Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Malvan korkeaan aulatilaan vuorovaikutteinen taideteos - reagoi yleisön liikkeisiin

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan Valogalleriaan tulee pysyvästi esille suomalaisen Ekho Collectiven kävijävirran mukaan muuttuva taideteos Ahto. Koko Valogallerian levyinen ja 15 metriä korkea taideteos tutkii veden erilaisia olomuotoja. Ahto on koettavissa Malvassa museon avautumispäivästä 29. huhtikuuta alkaen.

Vaikuttava Ahto tulee olemaan osa jokaisen Malvan kävijän museovierailua, sillä se sijaitsee Malvan 15 metriä korkeassa aulatilassa, Valogalleriassa, josta kaikkiin näyttelyihin kuljetaan.

Teoksen suunnittelussa on huomioitu museokävijöiden tapa liikkua tilassa: Teos elää omaa elämäänsä jatkuvasti liikkeen ja äänimaailman kautta, mutta teos herää eri tavalla henkiin museokävijän jäädessä katsomaan teosta.

Teos hyödyntää liikkeentunnistusteknologiaa ja simulaatioalgoritmia, joiden avulla se tuottaa koko ajan muuntuvaa kuvaa ja ääntä. Taideteosta voi katsoa sekä ensimmäisestä kerroksesta että museon kolmannesta kerroksesta löytyvältä Valoparvelta.

Ahto tutkii veden erilaisia olomuotoja sekä kuvamateriaalin että äänimaailman kautta. Teos on lainannut muotokieltään vedeltä, mutta videokuvaa oikeasta nesteestä teoksessa ei nähdä. Ahton äänimaailmaan on nauhoitettu muun muassa solinaa, kohinaa ja virtausta.

– Olemme valtavan innoissamme saadessamme Malvaa varten suunnitellun, yleisön kanssa vuorovaikuttavan teoksen esille! Alati muuttuva teos on jokaisella kohtaamiskerralla erilainen ja vuorovaikutus teoksen kanssa on hyvin luontevaa, iloitsee Malvan museoamanuenssi Susanna Korhonen.

Taiteen, muotoilun ja teknologian ammattilaisista koostuva Ekho Collective on työstänyt teosta yhdessä Malvan kanssa keväästä 2021 lähtien. Kollektiivi koostuu seitsemästä jäsenestä. Kollektiiviin kuuluvat Minja Axelsson, Essi Huotari, Saara-Henriikka Mäkinen, Joonas Nissinen, Ilmari Pesonen, Kalle Rasinkangas ja Iina Taijonlahti.

– Valogallerian ainutlaatuinen arkkitehtuuri on tarjonnut meille inspiraatiota ja tehnyt teoksen työstämisestä todella kiinnostavaa. Odotamme kovasti Ahton avautumista yleisölle, jonka vaikutus kokonaiskokemukseen on merkittävä, kommentoivat Ekho Collectiven jäsenet.