Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kielen opetusta työpaikan tarpeisiin – Salpaus aloittaa yrityksille räätälöidyn suomen opetuksen maahanmuuttajataustaisille työntekijöille

Maahanmuuttajan työllistyminen tyssää helposti siihen, että hänen suomen kielen taitonsa ei riitä. Vaikka kielikurssit olisi käyty, ei se vielä tarkoita, että oman alan erikoissanasto olisi hallussa.

Tähän saumaan iskee Koulutuskeskus Salpauksen uusi Työpaikkasuomi-koulutus. TE-palvelujen tukeman koulutuksen ideana on vahvistaa maahanmuuttaneiden työntekijöiden suomen taitoa juuri oman työpaikan tarpeisiin sopivalla tavalla. TE-palvelut maksaa koulutuksesta 50–80 prosenttia.

Työpaikkasuomi-koulutus on tarkoitettu paitsi yrityksessä jo työskenteleville, myös rekrytoitaville maahanmuuttajille.

Salpauksessa on aiemmin pienimuotoisesti järjestetty vastaavaa opetusta, mutta nyt sitä aletaan tarjota osana valtakunnallista hanketta. Salpauksen maahanmuuttajakoulutuksen opetusalapäällikkö Kyllike Ladvan mukaan tarvetta koulutukselle on.

– Työnantajilta tulee usein sellaista viestiä, että he palkkaisivat kyllä maahanmuuttaneita, mutta kun se kielitaito on heikko, ja työturvallisuusasiatkin herättävät epäilyksiä. Eli suomen kielen taito nousee palkkaamisen esteeksi.

Kielitaidon puute mielletään hänestä suotta taakaksi.

Tämä koulutus voi vastata juuri niihin asioihin, jotka työnantajia epäilyttävät.

Opetusalapäällikkö Kyllike Ladva

– Kielitaitoa kehittämällä maahanmuuttajista voi saada mahtavia, sitoutuneita työntekijöitä!

– Tämä koulutus voi vastata juuri niihin asioihin, jotka työnantajia epäilyttävät.

Koulutuksessa keskitytään työhön liittyviin arkisiin vuorovaikutustilanteisiin ja sanastoon. Työturvallisuuden ohella ongelmia voivat aiheuttaa esimerkiksi perehdytyskansiot tai sähköpostien kirjoittaminen.

Koulutus tarjoaa Ladvasta mahdollisuuksia myös yrityksille, joilla työntekijöiden haku ei ole tuottanut tulosta ja joita kiinnostaisi palkata maahanmuuttajia.

– Tätä kannattaisi ajatella, koska rekry-koulutuksen kokonaishinnasta työantajan osuudeksi jää 30 prosenttia. Se on aika edullista.

Työntekijä arvostaa sitä, että työnantaja panostaa hänen osaamisensa kehittämiseen.

Opetusalapäällikkö Kyllike Ladva

Koulutus suunnitellaan yhdessä yrityksen kanssa vastaamaan juuri sen työpaikan tarpeita, niin sisällön kuin toteutustavankin puolesta.

– Tässä ei ole mitään valmista vaan materiaalitkin tehdään yrityksen tarpeiden mukaan.

Salpauksen suomen opettajien vahvuus on, että heillä on hallussa monen eri alan, kuten vaikka puhdistuspalvelun, ravintola-alan tai metallialan, ammattisanastot.

Opetus voidaan toteuttaa lähi- tai etäopetuksena tai monimuotoisesti.

– Se voidaan myös toteuttaa työpäivän aikana niin, että opettaja tulee työpaikalle. Jos yrityksellä ei tiloja ole, Salpauksesta niitä toki löytyy.

Myös koulutuksen kesto voidaan sopia tapauskohtaisesti.

Maahanmuuttajan vinkkelistä kielitaidon kehittäminen voi vauhdittaa urakehitystä. Yrityksille se on Ladvasta kilpailuvaltti ja lisää työntekijän sitoutumista yritykseen.

– Työntekijä osaa arvostaa sitä, että työnantaja panostaa hänen osaamisensa kehittämiseen.

Uusi koulutus on herättänyt kiinnostusta, neuvotteluja yritysten kanssa on käyty.

– Uskon, että mitä enemmän tulee työvoiman tarvetta, sitä enemmän tällä koulutuksella on kysyntää.