Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mieskavereista on nyt huutava pula – toukokuussa alkavalla kurssilla koulutetaan uusia vapaaehtoisia ilman isää kasvavien lasten kavereiksi

Korona-aika on koetellut vapaaehtoistoimintaa, mikä näkyy myös mieskaveritoiminnassa. Lahden seudun kunnissa moni yksinhuoltajaperhe jonottaa omaa mieskaveria, joten toimintaan kaivattaisiin nyt kipeästi uusia vapaaehtoisia.

Omaa mieskaveria jonottaa Päijät-Hämeessa yli 20 lasta.

– Mieskavereita kaivattaisiin nyt isosti. Olemmekin nyt kevään korvalla aktivoitumassa tapahtumiin esittelemään toimintaamme, sanoo Päijät-Hämeen mieskaveritoiminnan ohjaaja Susanna Tinnilä.

Tarve mieskavereille on Lahden seudulla suurta, koska alueella on paljon yksinhuoltajaperheitä.

– Asiakaskohderyhmää ei vain ole oikein uskaltanut huhuilla, kun ei ole ollut tarjota vapaaehtoisia.

Tätä nykyä toiminnassa on mukana 21 mieskaveria ja 27 lasta. Koronan takia moni riskiryhmään kuuluva on ehtinyt vetäytyä toiminnasta.

– Ja toiminta ymmärrettävästi kulkee sykleinä, kun elämänmuutoksia tulee niin miehille kuin perheillekin, Tinnilä pohtii syitä mieskaveripulaan.

Mieskaverin voi saada yhden vanhemman perhe, jossa lapsilta puuttuu arjessa kontakti turvalliseen mieheen.

Miehillä on tapa tehdä asioita eri tavalla kuin naisilla.

Susanna Tinnilä

– On paljon lapsia, joilta isä on kuollut, isää ei ole ikinä ollut tai isovanhemmat asuvat kaukana.

Mieskaveriksi voi ryhtyä kuka tahansa aikuinen mies, joka haluaa olla tukena lasten elämässä. Mieskaverin ei tarvitse itse olla isä, eikä häneltä edellytetä erityisvalmiuksia.

– Tämä on matalan kynnyksen toimintaa. Mieskaverin ei tarvitse olla kuin kiinnostunut lapsesta ja hänen elämästään.

Tinnilä painottaa, että toiminta ei vaadi esimerkiksi sitoutumista jokaviikkoisiin tapaamisiin. Kaveriparit tapaavat yleensä pari kertaa kuussa.

– Toiminta ei vaadi paljon, se ei ole työtä tai tukihenkilötoimintaa vaan sitä, että otetaan pikkukaveri mukaan arkiseen tekemiseen. Voi käydä yhdessä vaikka jalkapallopelissä tai sählyä pelaamassa.

– Eikä tekemisen ei tarvitse olla mitään maailmaa mullistavaa. Yksi pikkukaveri esimerkiksi oli aivan tohkeissaan, kun pääsi mieskaverin kanssa autopesulaan.

– Miehillä on tapa tehdä asioita eri tavalla kuin naisilla. Eräs pikkukaveri oli onnessaan, kun pääsi pelaamaan sählyä jonkun kanssa, joka ei väistä palloa, Tinnilä nauraa.

Pikkupojalle voi olla myös uusi elämys päästä uimahallissa miesten puolelle peseytymään.

Mieskavereita kaipaavat myös pienet tytöt. Kaveripareille järjestetään myös yhteistä toimintaa, ja mieskavereille on tarjolla myös työnohjauksellista tukea.

Mieskaverit ovat kokeneet työn tärkeäksi ja kaverisuhteista on tullut hyvinkin pitkiä.

Toiminnassa mukana olevat ovat pääasiassa työikäisiä tai eläkeikäisiä, mutta mukaan ovat tervetulleita myös nuoret miehet.

Vapaaehtoiset käyvät 15 tunnin koulutuksen, jonka aikana he saavat käsityksen toiminnan periaatteista. Kurssilla käydään läpi myös mieheksi kasvamista. Kaikki kurssilaiset haastatellaan henkilökohtaisesti ja varmistetaan, ettei heillä ole rikostaustaa.

Uusia vapaaehtoisia koulutetaan 10. toukokuuta Lahdessa alkavalla kurssilla. Kurssi järjestetään kolmena arki-iltana ja yhtenä lauantaipäivänä. Tarvittaessa kurssi voidaan viedä myös lähikuntiin.

– Jos näyttää, että jollain alueella olisi kysyntää enemmän, kurssi voidaan ihan hyvin pitää myös siellä.

Päijät-Hämeessä toimintaa organisoi Lahden ensi- ja turvakoti. Lisätietoa mieskaveritoiminnasta ja kursseista mieskaverit.fi-sivustolta.