Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kurssit täyttyvät maanpuolustustahtoisista – erityisesti ampumakurssien määrää aiotaan lisätä

Kiinnostus maanpuolustusta kohtaan on kasvanut myös Lahdessa sen jälkeen kun Venäjä kolmisen viikkoa sitten hyökkäsi Ukrainaan. Puolustusvoimien ja Reserviläisliiton ohella osansa tästä ”herätyksestä” on saanut myös niiden läheinen koulutuskumppani, vapaaehtoispohjainen Maanpuolustuskoulutus (MPK).

– Kiinnostus on lisääntynyt kovastikin. Satunnaisia soittoja ja yhteydenottoja on tullut paljon verrattuna aikaan ennen Ukrainaa, kertoo MPK:n Lahden koulutuspaikan valmiuspäällikkö Kai Merenlahti.

Ukrainan tilanne on Merenlahden mukaan aistittavissa yhteydenotoista.

– Ei se aseeseen tarttuminen tietenkään se ensimmäinen asia ole, mutta on huoli siitä, että tällaiseen tilanteeseen on Euroopassa jouduttu, ja kiinnostus siihen, mitä voisi itse tehdä ja miten varautua.

MPK:n äskettäin julkaiseman tiedotteen mukaan kursseille ilmoittautumisten määrä on valtakunnallisesti viisinkertaistunut, ja kävijämäärät MPK:n kotisivuilla jopa kymmenkertaistuneet.

– Suomalaisten maanpuolustustahto on kyselyjen perusteella korkea, ja lisääntynyt hakeutuminen vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen kertoo samaa kieltä, toteaa MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula tiedotteessa.

Ei se aseeseen tarttuminen tietenkään se ensimmäinen asia ole, mutta on huoli siitä, että tällaiseen tilanteeseen on Euroopassa jouduttu.

Valmiuspäällikkö Kai Merenlahti

MPK:n toiminnassa puhutaan niin sanotusta kokonaisturvallisuudesta.

– Olemme kokonaisturvallisuuden suurin kouluttaja Suomessa. Kurssitarjonta on monipuolinen, Merenlahti korostaa.

Toiminta jakautuu kolmeen kategoriaan.

Sotilaallisia valmiuksia (”sotva”) koulutetaan reserviläisille ja muille täysi-ikäisille. Sotilaan perustaitoja sisältävät koulutukset on suunniteltu Puolustusvoimien paikallispataljoonan tarpeita silmällä pitäen.

– Jos on vaikkapa tykkimies, voi mennä meri- tai ilmavoimien kursseille, se ei ole aselajisidonnaista.

MPK:n koulutukset tarjoavat mahdollisuuden päivittää omaa asemaansa, vaikka esimerkiksi kertauskutsuja ei olisikaan asepalveluksen jälkeen tullut.

– Moni reserviläinen on vuosien saatossa kouluttautunut ja saanut kokemusta siviiliammatissa, joka voi tukea sodan ajan tehtävää, Merenlahti muistuttaa.

Toinen kategoria on kaikille kansalaisille avoin maanpuolustuskoulutus, joka sisältää yleistä tutustumista, sekä tiedotus- ja valistustoimintaa.

Kolmas vaihtoehto on varautumis- ja turvallisuuskoulutus (”vartu”), jota voisi luonnehtia arjen kansalaistaidoiksi. Koulutus on avoin jo 16 vuotta täyttäneille huoltajan suostumuksella.

– Huhtikuussa esimerkiksi yhtenä teemana on omassa kodissa varautuminen, ja miten selvitään sähkökatkon aikana tilapäisvälineillä, Merenlahti mainitsee.

Koulutuksiin tutustumaan pääsee Maanpuolustuskoulutuksen www.mpk.fi -sivustolla, ja järjestelmään kirjautumisen jälkeen ilmoittautumaan kursseille.

Merenlahti neuvoo, että päijäthämäläinen henkilö voi ilmoittautua kiinnostaville kursseille muuallekin, lähimpänä Hattulaan tai Kouvolaan.

MPK:n Hämeen piirin toimintaan kuuluu muun muassa ampumakursseja, joita Lahden koulutuspaikka pitää Hollolan Hälvälässä keskimäärin kerran kuukaudessa, kesällä toisinaan myös Padasjoella.

– Ammuntaa kohtaan kysyntä on lisääntynyt kovastikin, Merenlahti toteaa.

Kursseille mahtuu kerrallaan noin 10–20 henkilöä, ja ne täyttyvät Merenlahden mukaan normaalistikin parissa vuorokaudessa.

– Suureen kysyntään pyritään vastaamaan erityisesti toukokuusta elokuuhun, ja järjestämään ammuntaa kahdesta kolmeen kertaan kuukaudessa.

Ukrainan akuutin tilanteen Kai Merenlahti ei usko vaikuttavan Maanpuolustuskoulutuksen kurssien sisältöön, mutta niiden määrään kylläkin.

– Kurssivolyymi tulee varmasti kasvamaan, esimerkiksi kodin varautuminen aikaistettiin jo syksystä kevääseen, ja varmasti jos kurssit täyttyvät, niin syksylle ja talvelle niitä pistetään vielä lisää.

– Keskustoimisto Helsingissä on ohjeistanut, että pyritään toimintaa lisäämään ja saamaan lisää kurssilaisia. Nyt kannattaa takoa kun rauta on kuumaa.