Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille alkamassa toukokuun alussa

Kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa alkaa keväällä kokeilu maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta alle 25-vuotiaille.Kokeilu on tarkoitus aloittaa 2. toukokuuta.

Ehkäisyvalmisteen valinta ja ehkäisyneuvonta tapahtuvat edelleen osana nykyisiä ehkäisypalveluita sote-keskuksissa, neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Ensimmäisessä vaiheessa on tärkeä myös varmistaa, että tieto palvelusta tavoittaa laajasti kaikki alle 25-vuotiaat nuoret.

Kokeilun seuraavissa vaiheissa toimintaa kehitetään Päijät-Hämeen hyvinvointialueen yhtenäiseksi palvelumalliksi ja selvitetään, millaisia digitaalisia ratkaisuja voidaan hyödyntää ehkäisypalvelun toteuttamisessa. Lisäksi varmistetaan, että tieto palvelusta tavoittaa esimerkiksi kolmannen sektorin toimijat ja sosiaalihuollon sekä muut nuorten kanssa työskentelevät tahot, jotta hekin osaavat kertoa uudesta palvelusta nuorille.

Seksuaaliterveyden pilotissa suunnitellaan ja toteutetaan nuorten kanssa yhdessä myös seksitautien torjunnan sosiaalisen markkinoinnin kokeilu.  

Maksuttoman raskaudenehkäisyn kokeilu on yksi Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen täydennysrahoituksen myötä Päijät-Hämeessä alkavista uusista pilottihankkeista. Sen tavoitteena on parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vähentää ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä, ja tätä kautta edistää nuorten hyvinvointia ja terveyttä ja vähentää inhimillistä kärsimystä.