Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orkester Norden jalkautuu Lahden keskustaan

Viime sunnuntaista lähtien on Lahden katukuvassa voinut huomata nuoria klassisen musiikin opiskelijoita, jotka saapuivat Lahteen kymmenen päivän mittaiselle leirille.

Pohjoismaissa kiertänyt Orkester Norden on ponnahduslauta nuorille lahjakkaille muusikoille. Kyseessä on kapellimestari Esa-Pekka Salosen ja Ruotsin Lions-järjestön vuonna 1993 perustama nuoriso-orkesteri. Orkesterin kotipaikka oli 15 vuoden ajan Ruotsissa, jonka jälkeen se siirtyi viideksi vuodeksi Norjaan ja sitten Tanskaan. Suomesta ja Lahdesta orkesteri on toiminut vuodesta 2019. Vuoden 2020 ja 2021 leirit jouduttiin koronapandemian vuoksi perumaan, mutta nyt toiminta jatkuu.

Myös yleisö pääsee nauttimaan leirin annista, sillä torstaina 21. heinäkuuta Orkester Norden tarjoilee kamarimusiikillisia tunnelmapaloja kello 12 alkaen eri puolilla Lahden keskustaa. Orkesteri jalkautuu muun muassa Taidemuseo Malvaan, kahvila Oskarin pihaan ja Lahden satamaan.

Tämän vuoden pääteos on Gustav Mahlerin Sinfonia nro.1.

Orkesteriin haki vuoden 2022 alussa 180 nuorta muusikkoa, joista videokoesoittojen perusteella valittiin 70 leirille Lahteen. Mukana on nuoria 15 eri maasta. He asuvat tai opiskelevat pääasiassa joko Pohjoismaissa tai Baltian maissa ja tähtäävät ammattiuralle klassisen musiikin pariin. Orkesterin kapellimestarina toimii tänä vuonna norjalainen Eivind Gullberg Jensen. Apulaiskapellimestariksi valikoitui paikallinen lahjakkuus Laura Linkola.

Nuoriso-orkesteria kouluttamassa on myös kahdeksan pohjoismaista klassisen musiikin ammattilaista, jotka edustavat omien soitinryhmiensä huippuosaajia. Suomalaisista kouluttajista mukana on muun muassa Sinfonia Lahden sellisti Ilkka Uurtimo.

Tämän vuoden pääteos on Gustav Mahlerin Sinfonia nro.1. Lisäksi konserteissa kuullaan muun muassa lahtelaisen säveltäjän Sauli Zinovjevin Un Grande Sospiro.

Leiri järjestetään Lahden lyseon tiloissa ja Sibeliustalossa, jossa pidetään myös kiertueen Lahden-konsertti tiistaina 26.7. kello 19. Orkesteri konsertoi myös Järvenpäässä ja Helsingissä.

Suomessa orkesteria hallinnoi Suomen Lions-liitto, käytännön järjestelyistä vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Orkesterin päärahoittaja on Pohjoismainen ministerineuvosto.