Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin uusi strategia maaliin soraäänten säestyksellä

Valtuusto päätti maanantain kokouksessaan hyväksyä kaupungin uuden strategian esitetyssä muodossaan. Esittelimme jo viime viikon lehdessä strategiatekstin, joka on jaettu kolmen pääotsikon alle: kestävästi elinvoimainen, kestävästi hyvinvoiva ja kestävästi uudistuva.

Strategian hyväksyntä ei tällä kertaa ollut läpihuutojuttu, kuten yleensä on ollut tapana. Vasemmistoliitto ja vihreät tekivät strategiatekstiin yhteensä 14 muutos- tai lisäysesitystä. Niissä haluttiin nostaa entistä näkyvämmin esille näkökulmia, jotka liittyivät muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan, luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen ja yhteiskunnallisen eriarvoistumisen pysäyttämiseen.

Yksikään esityksistä ei mennyt läpi. Ne kaatuivat äänestyksessä tyypillisesti lukemin 51–7 (1 poissa), kun vain vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat olivat niiden takana.

Yksittäisissä tapauksissa lukemat vaihtelivat hieman suuntaan tai toiseen. Varsin suuren kannatuksen sai esimerkiksi vihreiden esitys, jossa ehdotettiin sanan kulttuuri lisäämistä tekstiin, jonka mukaan ”kehitymme kansainvälisenä urheilu-, matkailu-, kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina”. Tämäkin esitys kuitenkin kaatui luvuin 32–26 (1 poissa).

Kaikkien esitysten kaaduttua vasemmistoliitto teki vielä esityksen koko strategian hylkäämisessä. Siihen ei lähtenyt mikään muu puolue mukaan, joten esitys kaatui luvuin 55–3 (1 poissa).

Ennen äänestyksiä asiasta käytiin vilkasta keskustelua, jossa puhuttiin strategiasta ja sen valmistelusta täysin päinvastaisilla äänenpainoilla.

 Eikö tavoitteena tulisi olla sellainen strategia, johon kaikki valtuustoryhmät voivat sitoutua?

Riina Puusaari (vihr.)

Vihreiden Riina Puusaaren mielestä kaikista oudoin asia tämän valtuustokauden strategian valmistelussa olijoidenkin valtuustoryhmien täysi haluttomuus neuvotella strategian sisällöstä.

– Eikö tavoitteena tulisi olla sellainen strategia, johon kaikki valtuustoryhmät voivat sitoutua? On surullista, että neuvotteluissa muutosesityksiämme on jopa muiden ryhmien edustajien toimesta vähätelty eikä minkäänlaisia kompromisseja edes yritetty etsiä, kuten aiemmin on tapana ollut.

Vasemmistoliiton Elisa Lientola puolestaan katsoi, että ”strategia ei ole kompromissi, vaan jyräys”. Hänen mielestään ”neuvottelukulttuuri näyttää Lahdesta kokonaan kuolleen”.

– Jäljellä on vain ryhmäkoolla pullistelu. Kokoomus, perussuomalaiset ja Pro Lahti ovat ilmoittaneet alkuunsa, ettei mitään muutoksia esitykseen hyväksytä. Kuulematta perusteluita ja vastaamatta kysymyksiin esitettyjen kirjausten sisällöstä.

Muiden ryhmien puheenvuoroissa kuultiin täysin toisenlaisia näkemyksiä. Useampi puhuja muistutti, että strategian valmisteluun on osallistettu poikkeuksellisen paljon ihmisiä myös valtuuston ulkopuolelta. Moni puhuja myös toivoi ikään kuin tiedossa olevia äänestyksiä ennakoiden, että valtuusto ei enää puuttuisi strategian yksittäisiin sanamuotoihin, joilla ei heidän mielestään ole merkitystä kokonaisuuden kannalta.

 Täytyy vilpittömästi sanoa, että tämä strategia on paras, mitä olen nähnyt.

Jorma Ratia (ps.)

