Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alatorin reunalle saa rakentaa sata neliötä – matkakeskuksen sääsuojaus nurin myös valtuustossa

Lahden valtuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan kaavamuutoksen, jonka myötä Alatorin Vapaudenkadun puoleiselle reunalle on mahdollista rakentaa sadan neliön suuruinen kioskirakennus.

Kaavan virallisena perusteluna on ollut ”torialueen palveluiden parantaminen”. Samaan rakennukseen on myös ollut tarkoitus sijoittaa sähkölinja-autojen latauspiste ja niiden tarvitsema muuntamo.

Perustelut eivät vakuuttaneet kaikkia valtuutettuja. Perussuomalaisten Mira Nieminen (ps.) tekikin esityksen kyseisen kaavamerkinnän poistamisesta. Hän piti uutta rakennusta tarpeettomana ja myös haitallisena, koska se luo näkösuojaa häiriökäyttäytymiselle Alatorilla.

– Lahden keskustassa ja torin ympäristön kivijaloissa on ollut ja on tälläkin hetkellä riittävästi liiketilaa tarjolla, Nieminen huomautti.

Samoilla linjoilla oli muun muassa demareiden Tapani Ripatti, joka puhui sarkastiseen sävyyn esityksen virallisista perusteista.

– Sadan neliön latausgrilli palveluineen lisää keskustan viihtyisyyttä, huikeaa.

Ilmeisesti linja-automatkustajat eivät ole sen arvoisia, että heitä pitäisi suojata sateelta, tuulelta ja tuiskulta.

Ulla Vaara (sd.)

Erilaista näkemystä edusti puoluetoveri Erkki Nieminen, joka kannatti esitystä ja viittasi omaan menneisyyteensä.

– Hiukan kokemusta on minullakin, olen ollut asiakkaana Alatorilla monet vuodet, ja nähnyt siellä yhtä ja toista.

Hän piti esitettyjä uhkakuvia perusteettomina.

– Eihän tämä velvoita tai pakota ketään tekemään mitään, vaan se antaa mahdollisuuden keksiä ideoita. Ja kun yrittäjyyttä täällä Lahdessa kannustetaan, minäkin kannustan.

Kriittisen puheenvuoron piti Kalle Aaltonen (Pro Lahti), joka nosti näköesteeseen ja häiriökäyttäytymiseen liittyvien näkökulmien lisäksi hankkeen kustannukset.

– Kukaan ei pysty esittämään siihen minkäänlaista järkevää liiketoimintaa, mitä siinä pystyisi pyörittämään, ilman että veronmaksajat laittavat siihen ihan kohtuuttoman paljon rahaa. Meillähän oli joskus torilla yksi nakkikioski, johon veronmaksajat laittoivat myös kohtuuttoman paljon rahaa, ja sitähän sitten selviteltiin oikeudessakin muistaakseni aika pitkään.

Valtuuston enemmistö oli valmis hyväksymään kaavamuutoksen äänin 38-21. Monessa ryhmässä oli sekä kannattajia että vastustajia.

Valtuusto pääsi jälleen kerran käsittelemään myös matkakeskuksen sääsuojausta. Kaupunki oli jo valmistautunut tekemään matkakeskuksen bussikatokselle lisää suojaa sateelta ja tuulelta asiasta tehdyn valtuustoaloitteen vauhdittamana. Kaupunkiympäristölautakunta kuitenkin torppasi idean tammikuun kokouksessaan äänin 6–4. Samalla lautakunta näytti vihreää valoa esitykselle, jonka mukaan bussien odotusalueelta välitetään videokuvaa rautatieaseman odotusaulaan. Ratkaisua perusteltiin etenkin kustannussyillä.

Ratkaisu ei kuitenkaan ollut demareiden mieleen, joten vielä maanantain valtuustokokouksessa nähtiin Ulla Vaaran tekemä palautusesitys. Sen mukaan valtuusto olisi edellyttänyt, että matkakeskukselle rakennetaan sääsuojaus. Vaara muistutti, että rahaa on riittänyt muun muassa polkupyöräilijöiden liikenneympyrään ja älypyörätiehen, joiden kustannusarviot ovat ylittyneet tuntuvasti.

– Ilmeisesti linja-automatkustajat eivät ole sen arvoisia, että heitä pitäisi suojata sateelta, tuulelta ja tuiskulta, Vaara ihmetteli.

Sääsuojauksen vastustajat muistuttivat, että saatujen selvitysten mukaan edes lisäsuojat eivät antaisi takuuta täydestä sateen suojasta. Esimerkiksi Riina Puusaaren (vihr.) mielestä suojaus olisi järjettömän hintainen suhteessa saatavaan hyötyyn. Lopulta Vaaran esitys kaatui lukemin 38–21. Palautuksen kannalla olivat kaikki demarit ja vasemmistoliittolaiset sekä Rami Lehto (ps.) ja Juha Tapiola (r.).