Mendelssohn pitää pintansa kirkkohäissä – pyydettäessä kanttori soittaa vaikka Star Warsia tai Raparperitaivasta
4
Kanttorit Aurora Ikävalko ja Kimmo Puunenä soittavat mieluusti hääparin toivemusiikkia. Erikoisempien toiveiden täyttäminen vaatii kuitenkin valmistautumisaikaa. Marjaana Kontu
Katso isompi kuvaKanttorit Aurora Ikävalko ja Kimmo Puunenä soittavat mieluusti hääparin toivemusiikkia. Erikoisempien toiveiden täyttäminen vaatii kuitenkin valmistautumisaikaa. Marjaana Kontu
Kun urkuri kajauttaa alkutahdit Mendelssohnin tai Prinsessa Ruususen häämarssista, vaikutus on taattu. Niihin yhdistyy heti juhlava tunnelma ja jännittynyt odotus.
Myös Kuulan ja Wagnerin häämarssit kuuluvat hääparien kestosuosikkeihin, jotka pitävät pintansa kirkkohäissä vuodesta toiseen.
– Kuusi kymmenestä hääparista valitsee häämarssiksi jonkun noista klassikoista, tietää kanttori Kimmo Puunenä.
Mutta on paljon heitäkin, jotka haluavat tunnelmoida suurta hetkeään elokuvamusiikin tai pop-musiikin tahdissa – ja sekin onnistuu, kirkossa ollaan nykyään sallivia ja halutaan täyttää hääparin toiveet.
Puunenä ja hänen kollegansa Aurora Ikävalko kuitenkin toivovat, että vähän spesiaalimpaa musiikkia haluavat tulisivat hyvissä ajoin juttelemaan toiveistaan. Näin siksi, että aina toivottuun musiikkiin ei löydy nuotteja tai sovitus on tehtävä erikseen. Ja se ei onnistu viime tipassa.
Tutut häämarssit tulevat Puunenältä ja Ikävalkolta selkäytimestä. Joka kerta häämusiikki silti säväyttää.
– Jokainen tilaisuus on aina ainutlaatuinen, Puunenä sanoo.
– Vaikka keskitymme musiikkiin, olemme tunnelmassa mukana – minä olen itkenyt kirkkohäissä! tunnustaa Ikävalko nauraen.
Moni pari kertoo toiveensa ennakolta papille, osa tulee myös kanttorin juttusille. Sen Puunenä on huomannut, että monet havahtuvat urkumusiikin valintaan vasta häiden alla, vaikka juhlaa olisi muuten valmisteltu pari vuotta.
– Kanttori tykkää, jos saa mahdollisimman ajoissa kuulla hääparin toiveista, etenkin jos heillä on erityisiä toiveita. Haluamme valmistautua hyvin, Ikävalko painottaa.
Jotkut haluavat varmistaa, miltä oman kirkon urut kuulostavat. Kanttorit muistuttavatkin, että Youtube-versiot on usein soitettu mahtiuruilla, vaikkapa Notre Damessa. Esimerkiksi Launeen kirkossa samaan ei pääse.
– Näissä on kuitenkin kaunis, pehmeä sointi, Puunenä arvioi.
Häämusiikkiin lukeutuvat myös häävirret, ja välimu-siikkiakin voi toivoa. Ikävalko on laulupainotteinen kanttori, jota pyydetään usein esittämään yksinlaulua häissä.
Kanttorit ovat hyvillään, jos pari uskaltaa irrotella musiikkitoiveissaan.
– Nykyparit haluavat rakentaa omannäköistään juhlaa, Ikävalko sanoo. Elokuvien, tv-sarjojen, pelien ja suosikkiartistien musiikkia toivotaan usein. Aina toivemusiikki ei taivu uruilla soitettavaksi.
– Elokuvamusiikki saattaa toimia tosi hienosti, mutta harvoista löytyy nuotteja, joten se vaatii valmistelua. Se on meillekin mielenkiintoista, sanoo Ikävalko.
Puunenä on soittanut häissä esimerkiksi Vangeliksen musiikkia, Europen Final Coundownia ja Walking In The Air -sävelmän.
– Ja serkkuni häissä soitin Leevi and The Leavingsin Raparperitaivaan, hän mainitsee.
Entä olisiko villejä vinkkejä hääpareille?
– Boëllmannin Goottilainen menuetti, heittää Puunenä.
– You raise me up laulettuna, ehdottaa Ikävalko.
Jossain kohtaa voi tulla raja vastaan. Puunenä mainitsee esimerkkinä, että ei suostunut soittamaan sinänsä kaunista Rakkaus on lumivalkoinen, koska siinä lauletaan ”vaikkei ole Jumalaa”. Rajanvedosta päättää kanttori, mutta Lahdessa ollaan varsin ennakkoluulottomia.
Vinkkiä valintoihin saa myös Lahden seurakuntayhtymän nettisivuilta, jossa voi käydä kuuntelemassa häämusiikkinäytteitä.