Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Möysässä asukkaat pelkäävät pahinta ja haluavat autojen nopeudet kuriin

Lahden Möysässä sijaitsevan pientaloalueen asukkaat eivät halunneet jäädä odottamaan onnettomuutta autoliikenteen vilkastuttua ja läheltä piti -tapausten lisäännyttyä kapeilla kujilla. Kuukausi sitten he kirjelmöivät Lahden kaupungin ylimmälle johdolle vaatien liikenneturvallisuuden parantamista.

Kyse on Ahtialantien ja Järvenpäänkadun väliin jäävästä kulmakunnasta, joka on rakentunut 1930-luvun lopulla ja määritelty kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi kaupunkialueeksi.

Liikennemerkein asetettu moottoriajoneuvojen läpiajokielto ei asukkaiden mielestä näytä tehoavan, eikä liioin kolmenkympin nopeusrajoitus.

– Toivomme, että tänne saataisiin hidasteita kadulle tai risteykseen, koska ne ovat aika tehokas tapa pudottaa nopeuksia, sanoo Kari Porra, yksi kirjelmän laatineista asukkaista.

Kyseessä olevat Polvikatu, Tenavankatu, Tulikallionkatu ja Joutjärvenkatu ovat kapeita, rakennuskauden mukaisia, eikä niitä saa levittää.

– Ihmisillä on pensasaitoja, kuten sen ajan hengen mukaista oli, eli jos risteyksissä ajetaan yli kolmeakymppiä, siinä tulee heti vaaramomentti, Porra toteaa.

Kirjelmän mukaan läpiajoliikennettä on lisännyt viereen rakennettu liiketoimintayksikkö – käytännössä siis Pesuparoni-niminen autopesula – sekä viime kuukausina Ahtialantien remontti, joka on hankaloittanut pääsyä isolle Ahtialantielle.

– Ongelma oli jo ennen remonttia, se ei ole ydinkysymys. Autot poukkoilevat siellä sun täällä, kun eivät täysin tiedä, minne päin lähtisivät, Porra viittaa pesulan liikennejärjestelyihin.

Osan autoista on Porran mukaan havaittu ajautuvan Tenavakadun päässä olevaan umpikujaankin, jolloin ajoa aiheutuu kaksin verroin.

– He ovat oppineet ajamaan pientaloalueen läpi, joten todennäköisesti yrittävät ajaa jatkossakin [katuremontin valmistuttua].

Asukkaiden mielestä ajo-opasteita tulisi parantaa, sotkettuja lisäkilpiä uusia ja kieltää pesulalta asuinalueelle kääntyminen.

Kirjelmään tuli kaikkiaan 41 allekirjoitusta mainittujen katujen varsilta, mikä kattaa Porran mukaan noin 90 prosenttia asukkaista.

– Kaikki joiden luona käytiin, olivat erittäin voimakkaasti samaa mieltä. Joku jopa totesi, että näin olisi pitänyt tehdä neljäkymmentä vuotta sitten.

Kaupungin antama vastaus ei asukkaita täysin tyydyttänyt. Esimerkiksi hidasteiden rakentamista kaupunki pitää hankalana.

– Hidasteet vähän kuin torpattiin, että niiden käyttämisestä on pyritty pääsemään eroon, Porra sanoo.

Toisaalta hidasteita on viljelty esimerkiksi Ranta-Kartanon kaduille hyvin tuloksin.

– Meidän alueella kaikki olleet sitä mieltä, että hidasteet olisivat hyvä ratkaisu.

Kaupunki ehdotti liikenteen katkaisuakin.

– Se ei ole mikään ratkaisu, koska kyllähän täältä alueelta asukkaiden pitää päästä sekä Ahtialantielle että Järvenpäänkadulle. Sitä pitäisi pohtia asukkaiden kanssa laajemmin, Porra kokee.

Idean kirjelmään asukkaat saivat, kun kaupunginjohtaja Pekka Timonen kuului pitäneen tärkeänä, että asukkaat ovat aloitteellisia alueidensa kehittämisestä.

Timosen ollessa matkoilla möysäläisten viestin vastaanottivat kaupunginhallituksen 3. puheenjohtaja Milla Bruneau sekä kaupunkikehitysyksikön johtaja Olli Alho.

– Minusta asukasyhdistysten pitäisi tuoda enemmänkin näitä puutteita ja ongelmia päättäjien tietouteen, koska sitä vartenhan päättäjät ovat, että he huolehtivat siitä, että täällä on hyvää ja turvallista asua, Porra linjaa.

Eivätkä päättäjät voi ajatuksia lukeakaan, ellei niitä tuoda esiin.

– Asuinalueen rauhaa pitäisi kunnioittaa enemmän, se on meidän viestimme.

– Täällä asuu nuoria perheitä, on pieniä lapsia koulutiellä ajatuksissaan. Pelkäämme ja toivomme, ettei kukaan jää auton alle, vaan saadaan ratkaisut tehtyä ennen sitä.