Tällaisissa kommenteissa tyypillisesti muistutettiin, että kaupunki voi tehdä myös sellaisia asioita, joita ei ole erikseen strategiaan kirjattu.

Ajoittain strategia sai suoranaista suitsutusta.

– Täytyy vilpittömästi sanoa, että tämä strategia on paras, mitä olen nähnyt. Tämä on harvinaisen selkeä, tässä on ymmärrettävää tekstiä, totesi perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Ratia neljän valtuustokauden kokemukseensa viitaten.

Valtuuston suurin ryhmä demarit koki saaneensa strategiaan riittävästi omia näkemyksiään ryhmien yhteisen työskentelyn tuloksena.

– On myönnettävä, että joissain kohdissa strategia olisi ryhmämme mielestä kaivannut enemmän uskallusta ja rohkeutta. Me voimme kyllä asettaa tavoitteet korkeammalle ja myös ylittää ne. Samaan aikaan laadukkaiden palveluiden tarjoamisen ja kestävän taloustilanteen ohella meidän täytyy vastata esimerkiksi ilmastonmuutokseen kunnianhimoisilla toimilla, totesi ryhmänjohtaja Minna Lampinen.

Myös toiseksi suurin ryhmä kokoomus oli strategian takana.

– Se on rohkea kaupunkistrategia, joka yhtä aikaa tunnistaa kaupungin haasteet, mutta vielä vahvemmin tunnistaa kaupungin lukuisat mahdollisuudet, totesi Milla Bruneau puolueen ryhmäpuheenvuorossa.

Hän iloitsi myös siitä, että strategiassa on selvä kirjaus kaupunkiorganisaation ulkopuolisten yhteistyökumppanien kanssa tehtävästä toiminnasta.

– Kaupungin rooli onkin entistä enemmän toimia alustana muille toimijoille, joille se ikään kuin antaa luvan tehdä, sen sijaan, että kaupungin odotetaan hoitavan asioita yksin.

Pro Lahden Kalle Aaltosen käyttämä ryhmäpuheenvuoro oli sen verran napakka, että se mahtuu helposti sanasta sanaan myös lehtijuttuun.

– Pro Lahti sai strategiaan kaiken mitä halusi ja me olimme siihen erittäin tyytyväisiä.

Keskustan Jari Rissanen kiinnitti huomiota tekstissä olleisiin piristäviin sanavalintoihin.

– Esimerkiksi ”taklaamme” ja ”me-henki” eivät ole sitä ihan perinteistä strategiajargonia.

Kristillisdemokraattien Sonja Falk muistutti, että strategia on jatkoa Lahdessa aiemmin tehdylle työlle.

– Tämä strategiakausi on aivan keskeinen siinä, miten pystymme ulosmittaamaan ympäristöpääkaupunkivuoden luomat mahdollisuudet ja muuntamaan ne todelliseksi kasvuksi, menestykseksi, hyvinvoinniksi ja työpaikoiksi.

Valtuustossa kuultiin myös kaikkien aikojen ensimmäinen RKP:n ryhmäpuheenvuoro, kun vihreistä irtautunut Juha Tapiola oli ehtinyt perustaa yhden hengen ryhmänsä. Entisenä kaupungin reviisorina hän on työkseen tarkastellut kaupungin strategioiden valmistelua vuodesta 2000.

– Nyt valmisteltu strategia on parempi kuin koskaan aiemmin, Tapiola totesi.

Useassa puheenvuorossa sivuttiin myös Ukrainan tilannetta, joka vaikuttaa väistämättä myös kaupungin näkymiin. Valtuusto oli aloittanut strategian valmistelun syksyllä skenaariotyöskentelyllä, jossa oli käyty läpi myös hyvin kaukaiselta ja epätodennäköiseltä tuntuvia uhkakuvia. Nyt muutama kuukausi myöhemmin ne osoittautuivat todenmukaisemmiksi kuin kukaan osasi kuvitella.