Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laduille kaivataan nyt lisää lunta – "Näennäisesti lunta on, mutta kun mennään maastoon, siellä on höttölunta"

Kun sää on suosinut talviurheilua ja korona rajoittanut sisäliikuntaa, on Lahden hiihtolatujen käyttö tänä talvena ollut kovaa.

– Erittäin kovaa, mutta sitä vartenhan niitä tehdään. On ihan loistavaa, että ihmiset ovat alkaneet hiihtämään ja liikkumaan luonnossa, iloitsee kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas.

Ongelmana on kuitenkin ollut lumen vähyys, minkä vuoksi latupohjilla paistaa paikoin jo hiekka. Murheita laduntekijöille aiheuttavat myös loppuviikolle ennustetut lämpöasteet.

– Se ei tiedä yhtään hyvää latutilanteelle. Mutta sään mukaan mennään.

Vaikka lunta on, ei sitä ole ollut riittävästi latujen ylläpitoon.

– Täytyy muistaa, että mitä enemmän latuja ajetaan, sitä enemmän ne myös kuluvat. Aina, kun latukone menee yli, lähtee pikkuinen siivu lunta pois.

Laduntekijät tekevät kuitenkin antaumuksella loistavaa työtä ja ovat täystyöllistettyjä.

Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas

– Näennäisesti lunta on, mutta kun mennään maastoon, siellä on höttölunta, johon ei uria voi tehdä. Lunta pitää olla 20 senttiä, että saadaan painettua urat.

– Myös hiihtäminen kuluttaa lumipintaa, varsinkin luistelualue tulee liukkaaksi. Kun sitä karhennetaan, lunta häviää. Lunta kaivataan lisää.

Luonnonlumen vähyyden takia ladut ovat paikoin vielä kokonaan ajamatta, maanantaina oli kuusi latua vasta pohjattuna ja viisi kokonaan suljettuna. Latujen kunto on viime päivinä heikentynyt etenkin kaupunginosien laduilla, esimerkiksi Hennalassa, Kerinkallio-Liipolan ja Renkomäen alueilla.

Hiihtokunnossa on kuitenkin ollut noin 30 latua 40:stä, parhaiten on päässyt hiihtämään urheilukeskuksen ja Salpausselän laduilla. Latuverkostoa on kaikkiaan noin 180 kilometriä, josta valaistua on noin 70 kilometriä.

Laduista saattaa käyttäjiltä tulla kipakkaakin palautetta, sillä niiden kunto voi kovassa käytössä paikoin nopeastikin heikentyä.

Laduntekijät tekevät kuitenkin antaumuksella loistavaa työtä ja ovat täystyöllistettyjä.

Liikuntapalvelu­päällikkö Markku Ahokas

– Laduntekijät tekevät kuitenkin antaumuksella loistavaa työtä ja ovat täystyöllistettyjä, muistuttaa Ahokas.

Suosiosta huolimatta sopu on hiihtäjien kesken säilynyt.

– Ihmiset ovat tämän parin vuoden aikana oppineet liikkumaan luonnossa ja hyväksymään sen, että muitakin siellä on, on pikkuväkeä ja kaikentasoista hiihtäjää.

Latutilannetta ja latujen kuntoa pystyy seuraamaan kaupungin nettisivuilta, päivittyvän Lahtiski-palvelun kautta.

Suosittuja ovat läpi talven olleet myös Salpausselän maastoliikuntapolut. Merkityt reitit, joita on 25 kilometriä, on tarkoitettu kaikkien käyttöön. Poluilla voi kävellä, juosta ja maastopyöräillä.

Viime talvena maastopyöräilijät pitivät polkuja auki lumikenkien avulla ja autonrengasta vetämällä, mutta tänä talvena siihen ei ole ollut tarvetta, kertoo maastopyöräohjaaja Riku Tynkkynen.

– Salpausselän merkityillä ulkoilureiteillä kuljetaan nyt niin paljon, että ne ovat aika hyvin pysyneet ajokunnossa pyörilläkin. Talvella reitit tietysti vähenevät.

Myös maastopyöräilyn suosio on koko ajan kasvanut.

– Ihan hurjasti! Metsässä kulkee nyt tosi paljon pyöriä.

Tynkkynenkin on pannut merkille, että poluille mahtuvat hyvin kaikenlaiset liikkujat. Ongelmia tosin voi tulla nopeista kohtaamisista, jos jalan liikkuvat eivät huomaa nopeampia pyöräilijöitä.

– Pyöräporukka kun muistaisi vielä laittaa soittokelloa pyörään ja käyttää sitä ajoissa, hän vinkkaa. Hän itse kertoo aina kiittävänsä, jos kävelijät antavat tietä.

– Kohtaamiset ovat olleet positiivisia.

Ulkoilureiteillä liikkuvia palvelee Tapanilan hiihtomaja, joka on avoinna torstaista perjantaihin kello 10–17 ja viikonloppuisin kello 11–16.