Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Torikaivausten tuloksista tehty yli 300 sivun kooste

Lahden torilla järjestettiin vuonna 2013 laajat arkeologiset pelastuskaivaukset, jotka edelsivät toriparkin rakentamista. Kaivausten kohteena olivat kesällä 1877 tulipalossa tuhoutuneen Lahden kylän jäännökset ja niitä edeltäneet asutuskerrokset.

Kaivauksen tulokset on nyt koottu julkaisuksi nimeltä Raittikylästä kaupungiksi – Lahden kehitys ja elämänmuodon muutos keskiajalta 1900-luvun alkuun.

Julkaisu käsittää yli 20 artikkelia ja yli 300 sivua tiivistä tekstiä niin kaivauslöydöistä kuin elämäntavan muutoksesta Lahden kylässä. Kyseessä on suurelle yleisölle suunnattu tietoteos, jonka kirjoittajista suurin osa työskenteli kaivauksella.

Teos ilmestyy Lahden historiallisen museon julkaisusarjassa, ja sen ovat toimittaneet kaivauksia johtanut Liisa Seppänen sekä museon ­tutkimuspäällikkö Hannu Takala. Kirja on ilmestynyt sähköisessä muodossa, ja se on vapaasti kaikkien ladattavissa Lahden museoiden verkkosivuilta.

Kaivauksilta tuli erittäin runsaasti ihmisten arkipäivää valottavia löytöjä rakennusjäänteiden lisäksi. Kaivauksissa löytyi muiden muassa kivikellareita, kivettyjä kaivoja ja erittäin mielenkiintoisena jäänteenä Ylisen Viipurintien linjaus. Yksittäisiä löytöjä kirjattiin satoja tuhansia kappaleita.

Lahden kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö ­ Hannu Takala siirtyy huhtikuun alussa osakkaaksi arkeologiseen konsulttitoimisto Maanalaan. Takala oli yhtäjaksoisesti Lahden kaupungin palveluksessa 26 vuotta. Työsuhteet arkeologisten kenttätöiden parissa alkoivat kuitenkin jo 1980-luvun puolivälissä.

– Minulle tarjoutui mahdollisuus palata arkeologisten kenttätöiden pariin hallintotehtävistä – olen kuitenkin koulutukseltani ja luonteeltani kenttäarkeologi, sanoo Takala.

– Lahti on ollut hyvä työnantaja ja museo on mahdollistanut pitkäjänteisenkin tutkimuksen tekemisen, se on museomiehen unelmatyöpaikka. Mutta arkeologia on minun juttuni. Kerros kerrokselta edeten pääsemme lähemmäs menneisyyttä. Nykyteknologia tuo työhön ja tuloksiin kokonaan uutta luotettavuutta. Maanala oy:ssä pääsen takaisin historiamme tutkimuksen ytimeen.

Takalan aikana Lahden museo aloitti laajamittaisen arkeologisen tutkimustyön. Museo nimitettiin 2019 alueelliseksi vastuumuseoksi, ja aiemmin Museoviraston hoitamat Päijät-Hämettä koskevat viranomaistyöt siirtyivät Lahden museolle.

– Tämä tehtävä jatkuu tulevaisuudessa entistäkin aktiivisempana, ja toivottavasti museo saa ­tehtävän hoitoon lisäresursseja ­jatkossa.

Maanala oy on koko Suomen alueella ­toimiva arkeologinen konsulttitoimisto, joka tekee arkeo­logisia inventointeja, valvontoja, pelastuskaivauk­sia ja muita selvityksiä.