Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaaehtoiset järjestivät pikaisen ruokakeräyksen ukrainalaisille – Nastolan vastaanottokeskuksen tilanteesta eriäviä näkemyksiä

Ukrainasta on tullut sen verran paljon ja nopeasti sotapakolaisia, että ajoittain heidän auttamisensa on pätkinyt tai vähintään kangerrellut äkillisessä tilanteessa. Toiminta on näyttänyt välillä olevan hätkähdyttävänkin paljon yksityisten lahjoittajien ja vapaaehtoisten varassa.

Konkreettisesti tämä on näkynyt Nastolaan perustetussa SPR:n Lahden vastaanottokeskuksen sivutoimipisteessä, jonka kalustepuutteet ja ennen kaikkea ruokahuollon ongelmat ovat nousseet esille valtakunnallisissakin uutisissa.

Ukrainalaisia auttaneet yksityiset vapaaehtoiset ovat olleet asiassa julkisesti kieli keskellä suuta ja välttäneet vastakkainasettelua, jotta välit eivät mene solmuun SPR:n kanssa. He ovat korostaneet, että olennaisinta on toimia yhteisen tavoitteen hyväksi.

Avustustoiminnassa itsekin vahvasti mukana ollut ja Nastolan vastaanottokeskuksessa käynyt kaupunginvaltuutettu Jouni Kaikkonen (vihr.) on kuitenkin sitä mieltä, että toiminnasta vastaavien on syytä pystyä vastaanottamaan kritiikkiä.

– Ilman vapaaehtoisia ja lahjoituksia ihmiset olisivat nähneet siellä nälkää, Kaikkonen kuvailee Nastolan viime aikojen tilannetta.

Ukrainalaisia auttaneet yksityiset vapaaehtoiset ovat korostaneet, että olennaisinta on toimia yhteisen tavoitteen hyväksi.

Hän kohdistaa sanansa ennen kaikkea SPR:n toiminnasta työkseen vastaaville johtohenkilöille, ei järjestön vapaaehtoistyöntekijöille.

Sammonkadun avustuskeskuksen taustalla olevien henkilöiden tiedetäänkin organisoineen viime viikolla pariinkin otteeseen hyvin nopealla varoitusajalla ruokalahjoituksia Nastolaan, kun tilanne vaikutti kiireiseltä.

Nastolankin satelliittiyksiköstä vastaavan Lahden vastaanottokeskuksen johtaja Eija Rantanen otti oma-aloitteisesti asian esiin kertoessaan lehdellemme tietoja vastaanottokeskuksen ajankohtaisesta tilanteesta. Epäilyt siitä, etteivät pakolaiset olisi Nastolassa saaneet riittävästi ruokaa, hän kiisti.

– Ruokaa on edelleen jakamatta, koska heidän kaappinsa eivät vedä. Ruokalahjakortteja on myös jaettu jokaiselle, Rantanen kommentoi.

Nastolan tilanne ehti olla esillä jo maanantaina Iltalehden uutisessa, jossa Rantanen myös kiisti tiedon ruuan loppumisesta ja piti sitä Facebook-ryhmästä liikkeelle lähteneenä vääränä uutisena. ”Siellä on kiinnitetty huomiota vääriin asioihin tai ymmärretty asioita väärin”, Rantanen totesi (Iltalehti 11.4.).

Jouni Kaikkonen oli ehtinyt antaa lehdellemme oman kommenttinsa pakolaisten nälästä ja vapaaehtoisten korvaamattomasta merkityksestä ennen kuin Rantasen lausunto tuli julki Iltalehdessä.

Otimme Kaikkoseen vielä uudemman kerran yhteyttä ja kysyimme, onko hän edelleen sanojensa takana. Tietojensa perusteella hän ei nähnyt mitään syytä muuttaa alkuperäistä kommenttiaan.

Lahti ei ole ainoa paikka, jossa on ollut käynnistysvaikeuksia. Tietoja vastaanottokeskuksen puutteista on kantautunut monelta muultakin paikkakunnalta.

Viime viikonloppuna SPR:n hallituksen puheenjohtaja Elli Aaltonen vaatikin sosiaalisessa mediassa SPR:n valtakunnallista pääsihteeriä Kristiina Kumpulaa selvittämään asiaa Jyväskylän ja Nastolan vastaanottokeskusten saamien moitteiden osalta.

Maanantaina Maahanmuuttovirasto ilmoitti tekevänsä varmuudeksi tarkastuskäynnin Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskukseen.