Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Enonsaaren toiminta siirtyy uusiin käsiin tänä kesänä – Painovoima ry lähtee tekemään hiilineutraalia kulttuurimatkailukohdetta

Kaupunki on vuokrannut Enonsaaressa sijaitsevat rakennukset Painovoima ry:lle vuodeksi 2022. Kesällä käynnistyvän toiminnan tavoitteena on alueen uudelleen elävöittäminen.

Päärakennuksen kahvila- ja ravintolatoiminta käynnistyy jo tulevana kesäkautena. Vuokrattavaan kokonaisuuteen kuuluu ravintolan lisäksi kahdeksan muuta rakennusta. Majoitusrakennukset soveltuvat ainoastaan kesäkäyttöön.

Painovoima ry:n tavoitteena on kehittää Enonsaaresta hiilineutraali kulttuurimatkailukohde.

– Lähdemme kehittämään Enonsaareen monipuolisesti kulttuuri- ja hyvinvointitoimintaa. Pyrimme lisäämään arjen kiertotaloutta ja omavaraisuutta luonnon avulla, Painovoima ry:n toiminnanjohtaja Pekka Litmanen kertoo kaupungin tiedotteessa.

Litmanen tarkentaa lehdellemme, että hiilineutraaliustavoitteeseen on tarkoitus edetä vaiheittain.

– Tutkimme kesä kerrallaan, miten kulutusta voidaan pienentää.

Tässä vaiheessa moni asia on vielä selvitysvaiheessa, mutta Painovoiman väki on jo miettinyt ensimmäisiä uudistuksia saareen toimintaan. Yhtenä esimerkkinä Litmanen mainitsee saaressa kiertävän luontopolun pelillistämisen. Ravintolan tarjonnassa on tarkoitus painottaa lähiruokaa esimerkiksi järvikalan muodossa.

Saaressa sijaitsevan kohteen kannalta olennaista on säännöllisten kulkuyhteyksien toimivuus. Asiasta on käyty keskusteluja kaikkien Vesijärvellä toimivien laivayhtiöiden kanssa, mutta tässä vaiheessa aikatauluista tai hinnoittelusta ei ole vielä varmuutta.

Litmanen haluaa saaren kehittämiseen mukaan laajasti kaupunkilaisia, mistä kertoo myös Painovoiman omaksuma iskulause ”yhteinen Enonsaari”. Katseet on käännetty erityisesti erilaisten järjestöjen ja yhdistysten suuntaan. Saareen on tarkoitus saada järjestettyjä ryhmävierailuja, jolloin toiminta ei ole niin paljon riippuvaista satunnaista kävijöistä ja kesän vaihtelevista säistä.

– Toivon, että voimme järjestää mielenkiintoisia tapahtumia, seminaareja ja työpajoja, joihin voimme varautua.

Kaupunki teki viime vuonna Enonsaaren rakennuksiin peruskorjausta. Sitä ennen saaren toiminta oli Messilän leirintäalueen yrittäjien pyöritettävänä.

Painovoima ry on vuonna 2002 perustettu, voittoa tavoittelematon yhdistys. Yhdistys toteuttaa taidetta, kulttuuria ja kiertotaloutta kehittäviä hankkeita yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Yhdistyksen päätoimipaikka on nykyään Sopenkorvessa entisen Järvisen suksitehtaan tiloissa. Takavuosina yhdistys pyöritti myös rantakahvilaa Mukkulassa.