Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkö tekstiiliin muistijälkiä? – chileläinen Sofía Guridi vierailee Galleria Uuden Kipinän näyttelyssä

Galleria Uuden Kipinän näyttelyjaksolla vierailee parhaillaan chileläinen muotoilija ja tutkija Sofía Guridi, jonka näyttely Re(cuerda)me Kymi-tilassa leikittelee sanoilla recuerdame (muista minut) ja cuerda (lanka), jotka ovat mahdollinen vastaus kysymykseen: Onko tekstiilillä muistia?

Tekstiilin tahrat, tuoksut ja rypyt kertovat sen elämästä, mutta voisivatko nuo muistot myös reagoida ihmisen tunteisiin, kosketukseen tai ääneen, taiteilija pohtii. Optisten kuitujen ja elektroniikan avulla toteutettu interaktiivinen installaatio kutsuu katsojansa lähelle kokeilemaan muistijäljen jättämistä tekstiiliin.

Anna Pekkalan näyttely Paradise Ghost tarkastelee keinotekoisten luontokokemusten, kuten eläintarhojen ja suurten akvaarioiden tarvetta ja tulevaisuutta.

– Luonnon hälytystila saa minut levottomaksi, Pekkala taustoittaa.

Pekkalan taiteellisen ilmaisun keskiössä ovat olleet meri ja sen eliöstöt sekä niihin kohdistuva toiminta. Materiaalit vaihtelevat tekoturkiksesta romumetalliin.

– Lähtökohta teoksiini on tunne ja tunnelma, yritys kuvata sisäistä olotilaani fyysisessä muodossa.

– Meri ja rautakaupat ovat suuria idea-altaita, hän sanoo.

Iiris Pessa on tuonut Kulma- ja Kirnu-näyttelytiloihin Kuvapareja-näyttelynsä, joka koostuu nimensä mukaisesti viidestä kuvaparista.

– Voisivatko maalaukset olla kuin kirjan kannet? Mikä tarina kuvien väliin muodostuu? taiteilija pohtii.

– Olen valinnut kuvaparit niin, että ne muodostavat haluamani visuaalisen dialogin.

Näyttelyn kokonaisuuteen kuuluu myös videoteos, jossa Pessan kirjoittamat runot yhdistyvät kuvavirtaan.

– Syntyy jälleen uusi tulkinnan taso, Pessa luonnehtii.

Näyttelyt ovat avoinna yleisölle 6.2. asti Galleria Uudessa Kipinässä (Kymintie 1). Galleria on avoinna ti-pe kello 12–18, la-su 12–16, maanantaisin ­suljettu.