Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wilma-viestit jäämässä historiaan Lahdessa

Wilma-viestit ja -tuntimerkinnät ovat olleet jo vuosien ajan erottamaton osa arkea myös lahtelaisissa perheissä, joissa on kouluikäisiä lapsia. Parin vuoden kuluessa Wilma-järjestelmä on kuitenkin siirtymässä historiaan ja tilalle on tulossa uusi DigiOne-niminen palvelualusta, jota Lahti on kehittämässä kuuden muun kehittäjäkaupungin kanssa.

Kaupungin tiedotteen mukaan DigiOne kokoaa kaikki koulutuksessa ja oppimisessa tarvittavat palvelut yhdeksi helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi ja se tulee muuttamaan merkittävästi koulujen arkea.

Lahti liittyi DigiOne-hankkeeseen vuoden 2021 alusta alkaen. Hanke kestää vuoden 2023 loppuun asti. Tänä aikana tuotetaan perusopetukseen ja lukioon palvelut, jotka otetaan käyttöön 2024.

– Tässä suunnitellaan ja toteutetaan toiminnallista ja pedagogista muutosta. Pilottikoulujamme ovat Kasakkamäen, Kivimaan, Kärpäsen ja Lähteen peruskoulut, jotka pääsevät jo tänä vuonna tutustumaan ja hiomaan tulevia palveluita, kertoo Lahden opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen.

DigiOne-palvelun ajatuksena on, että tiedot kulkevat yksittäisen oppijan mukana koulutusasteelta toiselle. Tieto on sitä tarvitsevien saatavilla kootusti ja helposti analysoitavassa muodossa.

Yhteisen alustan ja ekosysteemin ansiosta koulutuksenjärjestäjät voivat ottaa helposti käyttöön erilaisia markkinoilla olevia koulutusteknologian palveluita. Julkisten ja kaupallisten toimijoiden palveluita on helppo liittää palvelualustalle.

Palvelualustaa on kehitetty vuodesta 2019 alkaen. Kehitystyötä tehdään yhteistyössä Kuntien Tieran, Goforen ja Alfame Systemsin kanssa. Hankkeessa on ollut mukana yli 500 asiantuntijaa, joista valtaosa on kasvatus- ja opetusalan ammattilaisia.

– Tällä hetkellä DigiOnen kehitystyössä olevat kunnat kattavat yli neljänneksen Suomen asukasluvusta. Rakennamme skaalautuvaa mallia, jossa lähtökohtana on laajentaa palveluita myöhemmin perus- ja lukio-opetuksesta myös varhaiskasvatukseen ja ammatilliseen koulutukseen. Tavoitteena on, että vuonna 2028 on mukana 80 kuntaa, kertoo DigiOne­-hankkeen johtaja Kirsi Lehto.

Hanke on kilpailuttanut yhteiskehitettävien palveluiden toimittajat. Sopimukset on tehty neljän yrityksen kanssa.

Kodin ja koulun yhteistyön palvelun tuottaa Hailer oy. Hakemisen ja päätöksenteon palvelu toteutetaan yhteistyössä Kuntien Tiera oy:n kanssa Fujitsu Finland oy:n CaseM-ratkaisulla, joka tiedotteen mukaan nopeuttaa ja helpottaa huoltajien ja oppijoiden sähköistä asiointia sekä parantaa tietoturvaa.

Luku- ja työjärjestysten palvelun kilpailutuksen voitti itävaltalainen Untis GmbH. Yhtiön tekemä tehokasta optimointia hyödyntävä ratkaisu on käytössä ympäri maailmaa 76 maassa ja yli 26 000 koulussa.

Opetuksen suunnitteluun liittyvän kilpailutuksen voitti BeanBakers oy. Yhtiö on tunnettu ohjelmistokehityshankkeistaan, joissa yhdistyvät digitaalisen palvelumuotoilun, ohjelmistoalan ja opetusteknologian osaaminen.