Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahti yrittää sopeutua uuteen aikaan kaikkien valtuustoryhmien voimin – taloutta ja konsernirakennetta perkaavalla ryhmällä määräaika vuoden loppuun

Lahden kaupunginvaltuusto päätti tämän vuoden talousarvion hyväksymisen yhteydessä, että kaupunki aloittaa parlamentaarisen työskentelyn kaupungin talouden ja konsernirakenteen sovittamiseksi sote-uudistuksen jälkeiseen tilanteeseen.

Parlamentaarinen ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran viime viikolla ja valitsi keskuudestaan puheenjohtajaksi Minna Lampisen (sd.) sekä varapuheenjohtajaksi Toni Putulan (kok.). Ryhmä perehtyi kaupungin talouden rakenteeseen.

Kaupunginhallitus päätti ryhmän perustamisesta tammikuun lopussa ja nimesi ryhmän jäseniksi monijäsenisten valtuustoryhmien puheenjohtajat Minna Lampisen (sd.), Toni Putulan (kok.), Jorma Ratian (ps.), Kalle Aaltosen (Pro Lahti), Riina Puusaaren (vihr.), Jari Rissasen (kesk.), Sonja Falkin (kd.) ja Elisa Lientolan (vas.).

Ryhmän pysyvinä asiantuntijajäseninä toimivat kaupunginjohtaja Pekka Timonen, kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho, sivistysjohtaja Tiina Granqvist, vs. konsernipalvelujohtaja Sari Alm ja talousjohtaja Tiina Mörsky. Ryhmän sihteerinä toimii johtava controller Miia Karetjoki.

Ryhmän toimikausi jatkuu vuoden 2022 loppuun. Sen tehtävänä on tunnistaa sote-uudistuksen, TE-palvelujen siirron ja muiden mahdollisten muutospaineiden vaikutus kaupungin toimintaan ja talouteen sekä perehtyä kaupungin talouden ja taseen rakenteeseen. Ryhmän tulee tunnistaa keinoja toiminta- ja rahoitustuottojen sekä verotulojen vahvistamiseksi.

Ryhmä arvioi kaupungin toiminnan kustannustason ja tuottavuuden nykytilaa. Parlamentaarinen ryhmä tekee toimenpide-ehdotuksia toiminnan ja talouden järjestämis- ja tuotantotapojen muuttamiseksi vastaamaan toimintaympäristön muutosta. Tarvittaessa ryhmä tekee myös esityksiä konsernirakenteen muuttamiseksi. Lisäksi ryhmä tekee ehdotuksia periaatteista, joilla taloutta tasapainotetaan.

Parlamentaarinen ryhmä raportoi toiminnastaan kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle kesäkuussa ja alkuvuodesta 2023.

Ryhmän tulee tunnistaa keinoja toiminta- ja rahoitustuottojen sekä verotulojen vahvistamiseksi.

Ryhmä tekee ehdotuksia periaatteista, joilla taloutta tasapainotetaan.