Lahti Eventsin rooli Kymiringin Moto GP -kilpailujen järjestäjänä on puhuttanut paikallisessa keskustelussa siitä lähtien, kun yhteistyökuvio julkistettiin vuonna 2019. Hankkeeseen kriittisesti suhtautuneet päättäjät ovat kyseenalaistaneet kaupungin tapahtumayhtiön ottamat riskit moottoripyöräkilpailujen järjestämisessä.
Pitkään jatkuneessa väännössä nähtiin merkittävä vaihe viime viikolla, kun kaupunginhallitus sai käsiteltäväkseen Lahti Eventsistä tehdyn riskikartoituksen.
Kartoitusta ei ole julkistettu kokonaisuudessaan, mutta kaupunginhallituksen esityslistalla oli tiivis yhteenveto Lahti Eventsin merkittävimmistä riskeistä: kapea taloudellinen liikkumatila, koronaan liittyvät riskit, katsojatavoitteen saavuttamiseen liittyvät riskit, tapahtumatuotantoon liittyvät riskit, tuotantokumppanuuksiin liittyvät riskit ja turvallisuuteen liittyvät riskit.
Kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Jorma Ratia (ps.) oli taannoin vaatimassa riskikartoitukseen tekoa. Hän on tyytyväinen virkamiestyönä tehdyn selvityksen perusteellisuuteen.
– Minun mielestäni siinä ei ollut sellaista, mitä ei olisi voinut tuoda julkisuuteen, Ratia toteaa.
Sen sijaan Ratia ei ole tyytyväinen siihen, miten Lahti Events aikanaan teki päätökset Moto GP -bisnekseen osallistumisesta. Niinpä hän esittikin kaupunginhallituksen kokouksessa vielä selvitystä, jossa kaupungin sisäinen tarkastus selvittäisi, onko Lahti Events toiminut asiassa kaupungin konserniohjeiden mukaisesti.
Minulle jäi epäselväksi, kuka on keskustellut ja mitä on keskustellut.
Jorma Ratia
Tässä yhteydessä hän viittaa erityisesti konserniohjeiden pykälään, jonka mukaan kaupungin tytäryhtiöiden on pyydettävä etukäteen kaupunginjohtajalta dokumentoitu lausunto tärkeistä päätöksistään, kuten merkittävistä sopimuksista.
Kaupunginhallitus kuitenkin päätti äänin 6–3, ettei tällaiseen selvitykseen ole enää aihetta. Ratian lisäksi selvityksen kannalla olivat Erkki Nieminen (sd.) ja Kalle Aaltonen (Pro Lahti). Enemmistössä olivat Sirkku Hildén (sd.), Minna Lampinen (sd.), Jouni Kaikkonen (vihr.), Martti Talja (kesk.), Toni Putula (kok.) ja Milla Bruneau (kok.).
Ratia ihmettelee kaupunginhallituksen enemmistön näkemystä. Hän muistuttaa, että Lahti Events on tehnyt liiketoimintansa kokoon nähden merkittävän sitoumuksen Kymiring-sopimuksessa.
– Mitä tässä halutaan salata? Jos ei ole mitään salattavaa, miksi näiden asioiden puiminen on niin vaikeaa kaupungin ylimmälle johdolle? Ratia ihmettelee.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén näkee tilanteen toisin. Saamiensa tietojen pohjalta hän on sitä mieltä, että Lahti Events on pitänyt päättäjät asianmukaisesti ajan tasalla hankkeestaan.
Hildén muistuttaa, että Lahti Events toteuttaa Moto GP -liiketoimintaa valtuuston hyväksymän linjauksen mukaisesti. Hän huomauttaa, että edellisen kauden valtuutetut ovat päätöstä tehdessään nähneet myös liikesalaisuuden piiriin kuuluvia papereita.
– Kymiringin kanssa tehtävässä liiketoiminnassa ei ole ollut mitään sellaista, mikä ei olisi tullut päättäjien tietoon, Hildén sanoo.
Ratia ei ole asiasta yhtä vakuuttunut. Hän viittaa muun muassa kahden miljoonan euron suuruiseen rahaerään, joka on siirtynyt Lahti Eventsiltä Kymiringille vuonna 2020.
