Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungintalon korjaus etenee hupun alla – purkutyöt on tehty, nyt rakennetaan uutta kattoa

Huputetun työmaan ytimessä, kaupungintalon sisäpihalla, eteen avautuu kaivanto. Vielä sitä ei hahmota, mutta tähän, osaksi lasista tehtävän katon alle, rakentuu kaupungintalon uusi sydän.

Työt ovat edenneet aikataulussa, vahvistaa työmaapäällikkö Juha Pohjoisvirta SRV Rakennus oy:stä.

– Purkutyöt sujuivat hyvin, rakennuksessa ei löytynyt yllätyksiä. Sisäpihalla on haasteita vähän tullut, mutta kokonaisaikatauluun ne eivät ole vaikuttaneet.

Ongelmia on sisäpihalla aiheuttanut kaivutöiden vaatima perustusten alapuolisen maan vahvistaminen, joka on osoittautunut työlääksi.

Rakennuksen tiilikatto on purettu pois kantavia rakenteita myöten ja uuden katon rakentaminen on alkanut.

– Sisällä purut ovat viimeistelyvaiheessa ja näillä näppäimillä alkaa sisävaiheen rakentaminen, Pohjoisvirta kertoo.

– Kaikki tilat käydään läpi kellarista kattoon, tiivistää projektipäällikkö Sari Honkanen­ Lahden Tilakeskuksesta.

Ennen purkutöitä piti tehdä mittavia suojaustöitä, muun muassa portaikot suojattiin ja esimerkiksi yli 300 valaisinta vietiin kunnostettavaksi töiden ajaksi.

Rakennuksen arvokkaimmat, 1980-luvulla konservoidut, tilat on eristetty purkutyömaasta. Ennalleen jäävät pääsisäänkäynti, toisen kerroksen aula ja valtuustosali.

Purkutyö oli massiivinen, joka kerroksesta purettiin lähes kaikki pintarakenteet seinärappauksia lukuun ottamatta, avattiin välipohjia ja tehtiin niihin isot läpivientiaukot hissikuilulle.

Purkujätettä, pääosin betonia ja tiiltä, kertyi yhteensä 614 tonnia, siitä hyötykäyttöön päätyi 99 prosenttia.

Osa puretusta aineksesta palautuu takaisin rakennukseen entisöitynä. Esimerkiksi puuovet ja ikkunat korjataan ja valaisimia ajanmukaistetaan led-valoin.

Peruskorjattavia neliöitä on neljässä kerroksessa kaikkiaan runsaat 3 900. Töiden on määrä valmistua kesällä 2023, ja 22,19 miljoonan euron budjetti näyttää pitävän.

Tavoitteena on uudistaa talotekniikkaa sekä muokata tilat vastaamaan nykytarpeita. Samalla parannetaan rakennuksen saavutettavuutta kaupunkilaisille, kun Harjukadun puolelle tulee uusi, esteetön sisäänkäynti. Talotekniikan uusiminen vaati tilaa, sitä saadaan kellaria laajentamalla ja ullakolta.

– Suunnitteluissa on jouduttu yhdessä jumppaamaan, että saadaan kaikki mahtumaan ja löytämän asennusreittejä, sanoo työmaan teknisen toimiston päällikkö Janne Huoso. Allianssimallilla toteutettavassa hankkeessa yhteistyö on ollut sujuvaa.

Remontin jälkeen kaupungintalon työntekijämäärä tuplaantuu nykyisestä 70 ihmisestä jopa 150:een.

– Tilojen käyttö lisääntyy ja kaunista rakennusta pääsevät kaupunkilaisetkin katsomaan, summaa Honkanen.

Rakentajia työmaalla on reilut 40. Yksittäiset koronatartunnat eivät ole hidastaneet työmaata eikä hankausta alueen asukkaiden kanssa ole tullut.

– Ehkä jopa sellaista positiivista uteliaisuutta on työmaa herättänyt ympäristössä, arvioi Honkanen. Harjun koulun oppilaat jopa kutsuttiin turvallisuusinfoon kurkistamaan työmaalle.

Kaupungintalo on listattu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon ja museo on esittänyt sitä suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla. Rakentajillekin tällaisen kohteen peruskorjaus on Pohjoisvirrasta ainutlaatuinen kokemus.

– Tämä on sellainen kerran elämässä -kohde, Huoso säestää.

Kaupunkilaisten silmiin ehkä näkyvin muutos tulee olemaan uusittu tiilikatto. Puretun katon tiilet olivat pahoin tummuneita, joten uusi katto näyttää eriväriseltä, vaikka sävy on alkuperäinen.

Pohjoisvirran mukaan tavoite, ettei silmiinpistäviä muutoksia talon ulkonäköön tule.

– Sisäpihasta totta kai tulee aika hieno, sinne jää vanhoja tiiliseiniä ja valoa tulee lasikaton kautta.

Myös ravintola paikka vaihtuu, nykyinen ravintola Tyrmä siirtyy länsisiipeen sisäpihan yhteyteen.

Kaupungintalo on suunnitellut Eliel Saarinen vuonna 1912.