Sähköpotkulaudoista muille liikkujille koituvia haittoja halutaan Lahdessa vähentää keskittämällä niiden pysäköintinä ydinkeskustassa.
Uusien pysäköintijärjestelyjen kokeilu toteutetaan yhteistyössä sähköpotkulautoja vuokraavien toimijoiden kanssa. Pysäköintipaikkoja sähköpotkulaudoille on tulossa ydinkeskustan ohella ainakin matkakeskukseen ja satamaan.
Kaupunki on tänäkin keväänä saanut palautetta siitä, että sähköpotkulautoja pysäköidään usein vastoin ohjeita esimerkiksi jalkakäytäville, missä ne voivat vaarantaa muiden liikkujien turvallisuuden.
– Olemme toimijoiden kanssa keskustelleet pysäköinnistä ja olemme kesäksi laittamassa pystyyn pysäköintipilotin, jossa määritellään pysäköintialueita sähköpotkulaudoille, kertoo hankepäällikkö Anna Huttunen Lahden kaupungilta.
Tavoitteena Huttusen mukaan on, että uudet pysäköintipaikat saataisiin käyttöön kesäkuun alussa. Niiden käyttö on tarkoitus tehdä vuokraajille houkuttelevaksi kannustimin.
– Toimijat kannustavat sovelluksen kautta käyttäjiä pysäköimään lautoja oikein pysäköintiruutuihin, eli siitä saa alennusta.
Vielä ei ole sanktioista puhuttu.
Keskustan alueelle skuuttien pysäköintipaikkoja on tulossa useaan eri paikkaan.
– Meillä on käytössä alusta, josta näemme, mihin lautoja yleensä kasaantuu. Sen pohjalta pystymme määrittelemään pysäköintialueita.
Tavoitteena on yhteispelillä saada sähköpotkulautojen pysäköintiongelmat aisoihin. Siitä ei Huttusen mukaan ole keskusteltu, seuraako operaattoreille jotain sanktioita, mikäli ongelmat jatkuvat.
– Vielä ei ole sanktioista puhuttu. He ovat markkinaehtoisia toimijoita, toivottavasti yhteistyössä pystymme nämä handlaamaan. Jos tämä ei auta, sitten täytyy keksiä uusia keinoja. Ja tietenkin seuraamme palautteita.
Kaupunki on tänä keväänä myös laatinut pelisäännöt sähköpotkulautaoperaattoreille. Ohjeissa korostetaan, että sähköpotkulautoihin pätevät samat ajosäännöt kuin polkupyörään ja että käytössä on huomioitava liikenneturvallisuus ja vuokraajien on käytettävä suuntavilkkuja, kypärää ja kaksoisseisontatukea.
Ohjeissa myös tähdennetään, ettei sähköpotkulautaa saa pysäköidä ajoradalle, torille, jalkakäytävälle tai pyörätielle siten, että se haittaa muuta liikkumista tai aiheuttaa törmäysvaaran.
Sähköpotkulautojen suurin sallittu nopeus on Lahdessa 25 kilometriä tunnissa, ydinkeskustassa palveluntarjoajan on rajoitettava nopeuksia maksimissaan 10 kilometriin tunnissa kaupungin määrittelemillä alueilla. Keskustassa rajoitus on 15 kilometriä tunnissa ja torin kohdalla 10 kilometriä tunnissa.
– Hitaan ajon alueita tarkkaillaan, toimivatko ne, vai pitääkö niitä vielä muuttaa, Huttunen mainitsee.
Lahti ei ole ongelmien kanssa yksin, kokemuksia vaihdetaan muiden kaupunkien kanssa yhteisessä verkostossa.
– Me seuraamme isom-pien kaupunkien esimerkkiä. Tämä on kuitenkin suhteellisen uusi asia, kaikissa kaupungeissa pohditaan samoja teemoja.
Huttusesta sähköpotkulautojen yleistyminen on merkki liikkumisen muutoksesta kaupungeissa.
– Se ehkä vaatii myös sitä, että niille kohdennetaan lisää tilaa katutilasta. Ne ovat kulkuvälineitä siinä, missä autotkin.
Tavoitteena on saada aikaan järjestelyt, joiden avulla eri liikkumismuodot mahtuvat sulassa sovussa katukuvaan, esimerkiksi erottamalla kävely- ja pyöräilyväyliä toisistaan.