, että miehet ovat yhä useammin aloitteentekijänä, kun perheneuvontaan hakeudutaan.

– Lähes 50 prosenttia meille ensikontaktin ottajista on jo miehiä.

Päijät-Sote ostaa perheneuvonnan palvelut Lahden seurakuntayhtymältä, joten avun piiriin voivat hakeutua muutkin kuin lahtelaiset. Suurin asiakasryhmä ovat 30–40-vuotiaat, usein kyse on Taipaleen mukaan ruuhkavuosia elävistä pariskunnista, joilla on lapsia, ehkä talonrakennuskin kesken.

Paitsi keskusteluapua, perheneuvonnasta voidaan tarjota pareille kotiin "työkaluja", kuten kotitehtäviä. Useimmat parit kokevat palautekyselyjen mukaan saaneensa apua perheneuvonnasta.

– Tulokset ovat olleet todella hyviä.

Ratkaisevaa Taipaleesta on, että molemmilta löytyy sitoutumista suhteeseen ja motivaatiota muutoksen tekemiseen.

– Sitä tahtotilaa ja kipinää ei voi toinen antaa.

Aina eroa ei voi eikä kannata pitkittää.

– Näemme myös tilanteita, jolloin ero on ainoa oikea ratkaisu, ja se olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

Perheasianneuvottelukeskuksessa on tänä vuonna käynyt yli 450 asiakasta, perheneuvojia on kuusi. 80 prosenttia pareista käy vastaanotolla 10–15 kertaa. Palvelu on asiakkaille maksutonta ja luottamuksellista eikä edellytä kirkkoon kuulumista.

– Työskentelemme niin heteroparien kuin sateenkaariparienkin kanssa. Ovet ovat auki kaikenlaisille pareille, Taipale painottaa.

Lisätietoa perheneuvontaan hakeutumisesta löytyy verkosta osoitteesta parisuhdeapua.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 044-7191535 maanantaisin tai keskiviikkoisin kello 8–11.