Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harjun terveys esitteli avausvuoden luvut – potilaskontaktien määrä kasvoi neljänneksellä

Lahtelaisten perusterveydenhuollon tuottajana toimiva Harjun terveys on julkistanut ensimmäistä toimintavuotta kuvaavat luvut. Niiden perusteella moni asia on mennyt tavoitteiden mukaisesti.

Yhteisyritys toteutti avo­sairaanhoidossa viime vuonna 476 000 potilaskontaktia, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Suun terveydenhuollossa hammaslääkärillä käyntejä oli 76 000, mikä on 16 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Harjun terveydessä on pystytty tarjoamaan kiireetöntäkin vastaanottoaikaa pääasiassa samalle tai seuraavalle päivälle. Yhtiön tarjoama digiklinikka on Suomen laajin julkisen terveydenhuollon etävastaanottojen tuottaja. Etälääkärivastaanottojen määrä on 10 prosenttia kaikista Harjun terveyden lääkärivastaanotoista.

– Nopea yhteydensaanti puhelimella ja erinomainen hoidon saatavuus ovat toimivan perusterveydenhuollon kulmakiviä. Lahden sote-keskus palvelee alueen asukkaita myös iltaisin ja viikonloppuisin, ja lisäksi apua on saatavilla ympäri vuorokauden digiklinikalla. Näiden ansiosta yhä useamman on ollut mahdollista asioida palveluissamme, totesi Harjun terveyden toimitusjohtaja Petja Orre ensimmäistä toimintavuotta koskeneessa tiedotteessa.

Etävastaanottojen avulla toimintaan saadaan tehokkuutta, mutta niiden entistä laajempi käyttö jakaa mielipiteitä myös ammattilaisten keskuudessa.

Pyysimme Harjun terveyden edustajia kommentoimaan asiaa ja viittasimme tässä yhteydessä muun muassa kainuulaisten lääkäreiden esittämiin kriittisiin kommentteihin Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Ei ole mielekästä hoitaa etänä sellaisia vaivoja, jotka eivät etänä hoidettavaksi sovi.

Lyhyesti sanottuna lääkärit ovat olleet huolissaan siitä, että liiallisen etävastaanottoon siirtymisen myötä potilaiden vaivat eivät tule kunnolla hoidetuiksi ja pahimmillaan seurauksena on hoitovirheitä.

Asiaa kommentoidessaan Petja Orre muistutti, että eri alueilla käytetyt mallit eroavat toisistaan.

– Esimerkiksi Kainuussa on seurattu tavoitteellisesti etäkontaktien toteutumista. Harjun terveydessä ei seurata tällaista prosenttia. Ei ole mielekästä hoitaa etänä sellaisia vaivoja, jotka eivät etänä hoidettavaksi sovi. Meillä ammattilaiset päättävät itse, onko vaiva sellainen, että se pitää hoitaa vastaanotolla, Orre kommentoi.

Digilklinikka on toiminut odotetusti etenkin nuorempien ikäluokkien palvelukanavana, sen käyttäjien keski-ikä oli viime vuonna 32 vuotta. Digiklinikalle kirjattiin kaikkiaan 30 000 käyntiä, mikä oli kymmenen prosenttia kaikista Harjun terveyden lääkärikäynneistä.

Asiakaspuheluita Harjun terveyteen tuli avoterveydenhuollon puolelle yhteensä 393 000 ja suun terveydenhuoltoon 73 000. Puhelinpalvelun takaisinsoitto kangerteli erityisesti viime vuoden alkupuolella uuteen toimintamalliin siirryttäessä. Tilannetta saatiin kuitenkin parannettua vuoden loppua kohti tultaessa. Tästä kertoo tilasto, jonka mukaan viime vuoden keskimääräinen takaisinsoittoaika oli tunti ja 14 minuuttia, kun tämän vuoden aikana vastaava lukema on ollut 35 minuuttia.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajana Harjun terveyden perustamiseen aikoihin toiminut Marina Erhola on sitä mieltä, että yhteisyhritys on tilaajan näkökulmasta toiminut hyvin ensimmäisen vuotensa aikana.

– Palveluiden saavutettavuus on parantunut ja palveluiden laatuunkiin voidaan olla isossa kuvassa tyytyväisiä. Kun muutos on iso, on selvää, että joitakin haasteita on ollut. Palveluiden järjestäjä ja tuottaja ovat hyvässä yhteistyössä ratkoneet niitä.