Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siteitä poikki Venäjälle – Lahti Energia karsii tuontia Venäjältä, Fennovoimalle alaskirjaus

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti välittömästi toimenpiteitä myös Lahti Energiassa. Yhtiö esimerkiksi lopettaa venäläisen puuhakkeen käyttöön energiantuotannostaan. Tähän asti venäläisen hakkeen osuus on ollut noin kymmenen prosenttia kaikesta Lahti Energian puuhakkeen käytöstä.

– Tällä ei ole vaikutusta nykyiseen lämmityskauteen. Pystymme hyödyntämään varastoitua puuta ja muiden sopimusten joustoja, Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen toteaa.

Yhtiö on myös käyttänyt vähäisessä määrin venäläisen Lukoilin toimittamaa öljyä. Kyseinen sopimus on myös katkaistu ja jatkossa öljy ostetaan kokonaan Nesteen jalostamolta, joka on tähän asti ollut Lahti Energian pääasiallinen öljyn toimittaja.

Yhtiö on myös tuonut Venäjältä maakaasua, mutta se on tarvittaessa korvattavissa öljyllä.

Merkittävimmät taloudelliset vaikutukset aiheutuvat Fennovoiman ydinvoimalahankkeen todennäköisestä alasajosta. Lahti Energia oli ehtinyt sijoittaa venäläisen Rosatomin kanssa kehiteltyyn hankkeeseen 16,9 miljoonaa euroa. Nyt yhtiö aikoo tehdä sijoituksesta alaskirjauksen, mikä heikentää vastaavasti kirjanpidollista tulosta. Toimitusjohtaja Haikarainen arvioi pitävänsä alaskirjausta hyvin todennäköisenä.

Lahti Energia -konsernin viime vuoden liikevaihto oli 197 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi edellisestä vuodesta noin 41,6 miljoonaa eli reilun neljänneksen. Tilikauden tulokseksi muodostui 22,8 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto ja tulos kuitenkin ylittivät edellisvuoden, sillä vuonna 2020 tulokseen kirjautui Oomi-järjestelystä johtuvia kertaluontoisia tuloja.

– Tuotannollisesti vuosi 2021 oli Lahti Energialle onnistunut. Liikevaihdon kasvun tulosvaikutus jäi kuitenkin vähäiseksi, sillä energianhankinnan kustannukset kasvoivat suhteessa enemmän, summaa Haikarainen.

Haikaraisen mukaan yhtiön liiketoiminta tuottaa edelleen hyvin rahaa, mutta isojen lainojen lyhennysten vuoksi yhtiön ”osingonmaksukykyyn kohdistuu paineita”. Lahti Energian osingot ovat perinteisesti olleet kaupungille merkittävä tulonlähde. Yhtiö käykin omistajansa kanssa keskusteluja osinkotasosta ja mahdollisesta lainojen uudelleenjärjestelystä, käytännössä esimerkiksi lyhennysvapaista.