Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesätöitä riittää, hakijamäärä laskussa? – Tarjolla olevien kesätyöpaikkojen määrä on jo suunnilleen koronaa edeltäneellä tasolla

Pikainen katsaus kesätyötilanteeseen lupaa hyvää hakijoille: töitä on kyllä tarjolla, vaikka korona-aika onkin muuttanut arkea ja koetellut montaa elämänalaa kovalla kädellä.

Osuuskauppa Hämeenmaa hakee noin tuhatta kesätyöntekijää, joista puolet palkataan Lahden seudulle. Kesällä 2020 rekrytoinnit jouduttiin vähentämään puoleen, mutta sen jälkeen on päästy takaisin koronaa edeltäneelle tasolle.

– Kesätyöpaikkojen määrä on tulevana kesänä vielä hieman korkeampi kuin viime kesänä, sanoo henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti.

Juuri nyt haku on käynnissä yli 18-vuotiaille, ja maaliskuun alusta alaikäisille. Suurin osa tulee työskentelemään eri kokoisissa kaupoissa Prismasta Saleen. Lisäksi tehtäviä on ABC-liikennemyymälöissä, Sokos-tavaratalossa, rautakaupassa, autokaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa.

– Hakijamäärässä ollaan vähän jäljessä edelliseen vuoteen. Se kuulostaa olleen trendinä muillakin toimialueilla yleisemminkin, Virtainlahti kertoo huomanneensa.

Haku on parhaillaan käynnissä myös Wipakin pakkaustehtaalla Nastolassa. Tarjolla on noin 80 kesätyöpaikkaa, sekin suurin piirtein normaalilla tasolla.

– Hakemuksia on yhä tullut reilusti, mutta ehkä vähän keskimääräistä vähemmän. Kaikkien toimialojen yhteinen ongelma tällä hetkellä työvoimapula, toteaa henkilöstöpäällikkö Teija Ikäheimonen hausta, joka kuitenkin jatkuu vielä 27.2. saakka.

Wipakilla haussa on muun muassa koneenhoitajia, koneenhoitajan avustajia, sekä logistiikan ja kunnossapidon työntekijöitä.

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Nina Tillaeuksen mukaan Wipakin tuotteet ovat kokeneet korona-ajasta paitsi haittaa myös hieman hyötyä. Tilauskanta on yrityksen oman ilmoituksen mukaan ”erittäin hyvä”.

– Sairaaloissa on leikkauksiin käytettäviä tarvikkeita käytetty vähemmän, mutta samalla kertakäyttöisiä ruiskuja tarvitaan enemmän. Elintarvikepuoli on ehkä jopa parantunut, kun ihmiset ovat ostaneet enemmän elintarvikkeita kotiin, Tillaeus kertoo.

Lahden kaupungin kesätyöhaku puolestaan alkaa Kuntarekryssä 28.2. ja kestää maaliskuun puoliväliin.

Tarjolla on noin 160–170 kesätyöpaikkaa koululaisille ja opiskelijoille.

– Se mukailee aikaa ennen koronaa. Tietysti yksittäisiä peruutuksia saattaa tulla, jos joku toimipiste joudutaan sulkemaan, sanoo palveluesimies Jasmina Lebnaoui.

Kesällä 2020 kaupungin kesätyöt peruttiin kokonaan, ja lisättiin kesätyöseteleiden määrää. Viime ja tänä kesänä paikkamäärät ovat palautuneet koronaa edeltäneelle tasolle, jopa hieman sen yli.

Tehtäviä on tarjolla perinteisesti muun muassa päiväkodeissa, kirjastoissa, museoissa, nuorisotiloissa ja toimistoissa.

Kaupungin kesäharjoitteluun pääsee kuukaudeksi, avainluvut ovat 30 viikkotyötuntia ja 1 000 euron palkka. Pestit ajoittuvat touko-syyskuulle.

– Rohkaisemme esimiehiä valitsemaan myös alle 18-vuotiaita, joilla on yleensä ehkä vähän haastavampaa päästä yksityisen puolen paikkoihin. Viime kesänä alaikäisiä olikin noin 25–30 prosenttia, Lebnaoui arvioi.