Avoin kirje | Lahden venäjänkieliset, nyt on aika käyttää kielitaitoanne ja yhteyksiänne

Tehdään heti yksi asia selväksi. En tietenkään syytä sinua siitä, että presidentti Vladimir Putin määräsi Venäjän sotilaat hyökkäämään Ukrainaan ilman mitään järjellistä perustetta.

Ei tulisi mieleenkään, koska tiedän lukuisten tavallisten venäläisten vastustavan sotaa kaikkien ajattelevien ihmisten tavoin. Siksi toivonkin sydämestäni, että et olet johtunut kohtuuttomasti kärsimään tilanteesta, jolle et voi mitään.

On yksinkertaisesti väärin ja täysin tuomittavaa, jos joku lähtee nyt syrjimään ja syyllistämään kaupungissamme asuvia venäjänkielisiä viime päivinä näkemiemme järkyttävien uutisten vuoksi. Toivon, että tämä ymmärretään työpaikoilla, kouluissa ja kaikissa mahdollisissa muissa paikoissa, joissa elämme yhteistä arkeamme ja kohtaamme toisiamme.

Ja niitä kohtaamisiahan riittää, koska venäjä on Lahden toiseksi puhutuin äidinkieli heti suomen jälkeen. Teitä on tässä kaupungissa noin 3 000. Osa ehkä muuttanut kaupunkiimme äskettäin, osa asunut täällä koko ikänsä. Oli taustanne mikä tahansa, olette tärkeä osa tätä kaupunkia.

Samaa voi sanoa venäläisistä ihmisistä ja venäläisestä kulttuurista osana koko yhteistä planeettaamme.

Venäjä on antanut maailmalle yksiä hienoimpia kirjailijoita ja säveltäjiä. Suuria tiedemiehiä. Omassa lajissaan maailman parhaita urheilijoita, joita vastaan suomalaiset sankarimmekin ovat tottuneet käymään tiukkoja kamppailuja, viimeksi viikonloppuna Salpausselän kisoissa. Joskus on voitettu, joskus on hävitty, aina on oltu kamppailun jälkeen valmiita kättelemään ja tuntemaan molemminpuolista arvostusta.

Valitettavasti Venäjä on antanut maailmalle myös sen nykyisen johtajan ja hänen ympärilleen rakentuneen valtaeliitin, joka on nyt valmis uhkaamaan maailmanrauhaa vain omien etujensa vuoksi, kansansa tulevaisuudesta piittaamatta. Siksi minulla on sinulle tärkeää asiaa.

Viime päivien murhenäytelmä on mahdollinen, koska Putinin propagandakoneisto on niin pitkään toistanut valheitaan tavallisille venäläisille ja tukahduttanut vapaan tiedonvälityksen.

Sinä osaat ehkä muitakin kieliä kuin venäjää ja Suomessa asuvana sinulla on mahdollisuus hankkia tietoa monipuolisesti eri lähteistä.

Tiedät viattomista ukrainalaisista siviiliuhreista, myös pienistä lapsista, jotka ovat menehtyneet venäläisten pommittaessa asuinkerrostaloja.

Tiedät lukuisista nuorista venäläisistä asevelvollisista, jotka lähetettiin kuolemaan täysin turhassa sodassa veljeskansaa vastaan. Lohduttomasti itkevien venäläisäitien pojista, joiden olemassaolon maan johto yrittää kaikin keinoin pimittää omalta kansaltaan.

Ole hyvä, ja kerro tästä kaikesta Venäjällä asuville ystävillesi ja sukulaisillesi. Ota käyttöön kaikki keinosi. Levitä oikeaa tietoa sosiaalisen median kanavissa. Puhu puhelimessa iäkkäämmille ihmisille.

Kerro heille myös, että Putin teki raskaan virhearvion luullessaan, että hän onnistuu herättämään kunnioitusta ja pelkoa tarttumalla aseisiin. Kerro, että muu Eurooppa on nyt yhtenäisempi ja määrätietoisempi kuin koskaan. Eikä vain Eurooppa, sodanvastaisessa rintamassa on hallituksia laajasti kaikilta mantereilta, koska perusteeton sota ei mahdu kenenkään oikeustajuun.

Kerro, että Putin on ryöstämässä Venäjän lapsilta heidän tulevaisuuttaan. Viemässä maataan koko muun maailman hyljeksimäksi ja eristämäksi roistovaltioksi, jonka taloudelta putoaa pohja.

Anna myös toivoa. Kerro, että Venäjä voisi ottaa paikkansa arvostettuna kansainvälisen yhteisön jäsenenä, joka sille historiansa ja kulttuurinsa puolesta luonnollisesti kuuluisi.

Valinta on yksin Venäjän kansan, kukaan muu sitä ei voi heidän puolestaan tehdä. Todellinen muutos ja uusi alku olla mahdollista vain, jos ihmisillä on mahdollisuus nähdä nykyisen valtakoneiston propagandan valheiden läpi. Siinä sinä voit auttaa.

Epäilet ehkä kaikkea edellä kirjoittamaani. Olet seurannut täällä Suomessa asuessakin Venäjän valtiol­lisen median uutisointia, ja uskot edelleen heidän kertomansa version Ukrainan tapahtumista.

Siinä tapauksessa pyydän: etsi internetistä käsiisi video, jossa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu Venäjän kansalle omalla äidinkielelläsi.

Tutkiskele kuulemasi ja näkemääsi sisimmässäsi. Näetkö natsin ja narkkarin, joka tekee kansanmurhaa Itä-Ukrainassa, kuten Vladimir Putin on väittänyt omille kansalaisilleen? Vai näetkö ihmisen, jonka sanoma osuu suoraan sydämeen? Suoraselkäisen maansa johtajan, joka haluaa elää kaikessa rauhassa naapureidensa kanssa? Viestin, joka mahdollisimman monen venäläisen pitäisi kuulla?

Tiedät mitä tehdä. Hyödynnä kielitaitoasi ja yhteyksiäsi. Jokainen oikeaa tietoa kertova viesti ja puhelu on tärkeä. Vaikeneminen ei ole vaihtoehto.

Joskus tulevaisuudessa lapsesi tai lapsenlapsesi kysyvät, mitä teit vuonna 2022. Tämän päivän valinnoillasi ratkaiset, voitko katsoa heitä silmiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut