Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laudaturit avasivat ovet lääkikseen – Tiltu Nykäsen kirjoitukset menivät putkeen

Tuore seitsemän laudaturin ylioppilas Tiltu Nykänen, 18, saa ”ällien” kirjoittamisen kuulostamaan jopa helpolta. Omien sanojensa mukaan hän ei asettanut niitä edes tavoitteeksi, eikä laatinut turhantarkasti aikataulutettua suunnitelmaa kirjoituksiin valmistautuessa.

– Olen vähän varovainen korkeiden tavoitteiden asettamisessa, koska jos niitä ei saavuta, niin siitä tulee vain paha mieli.

Kesän alkaessa kelpaa olla hyvällä tuulella. Uusi opiskelupaikka Tampereen yliopistosta on jo saatu, ja edessä on muuttaminen omilleen, kunhan asunto löytyy.

– Olen ollut paljon töissä, ja nauttinut siitä, kun ei ole tarvinnut enää koko ajan opiskella.

Ahtialasta kotoisin oleva Nykänen kävi Lahden lyseon.

– Päällimmäisenä lukiosta mieleen jää varmaan tiivis kaveriporukka.

Sekä yläasteelta tuttuja että täysin uusia kavereita yhdisti opiskeleminen lumate-linjalla, eli luonnontieteitä, matematiikkaa ja teknologiaa painottaen.

– Teimme heti ykkösen alussa Pietariin reissun, joka liittyi vesistötutkimukseen. Muutamassa päivässä pääsi hyvin tutustumaan, ja teimme yhteistyötä venäläisten opiskelijoiden kanssa.

Kolmen lukiovuoden aikana ehti tapahtua paljon poikkeuksellista, eikä vähiten koronan vuoksi.

– Pitkään oli epävarmaa, ollaanko tunneilla etänä vai lähiopetuksessa. Se oli vähän sellaista pompottelua ja sähläystä välillä, uuden opettelua kaikille, ja samalla olisi kuitenkin pitänyt koulujuttuja hoitaa.

Mitä tahansa tulee, tiedän tehneeni töitä ja ­yrittäneeni parhaani.

Nykänen kokee olleensa aina omatoiminen ja itsenäinen opiskelija

– Etäopetus ei kovin negatiivisesti vaikuttanut oppimiseeni, mutta tiedän myös, että joillakin se vaikutti enemmän, ja se oli tosi harmillista.

Huono puoli oli myös vanhojen tanssien perinteen katkeaminen juuri tämän ikäluokan kohdalla.

– Onneksi saatiin kuitenkin penkkarit pitää, ettei ihan kaikkea peruttu.

Seitsemän ylioppilaskoettaan Nykänen kirjoitti kolmena eri kertana, alkaen keväällä 2021 psykologialla.

– Siinä vähän testasin, miten kannattaa valmistautua, ja kun tulikin ällä, niin aloin ajatella, että ehkä muissakin on mahdollisuus.

– Koitin silti ylläpitää ajatusta, että mitä tahansa tulee, tiedän tehneeni töitä ja yrittäneeni parhaani.

Syksyllä kirjoitukset saivat jatkoa biologialla ja pitkällä englannilla. Tänä keväänä vuorossa olivat äidinkieli, fysiikka, kemia sekä tärkeimpänä pitkä matematiikka, jonka pisteillä Nykänen tähtäsi yliopiston todistusvalintaan.

– Aloitin kirjoihin tutustumisen yleensä kolme kuukautta ennen kirjoituksia, saatoin lukaista muutaman kappaleen. Lukulomalla luin sitten useamman tunnin monena päivänä viikossa.

Opiskellessaan Nykänen on jo pidempään tiedostanut ”pänttäämisen” ja ymmärtämisen eron.

– Olen keskittynyt isojen kokonaisuuksien ja asiayhteyksien ymmärtämiseen sen sijaan, että opettelisi kauheasti ulkoa.

Kirjoituksiin lukiessa hän teki kirjoista itselleen sopivia muistiinpanoja.

– Koitin muotoilla niistä sen pääpointin tavalla, jonka itse ymmärrän ja miten ajattelen, tietysti faktatiedon säilyttäen.

– Jos jotain pientä yksityiskohtaa ei muista, niin se ei ole iso ongelma.

Keväällä Nykänen aloitti työskentelyn keskustaan avatussa hampurilaisravintolassa. Syksyllä alkaa lääkärin urapolku yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

– Ihmisen auttaminen, se on ollut pienestä asti yksi selkeä vaihtoehto, mihin voisin sopia.

– Koen olevani empaattinen, ja sopivani potilastyöhön hyvin.

Laaja ja aina kehittyvä ala kiinnostaa.

– Siellä on monta reittiä avoinna, kun voi erikoistua johonkin uuteen asiaan ja edetä. Ehkä joskus vaikkapa uusien lääkkeiden kehittämistä ja tutkimustyötäkin.