Ratian mukaan oleellista on, että päätökseen mahdollisesti liittyneestä omistajaohjauksesta ei löydy kirjallista dokumentointia, jälkikäteen on vedottu aiheesta käytyihin keskusteluihin.
– Minulle jäi epäselväksi, kuka on keskustellut ja mitä on keskustellut. Onko niin, että konserniohjeita sovelletaan tapauskohtaisesti?
Hilden ei lähde ottamaan yksityiskohtaisesti kantaa siihen, olisiko päätöksestä pitänyt olla kirjallinen omistajaohjauksen lausunto.
– Onko Lahti Eventsin sopimus sellainen, että siitä olisi pitänyt olla Koko Lahden kanta vai kaupungin kanta? Hildén pohdiskelee ääneen.
Tässä vaiheessa on epäselvää, mitä asiassa tapahtuu viime viikon päätöksen jälkeen.
– Minähän moottoriurheilumiehenä haluan, että tapahtuma toteutuu, mutta en halua Lahden käyttävän siihen veroeuroja, Ratia kiteyttää.
Hildén uskoo, että asia pysyy vielä pinnalla.
– Olen havaitsevinani tietynlaista asenteellista negativisuutta sitä kohtaan, että Lahti Events tekee tapahtumaa Kymiringille. Näin ajattelevat henkilöt haluavat tuoda esille, että tässä olisi juridisesti jotain epäselvää, Hildén toteaa.
Hän toistaa samaan hengenvetoon näkemyksensä, jonka mukaan Lahti Eventsin sopimuskuvioissa ei ole juridisia epäselvyyksiä. Hildénin mielestä asiassa on kyse pikemminkin poliittisesta näkökulmaerosta.
– Jos tämä sanottaisiin ääneen, olisi helpompi keskustella siitä, onko Lahti Eventsin hyväksyttävää toimia Kymiringin tapahtumajärjestäjänä.
Kaikesta päätellen lahtelaisen paikallispolitiikan Kymiring-väännössä on painettu hetkellisesti jarrua yhteen mutkaan tultaessa ennen seuraavaa kiihdytystä.
Julkisuudessakin on moneen kertaan spekuloitu, että Lahti Events on suurella todennäköisyydellä maksanut Kymiringille rata-alueen vuokraa ennakkoon kaksi miljoonaa euroa, mutta asiaa ei ole koskaan virallisesti myönnetty tai kiistetty liikesalaisuuteen vedoten.
Kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaoston puheenjohtajan Jorma Ratian (ps.) mukaan asia on kuitenkin käytännössä selvästi todettavissa Lahti Eventsin ja Kymiringin tilinpäätöksistä. Ratia muistuttaa, että raha on siirtynyt siinä vaiheessa, kun kesän 2020 kisojen peruuntuminen oli jo tiedossa. Näin ollen ennakkomaksu lähti liikkeelle hyvissä ajoin ennen oletettuja vuoden 2021 kisoja, jotka myös peruuntuivat.
– Mikä motiivi on ollut maksaa ennakkomaksu jo vuotta aiemmin? Siinä ei ole voinut olla muuta syytä kuin pelko siitä, että Kymiring menisi muuten konkurssiin.
Ratia myös kyseenalaistaa vetoamisen liikesalaisuuteen. Hän muistuttaa, että summa on ollut todettavissa julkisista tilinpäätösasiakirjoista, joten salaisuus on menettänyt merkityksensä. Ratian mielestä kyseessä on lähinnä ”poliittinen liikesalaisuus”, ei juridinen.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) tulkitsee asiaa toisin muun muassa kaupunginlakimieheltä saadun kommentin perusteella. Mielenkiintoista kyllä, Hildén viittaa Ratian erääseen viestiin, jonka mukaan mainittu tieto on löydettävissä, ”jos tietää mistä etsiä”. Näitä sanoja käytetään nyt yhtenä perusteluna sille, että tieto ei olisikaan niin julkinen.
Liikesalaisuuden määritelmää miettiessä olennainen kysymys on, olisiko tiedon paljastumisesta jotain vahinkoa.
– Mitä vahinkoa tästä tiedosta voisi olla jollekin? Ratia ihmettelee.