Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden kansainvälisellä kirjailijakokouksella tällä viikolla juhlakokous – Malskin keskustelut avoimia yleisölle

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous järjestetään tällä viikolla jo 30. kerran. Tämänkertaiseen kokoukseen saapuu 14 ulkomaista kirjailijavierasta yli kymmenestä Euroopan maasta sekä Japanista. Yhteensä kokouksessa on mukana yli 70 kirjailijaa.

Kokouksen keskustelut käydään tämän viikon perjantaina ja lauantaina kulttuurikeskus Malskin tiloissa.

Keskustelut käydään kokouksen Rivien välissä -teeman pohjalta. Puheenjohtajina toimivat kirjailija Marjo Heiskanen ja kirjailija, toimittaja Karo Hämäläinen. Keskustelut ovat avoimia yleisölle, samoin kuin kokouspäivien aikana eri puolilla kaupunkia järjestettävät proosamatinea, open mic sekä kansainvälinen runoilta.

Kokouksen kansainvälisiin vieraisiin ja alustajiin kuuluu muiden muassa Puolassa pakolaisena asuva ukrainalainen Iryna Tetera. Krimillä vuonna 1982 syntynyt, mutta opiskelujensa jälkeen Kiovassa asunut ja työskennellyt Tetera on kirjoittanut muun muassa menestysromaanin Kiova–New York (2016). Hän on maassaan myös tunnettu televisiokasvo.

Korealais-japanilaisen Miri Yun vanhemmat olivat korealaissyntyisiä, mutta Miri Yu syntyi Japanissa. Hän asuu Fukushimassa ja kirjoittaa japaniksi, mutta on Etelä-Korean kansalainen. Hänen suuren amerikkalaisen National Book Awardin vuonna 2020 saanut romaaninsa Tokyo Ueno Station ilmestyy ensi vuoden alussa suomeksi.

Juan Jacinto Muñoz Rengel on sekä kotimaassaan että kansainvälisesti palkittu espanjalainen kirjailija. Häntä on verrattu sekä Jose Luis Borgesiin että Italo Calvinoon, ja Nobel-palkittu José Saramago on ylistänyt hänen tuotantoaan. Málagassa syntyneeltä mutta Madridissa asuvalta kirjailijalta on julkaistu suomeksi romaani Luulosairas palkkamurhaaja.

Ulkomaisia vieraita tulee myös Pohjois-Makedoniasta ja Kreikasta. Pohjoismakedonialaisen Goce Smilevskin romaani Freudin sisar ilmestyy suomeksi tänä syksynä. Ateenalainen Christos Ikonomou on monasti palkittu prosaisti. Suomeksi häntä on julkaistu antologiassa Kasvotusten.

Iso-Britanniasta kokoukseen saapuu yksi maansa isoimmista spoken word -runouden tähdistä, englantilainen Joelle Taylor. Italialainen Lorenza Natarella puolestaan on maansa tunnetuimpia sarjakuvataiteilijoita. Hän on julkaissut sarjakuvaromaaneja, muun muassa Maria Callaksen elämäntarinan kertovan Sempre Libera.

Lisäksi mukana kokouksessa ovat muiden muassa Yolanda Castaño (Espanja/Galicia), Tabish Khair (Intia/Tanska) ja Inga Žolude (Latvia).

Kotimaisista osallistujista keskusteluissa alustavat Marisha Rasi-Koskinen, Sirpa Kyyrönen, Sami Sillanpää ja Lars Sund.

Kansainvälistä kirjailijakokousta on järjestetty Lahdessa vuodesta 1964.

Kirjailijakokouksen yleisöohjelma: https://www.liwre.fi/liwre-2022-ohjelma/