Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katajakadun vuokratalot halutaan purkaa – myös Ruolan ostarin mahdollinen purku kaavoittajien selvitettävänä

Katajakatu 5:ssä sijaitsevat Lahden Talojen neljä kerrostaloa tulisi kaavoittajan mielestä purkaa ja korvata uusilla. Purettavaksi esitetyt talot on rakennettu vuosina 1966–67.

Perusteena on, että talot ovat päässeet niin huonoon kuntoon, ettei niiden korjaamiseen ole edellytyksiä.

– Harvinaistahan tämä on, että useampi kerrostalo puretaan yhtä aikaa, myöntää kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen.

– Rakennuksen täytyy olla siinä kunnossa, että sitä ei voi kunnostaa tai sen kunnostaminen ei tuo lopputulosta, jossa voidaan olla takuuvarmoja siitä, että rakennus on terveellinen ja turvallinen.

Alueen kaavamääräysten tarkistaminen sisältyy kaavoituksen tämän vuoden työohjelmaan.

Talojen kuntoa on kaupunginarkkitehdin mukaan selvitetty tarkoin.

Tästä on käyty selvitykset ja keskustelut museonkin kanssa, ja tällaiseen ratkaisuun valitettavasti on päädytty.

– Tästä on käyty selvitykset ja keskustelut museonkin kanssa, ja tällaiseen ratkaisuun valitettavasti on päädytty.

Jos kunnostaminen edellyttää rakennuksen purkamista alkutekijöihin ja kopion rakentamista, ei sekään Karvinen-Jussilaisen mukaan vastaa museon näkemystä säilyttämisestä.

– Rakennusten jatkuva kunnostaminen on opittu, mutta sitä on ehkä aiemmin jäänyt toteuttamatta.

Tavoite on saada alueen kaavatyö vauhtiin tänä vuonna. Karvinen-Jussilainen huomauttaa, että purku on ajankohtainen vasta kaavan valmistuttua, kun tiedetään, mitä tulee tilalle.

Huonokuntoisia kerrostaloja on Lahdessa aiemmin purettu muun muassa Paavolassa ja Kivimaalla.

Myös Ruolan ostoskeskuksen mahdollista purkamista selvitetään, sillä ostoskeskuksen omistajat ovat hakeneet kaavamuutosta, ajatuksena on ostoskeskuksen tai sen osan muuttaminen uuteen käyttöön.

– Erilaisia vaihtoehtoja on pyöritelty. Toive tietysti on, että vanhaa hienoa rakennusta pystyttäisiin säilyttämään, mutta tutkimme myös kokonaan purkamista ja uudelleen rakentamista yhtenä vaihtoehtona, sanoo kaavoitusarkkitehti Tuomas Helin.

Työn alla ovat kuntoselvitys ja rakennushistoriallinen selvitys, jotka antava suuntaa.

– Vähittäistavarakauppaa tontille on mietitty, mutta tontin ahtaus tekee kaavamuutoksesta haastavan.

Möysän liikenneympyrän tuntumassa kaavoitus etenee muutenkin, vanhan Möysän Esson paikalle ollaan kaavoittamassa tornitaloa Karjalankadun toisessa päässä olevan Oikoportin vastinpariksi. Alueelta poistuvat myös VPK:n vanhat rakennukset, joiden paikalle kaavoitetaan ikääntyneiden asumista.

Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen on hyvillään siitä, että kaavoituskohteita on ympäri Lahtea.

– Emme ole enää niin keskittyneitä keskustaan kuin aiempina vuosina, vaan suunnittelu alkaa jalkautua laajemmin eri puolille kaupunkia.

– Elinkeinoelämän kohteita pyritään kehittämään ja tarjoamaan uusiakin alueita, kerrostalojen kaavoitus pikku hiljaa vähenee, summaa Karvinen-Jussilainen.

Esimerkiksi Pippon, Kujalan ja Lotilan alueella tehdään kaavarunkotyötä, tavoitteena on kaavoitusarkkitehti Markus Lehmuskosken mukaan saada Pippon eteläosiin kaavoitettua reilut 60 hehtaaria uutta aluetta teollisuudelle.

Omakotitontteja ollaan kaavoittamassa Kytölään noin 100, kaava tullee nähtäville huhtikuussa. Myös Karistonmäen alueelle on tulossa omakotitontteja. Renkomäkeen Otavantien varteen on tulossa enimmäkseen rivitaloja ja muutama omakotitontti.