Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Tarkka paikka kaupungin eurojen kanssa

Ensin hyvät uutiset. Kaupungilla on parin viime vuoden hyvän tilinpäätöksen jälkeen taseessaan ylijäämiä kaikkiaan reilut 190 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen korosti jo viime vuoden puolella, kuinka arvokkaita tällaiset ylijäämät ovat, kun kuntatalous menee perusteellisesti uusiksi ensi vuoden alussa toteutuvan sote-uudistuksen myötä. Ylijäämät ovat taloudellista puskuria, jonka turvin kaupunki pystyy menemään turvallisemmin mielin kohti uudistuksesta johtuvaa epävarmuutta.

Sitten ne huonot uutiset. Tämänhetkisten arvioiden perusteella ylijäämä hupenee kovaa vauhtia lähivuosina, koska kaupungin tulos jää vuosi vuodelta pahemmin alijäämäiseksi. Valtuustoseminaarissa esitetyn arvion mukaan vuoden 2025 lopussa ylijäämästä olisi jäljellä enää 64 miljoonaa euroa.

Sinne on toki niin pitkä aika, että toteutuva lukema saattaa heittää hyvinkin paljon, mutta kokonaiskuva tulee selväksi vähemmästäkin. Kaupungille on yhä vaikeampaa saada talouttaan tasapainoon sote-uudistuksen jälkeisessä maailmassa.

Asia havainnollistuu hyvin tarkastelemalla investointien tulorahoitusprosenttia, joka nimensä mukaisesti kuvaa sitä, kuinka ison osan investoinneistaan kaupunki pystyy rahoittamaan tuloillaan. Vielä ensi vuonna tulorahoitusprosentin arvioidaan olevan 39, mutta vuonna 2025 enää kahdeksan. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosina 2023–2025 investointeihin on otettava yhteensä 200 miljoonaa euroa lisää lainaa.

Kaupungin menot pienenevät tuntuvasti, kun sote-toiminta siirtyy kokonaan valtion rahoitettavaksi. Ongelma on siinä, että niin pienenevät myös tulot ja vanhat velat jäävät edelleen hoidettaviksi. Tämänhetkisen arvion mukaan Lahden veroprosentti voisi olla ensi vuoden alussa 8,36. Lopullinen lukema voi vielä muuttua ja se tulee valtion tekemien päivitettyjen laskelmien jälkeen kaupungille ilmoitusasiana: kaikilta kunnilta otetaan saman verran pois nykyisestä veroprosentista.

Muutos tarkoittaa samalla myös sitä, että kaupungin omistamien yhtiöiden suhteellinen merkitys koko kaupungin taloudessa korostuu. Takavuosina tämä olisi ollut Lahdelle ihan hyvä asia, olihan kaupunki tottunut kuittaamaan vuosittain muhkeita osinkoja Lahti Energialta. Nyt osinkovirrat ovat kuihtuneet oleellisesti, koska yhtiö tarvitsee kipeästi rahoja itse sulatellakseen isoja velkojaan.

Muutos on ollut merkittävä ja nopea. Vielä vuonna 2020 Lahti sai kaikilta konserniyhtiöitään osinkotuottoja yhteensä reilut 17 miljoonaa euroa, seuraavan kolmen vuoden ajan lukeman arvioidaan olevan 6–7 miljoonaa euroa vuodessa.

Kaupunki yrittää sopeutua tilanteeseen 30 kuukauden mittaisella Lahden uudistus- ja muutosohjelmalla, jolla on harhaanjohtava lyhenne Lumo. Sen tavoitteena on saada vuosina 2021–2023 aikaiseksi seuraavat asiat: käyttötaloudesta rakenteellista tasapainoa yhteensä 19,3 miljoonaa, investoinneista ja poistoista vähennystä yhteensä 89,7 miljoonaa euroa, vähennystä, tuloja lisäämällä kertaluontoisesti 20,9 miljoonaa euroa lisää tuloja vuosina 2021–2022 sekä elinvoimaa kehittämällä lisätuloja 15 miljoonaa euroa vuosina 2021–2023.

Viime vuoden loppuun mennessä kaupungin palvelualueet olivat toteuttaneet ohjelmaan kuuluvia talouden sopeutustoimiaan yhteensä 8,4 miljoonalla eurolla, joten tälle ja ensi vuodelle jäi urakkaa vielä lähes 11 miljoonaa euroa.

Olemme nähneet jo tämän vaalikauden aikana, että moni valtuutettu on kyseenalaistanut Lumon, koska sen taustalla ei ole laaja poliittista valmistelua. Asiaa on tarkoitus korjata parlamentaarisella työryhmällä, joka yrittää löytää valtuustoryhmien yhteistä näkemystä kaupungin taloustilanteesta ja sen johdosta vaadittavista toimenpiteistä.

Urakka ei ole kovin helppo näinä aikoina, kun kuntatalouden yllä on entistä enemmän epävarmuuden pilviä muun muassa Ukrainan sodan vuoksi. Talouskasvun on ennakoitu hidastuvan nykyisen tilanteen johdosta, mikä näkyy väistämättä pienellä viiveellä myös kaupungin rahakirstussa.

Jos mahdollista, valtuutetuilta vaaditaan nyt entistä enemmän viisautta. Sopivaa yhdistelmää kylmää harkintaa ja lämmintä sydäntä.