Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahteen tullut jo tuhat pakolaista Ukrainasta – ”Olemme vähän yllättyneet, että pakolaisia tulee niin paljon edelleenkin”

Lahteen on tuoreimpien tietojen mukaan tullut noin tuhat Ukrainan sotaa paennutta pakolaista, vahvisti SPR:n Lahden vastaanottokeskuksen johtaja Eija Rantanen. Vastaanottokeskuksen kapasiteetti alkaakin olla äärirajoilla.

– Olemme vähän yllättyneet, että pakolaisia tulee niin paljon edelleenkin, vauhti ei ainakaan pysähdy.

Pakolaisia ohjataan rajalta eri vastaanottokeskuksiin Maahanmuuttoviraston tilannekeskuksen kautta.

– Nastolassa on kirjoilla 223 pakolaista, eli kaikki varatut asunnot alkavat olla täynnä. Lahdessa keskuksen paikat on nostettu 275:een ja yksityismajoituksessa on jo yli 500, ynnäili Rantanen maanantaina.

Nastolassa on kirjoilla 223 pakolaista, eli kaikki varatut asunnot alkavat olla täynnä. Lahdessa keskuksen paikat on nostettu 275:een ja yksityismajoituksessa on jo yli 500.

Vastaanottokeskus ei Rantasen mukaan pysty ottamaan enempää pakolaisia, valmisteilla onkin nyt kuntien pyytäminen apuun.

– Maahanmuuttovirasto suunnittelee kuntayhteistyötä, että kunnat ottavat myös koppia turvapaikanhakijoiden majoittamisesta. Kuntakirje tulee varmaan lähiaikoina kunnille.

Vastaanottokeskustoiminta on järjestetty Lahdessa hajautetusti asuntoihin. Sodan alettua Nastolaan perustettiin 230 asiakkaan sivutoimipiste, joka toimii muun muassa Niinitien kerrostaloissa.

Pikavauhtia polkaistussa hätämajoituksessa moni tulija joutui aluksi tyytymään niukkuuteen ja patjaan lattialla, mikä herätti paheksuntaa sosiaalisessa mediassa. Normaalin käytännön mukaan asunnoissa pitäisi olla sängyt, keittiön pöytä ja tuolit. Ennen tilattujen sänkyjen saapumista puutteita korjattiin lahjoitushuonekaluin.

– Aika hyvin asunnot on nyt kalustettu, sanoi Rantanen, jonka mukaan puutteita vielä kartoitetaan.

Lahjoituksista vastaanottokeskuksessa ollaan kiitollisia. Rantasen mukaan varastot ovatkin nyt täynnä tavaraa.

SPR:n Nastolan osasto otti viime viikolla vastaan lahjoituksia hätämajoitusyksikölle. Osasto jatkaa keräystä tällä viikolla, keräysaika- ja paikka ilmoitetaan osaston nettisivuilla nastola.punainenristi.fi ja osaston Facebook-sivulla.

Sammonkadulla Lahdessa vapaaehtoisvoimin järjestetystä keräyksestä löytyy tietoa Facebook-sivuilla ”Supplies & Help for Ukrainians Lahti/Päijät-Häme” julkaistuista päivityksistä.