Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fazer tarjoilemassa poikkeuksellista herkkua lahtelaisille –"Tämä on ylivoimaisesti suurin investointi, mitä Fazer on koskaan tehnyt"

Lahden karkkipäivä. Historiallinen päätös. Uusi kasvusysäys kaupungille.

Kaikki hehkutukset ovat nyt paikallaan, kun puhe on Fazerin alustavasta päätöksestä sijoittaa uusi makeistehdas Lahteen. Ratkaisu on monessa mielessä poikkeuksellinen ja ennen näkemätön sekä kaupungin että yrityksen kannalta.

– Tämä on ylivoimaisesti suurin investointi, mitä Fazer on koskaan tehnyt ja veikkaan myös, että suomalaisessa elintarviketeollisuudessa ei ole nähty näin suurta investointia koskaan, kommentoi Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum Lahdessa tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kujalaan valmistuva uusi tehdas korvaa käyttöikänsä päähän tulevat Vantaan ja Lappeenrannan tehtaat. Vantaalla yhtiö on valmistanut suklaata, Lappeenrannassa sokerimakeisia.

Lahden uudesta tehtaasta ei ole vielä kerrottu tarkkoja lukuja. Alustavaa käsitystä suuruusluokasta saa korvattavien tehtaiden koon perusteella: Vantaan tehdas on työllistänyt noin 500 henkilöä ja Lappeenrannan 400.

Tästä ei voi ihan suoraan laskea, että Lahden tehtaassa olisi 900 työpaikkaa, mutta useiden satojen ihmisten työllistäjästä joka tapauksessa varmuudella puhutaan. Yhtälössä on vielä monta muuttujaa ja suuruus tarkentuu, kun tehdas käynnistyy vaiheittain vuosina 2025–2027. Oma merkittävä vaikutuksensa on Fazerin kunnianhimoisilla kasvusuunnitelmilla, yhtiön tarkoituksena on lisätä vientiään kansainvälisille markkinoille.

Lahti on vakuuttanut meidät kokonaisvaltaisella lähestymisellään.

Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström

– Odotettavissa on, että volyymi on suurempi tehtaan käynnistyessä kuin nyt, arvioi Fazerin makeisliiketoiminnan johtaja Markus Hellström.

Lahti voitti kovan kilpailun napatessaan makeistehtaan tänne. Tehdasta tavoitteli alun perin 69 paikkakuntaa ja loppusuoran kamppailussa olivat mukana muun muassa nykyiset tehdaspaikkakunnat Vantaa ja Lappeenranta.

Olennainen merkitys Fazerin valinnassa oli Kujalan 34 hehtaarin tontilla, joka sijaitsee hyvällä paikalla ja johon pääsee rakentamaan nopeasti. Fazerin edustajat eivät lähteneet kuitenkaan nostamaan yhtä syytä ylitse muiden valintaperusteista puhuessaan.

– Lahti on vakuuttanut meidät kokonaisvaltaisella lähestymisellään, totesi Hellström päätöstä koskevassa tiedotteessa.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen toistikin monta kertaa sanan kumppanuus puhuessaan tiedotustilaisuudessa kaupungin ja Fazerin välisestä yhteistyöstä. Tämä näkyy muun muassa siten, että Lahti auttaa hyvin monin tavoin yhtiötä ja sen henkilöstöä tänne sijoittumisessa. Kaupunki muun muassa nimittää projektipäällikön, jonka tehtävänä on koordinoida yhteistoimintaa Fazerin sekä kaupungin ja sen tytäryhtiöiden välillä.

Sijainnin lisäksi Fazer nostaa esille muun muassa paikallisen koulutustarjonnan ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutoimintaan, joka on vahvistumassa LUT-yliopiston myötä. Yhtiö korostaa ratkaisussaan vahvasti myös henkilöstön näkökulmaa.

– Lahti tarjoaisi erinomaiset puitteet työntekijöiden sujuvaan arkeen, joka on pitkällä aikavälillä perusedellytys henkilöstön hyvinvoinnille ja saatavuudelle. Muualla asuville Lahti on liikenneyhteyksien ansiosta hyvin saavutettavissa, Hellström kommentoi.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen kiteytti asian sanoilla, joilla on merkitystä etenkin pääkaupunkiseudulta muuttaville.

– Teollisuustyöntekijän palkalla Lahdessa saa mukavan elämän.

Tässä vaiheessa on luonnollisesti vielä auki, kuinka moni Vantaan ja Lappeenrannan työntekijöistä muuttaa Lahteen. Esimerkiksi Vantaan työntekijöistä on jäämässä eläkkeelle noin 15 prosenttia uuden tehtaan aloitukseen mennessä.

– Nykyisten osaajien lisäksi pääsemme palkkaamaan uusia työntekijöitä, joilla osaamisen tason pitää olla vielä korkeampi, johtuen lisääntyneestä automaatiosta ja digitalisaatiosta, Vitzthum kommentoi.