Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seniorit ja sote – mikä muuttuu?

3 Yhteisölliseen asumiseen suunnitellaan useita kohteita.

Hartaasti taikinoitu sote-uudistus astuu voimaan vuoden 2023 alussa, mutta Päijät-Hämeen näkökulmasta ei enää puhutakaan niin kovin suuresta mullistuksesta.

– Päijät-Häme on palvelurakennemuutoksessa jo niin pitkälti edelläkävijä, että hyvinvointialueuudistus ei samalla tavalla kosketa kuin niitä maakuntia, joissa jokainen kunta on omat palvelunsa tähän asti tuottanut ja järjestänyt, kiteyttää Anu Olkkonen-Nikula, ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Päijät-Sotesta.

Tässä muutama poiminta, jotka on kuitenkin hyvä tietää:

Uuden lainsäädännön myötä Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle perustetaan koko alueen kattavat vanhus- ja vammaisneuvostot, jotka pystyvät ottamaan kantaa aihepiirinsä asioihin.

– Se on hieno yhteinen asia. Vaikuttaminen ja osallistuminen muuttuu ehkä entistä tiiviimmäksi, vaikka hyvää se on ollut tähänkin asti, Olkkonen-Nikula toteaa.

– Kuntiinkin jäävät omat vastaavat toimielimet, hän muistuttaa.

Vuoden 2021 aikana Päijät-Soten alueella tehtiin Anu Olkkonen-Nikulan mukaan noin kaksi miljoonaa kotikäyntiä.

– Kotihoidon tarve on kasvava, koska yli 75-vuotiaiden suhteellinen osuu väestöstä kasvaa merkittävästikin, ja asiakkaina on alle sen ikäisiäkin.

Uutena teknologiana esimerkiksi annostelevat lääkeautomaatit parantavat jo nyt lääketurvallisuutta.

– Automaatit puhuvat ja kertovat, kun on aika ottaa lääke.

Kuvapuheluilla voidaan korvata neuvonta- ja lääkkeenottokäyntejä etäyhteyksin. Niin sanottu laitteiden internet puolestaan voi tulevaisuudessa lähettää hälytyksen kotihoitohenkilökunnalle, mikäli esimerkiksi verenpaineessa, ruokailussa tai painossa havaitaan muutoksia.

– Nämä ovat varmasti merkittäviä innovaatioita, joita hankkeissamme jo testataan.

– Se ei tule korvaamaan hoitajia, joita aina tarvitaan kotona käymään, mutta tekniikka on apuna kokonaisuudessa, Olkkonen-Nikula kertoo.

Kasvavaa tarjontaa ja kysyntää on odotettavissa myös niin sanottuun yhteisölliseen asumiseen, jossa esimerkiksi samaan kortteliin keskitetään eri sukupolvia edustavia ihmisiä ja erilaisia asumismuotoja.

– Uskomme siihen, että yhteisöllinen asuminen tuo tietynlaista turvallisuutta, joka auttaa ihmistä asumaan omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

– Turvallisuustekijät ovat monesti niitä, jotka omasta kodista ajavat raskaampien palveluiden piiriin, Olkkonen-Nikula muistuttaa.

Hänen mukaansa parhaillaan tällaisia kohteita suunnitellaan ainakin Kärkölään ja Padasjoelle. Lahdessa on jo rakenteilla sekä idealuonnoksina useita kohteita.

– Yhteisöllinen asuminen on yksi maakunnan vetovoimatekijöistä, ja mukana elinkeinopolitiikan linjauksissakin.

– Yksityinen puoli on ensisijaisesti se, joka tarjoaa tätä palvelumuotoa, ja teemme ostopalvelusopimuksia näiden tuottajien kanssa.