Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ei meillä ole aiemmin ollut päihdeongelmaa sanana mukana" – uudistettu Lahden strategia tulossa päätettäväksi

Valtuuston on määrä hyväksyä ensi viikon kokouksessaan kaupungin strategia, jonka perusteella kaupunkia viedään kohti vuotta 2030. Oheisessa koosteessa näkyy strategian linjaukset ja tavoitteet.

Strategian iso visio on kirjattu näin: ”Lahti 2030 – Suomen johtavan ympäristökaupungin edelläkävijyys tuo asukkaille hyvinvointia ja yrityksille menestystä”.

Kaupungin strategia-asiantuntija Olli Toivonen toteaa, että strategiaesityksestä on tullut kiittävää palautetta kaupungin ulkopuolisilta sidosryhmiltä selkeydestään.

– Eräänkin palautteen mukaan tämä oli poikkeuksellisen selkeä ja ytimekäs julkisen sektorin strategia, Toivonen naurahtaa.

Toivosen mukaan nyt valmistellussa strategiassa ei ole dramaattista muutosta entiseen verrattuna.

– Kyllä tämä jatkaa strategian isoa kaarta, Toivonen toteaa.

Hän viittaa tässä yhteydessä muun muassa kaupungin pitkään jatkuneeseen ympäristötyöhön.

Strategiapaperin sanastossa on kuitenkin tapahtunut selvä muutos. Perinteiseen ympäristökaupungin asemaan on haettu monipuolisempaa näkökulmaa. Nyt puhutaan ekologisen kestävyyden lisäksi myös sosiaalisesta ja taloudellisesta kestävyydestä.

Entistä selkeämmät painotukset näkyvät myös yksittäisissä linjauksissa.

– Ei meillä ole aiemmin ollut päihdeongelmaa sanana mukana strategiassa. Syrjäytymis- ja päihdeongelmat ovat nyt näkyvämmin esillä, Toivonen toteaa.

Toivonen nostaa esille myös tavoitteen, jonka mukaan Lahti ei tee uudistuksiaan yksin, vaan etsii aktiivisesti kumppaneita.

– Tämä haastaa kaupunkiorganisaatiota, se on vahva ilmaus.

Nykyinen strategiatyö sai alkunsa syyskuussa, jolloin uusi valtuusto pureskeli asiaa ensimmäisen kerran seminaarissaan. Sen jälkeen strategiatyössä on ollut tavalla tai toisella mukana poliitikkojen lisäksi mitä erilaisimpia tahoja, kuten elinkeinoelämän edustajia, korkeakoulupuolen toimijoita ja kaupungin konserniyhtiöitä.

Tavallisia kaupunkilaisia on osallistettu muun muassa Monttu auki -nimisessä keskustelutilaisuudessa, kumppanuuspöydissä ja Lahden joulukylässä. Lapsillekin on järjestetty oma osallistumismahdollisuutensa koulujen kanssa toteutetussa Skididialogissa. Toivosen laskujen mukaan strategiatyössä on ollut jollain tavoin mukana arviolta 870 eri ihmistä.

Lopullisen muotonsa strategia saa vasta valtuuston hyväksynnän jälkeen, joten oheiseen listaukseen voi vielä tulla muutoksia. Maanantaina kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan äänin 8–2 yhden lisäyksen: ”Huolehdimme siitä, että Lahti on hyvän ikääntymisen kaupunki.