Toimitukseemme yhteyttä ottanut lukija ihmetteli, miten tiukoilla aikatauluilla lahtelaisille koululaisille tehdään nykyään hammastarkastuksia. Hammaslääkärit tekevät kouluilla 3.- ja 7.-luokkien oppilaille niin sanottuja pop up -tarkastuksia, joissa yhtä oppilasta kohden on käytettävissä viisi minuuttia.
Käytäntö on tullut voimaan viime vuonna, jolloin Harjun terveys oy otti pyöritettäväkseen Lahdessa myös julkisen hammashoidon tarkastuksineen. Aiemmin hammaslääkärillä on ollut käytettävissään 20 minuuttia oppilasta kohden, joten muutos on merkittävä.
Tiukentunut aikataulutavoite on herättänyt ristiriitaista vastaanottoa ja kritiikkiä alan ammattilaisten keskuudessa.
– Viidessä minuutissa ehtii pyöräyttämään sormea suussa. Jos hammaslääkärin hanska pysyy ehjänä ja mitään ei jää kiinni mihinkään, kaikki on sitten kunnossa, lohkaisee eräs kokenut hammaslääkäri.
Hän ei itse työskentele Harjun terveydessä, mutta on perillä yhtiön tilanteesta, koska alan piirit ovat pienet.
Harjun terveydessä työskentelevä lääkäri puolestaan muotoilee näkemyksensä hieman diplomaattisemmin.
Viidessä minuutissa pystyy tekemään seulontaa, mutta ei hammastarkastusta.
Harjun terveydessä työskentelevä hammaslääkäri
– Viidessä minuutissa pystyy tekemään seulontaa, mutta ei hammastarkastusta.
Tällä hän tarkoittaa sitä, että viiden minuutin aikana esille tulevat mahdolliset ongelmatapaukset pitää ohjata tarkempaan tarkastukseen.
Harjun terveyden johtava hammaslääkäri Eija Peltonen on työskennellyt nykyisen työnantajansa palveluksessa elokuusta lähtien, joten hän ei ole ollut luomassa aikataulutavoitteita. Hänen näkemyksensä mukaan nykyinen käytäntö ei ole niin ongelmallinen kuin kriittisimpien kommenttien perusteella voisi luulla.
– Todellisuudessa se menee niin, että käytetään se aika, mitä lapsen tilanne vaatii, Peltonen toteaa.
Tällä hän tarkoittaa sitä, että viisi minuuttia on työn suunnittelun pohjana oleva keskiarvoaika. Toteutuva aika voi yksittäisen lapsen kohdalla vaihdella suuntaan ja toiseen. Tarkastukset toteutetaan käytännössä siten, että paikalla on kerrallaan esimerkiksi kolme lasta odottamassa vuoroaan, jolloin seuraava tarkastus päästään aloittamaan heti edellisen jälkeen.
Peltonen muistuttaa, että hammaslääkärillä on käytännössä mahdollisuus tehdä tarkastuksia itselleen sopivassa tahdissa.
– Hammaslääkärit ovat erilaisia, toiset tekevät tämän nopeammin ja toiset tarvitsevat enemmän aikaa.
Hammaslääkärien tapauk‑ sessa työtahti vaikuttaa osittain myös palkkaan, sillä heille maksetaan suoritekorvauksia tehtyjen töiden määrän mukaan.
Tiukentuneet aikatauluvaatimukset näkyvät myös suuhygienistien työssä. Heillä on nyt käytettävissään 15 minuuttia tarkastuksiin, joita tehdään 1.-, 5.- ja 8.-luokkalaisille. Ennen vastaavaan tehtävään oli käytettävissä puoli tuntia.
Tehyn luottamusmiehenäkin toimiva suuhygienisti Pirjo Ylioja sanoo suoraan, että aikatavoite on vedetty turhan tiukalle.
– Se ei ole laadukasta hoitoa, vaan liukuhihnatyötä. Ei siinä ajassa ehdi käymään motivoivaa keskustelua lapsen kanssa omien hampaiden hoidosta.
Hän muistuttaa, että suuhygienistien pitäisi olla ennen kaikkea terveyden edistäjiä.
Oman mausteensa keskusteluun tuo tieto siitä, että henkilöstön vaihtuvuus on ollut suurta Harjun tervey‑ dessä sen ensimmäisen toimintavuoden aikana. Esimerkiksi viime aikoina sieltä on lähtenyt hammashoidon ammattilaisia lähialueilla vapaina olleisiin paikkoihin.
Johtava hammaslääkäri Eija Peltonen toteaa, että kyseessä on valtakunnallinen ilmiö: hammashoidossa on pulaa kaikkien ammattiryhmien edustajista ja tilanne vaihtelee jatkuvasti. Hänen tietojensa mukaan aikatauluvaatimukset eivät ole nousseet esille pois lähdön syynä lähtijöiden kanssa käydyissä palautekeskusteluissa.
Ensimmäisten kuukausien perusteella Peltonen on huomannut, että Harjun terveydessä on ”osaavaa porukkaa ja tosi taitavia ihmisiä, jotka tekevät kovasti töitä”.
Samalla hän toteaa, että uudella yrityksellä on vielä paljon tekemistä toimintatapojen muutoksessaan.
– Aina on parannettavaa. Minulla ainakin on kova halu vaikuttaa siihen, että ihmiset viihtyisivät täällä.
Harjun terveydessä on hammashoitopuolella nykyään 175 työntekijää, joista 54 hammaslääkäreitä, 36 suuhygienistejä ja 85 hammashoitajia.