Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neuvonnalla onnistuttu välttämään häätöjäkin - asumis- ja talous­neuvonnalle luvassa jatkoa Lahdessa

Lahdessa hyviä kokemuksia ennaltaehkäisevästä toiminnasta, häätöjäkin onnistuttu välttämään.

Lahden kaupunki ja Lahden Talot oy ovat kokeilleet asumis- ja talousneuvontaa vuosina 2018–2021. Henkilökohtaisella ohjauksella on onnistuttu ennaltaehkäisemään talousongelmia ja myös häätöjä.

Asumisneuvonta auttaa matalalla kynnyksellä vuokranmaksuun, asumisen tukiin, asunnon etsimiseen ja muihin asumiseen ja talouteen liittyvissä kysymyksissä.

Lahden Asta-hanke on tavoittanut hankeajalla yli 2000 eri asiakasta. Kahdelle hanketyöntekijälle asiakaskontakteja on kertynyt keskimäärin 200–250 kuukaudessa, mikä tekee yli 5 000 kontaktia koko aikana.

Noin kolme neljästä asiakkaasta on ollut Lahden Talojen asiakkaita, mutta viime vuosina yksityisellä asuvien asukkaiden osuus on kasvanut. Palvelu on tavoittanut myös asunnottomia.

– Asumisneuvonnan keinoin on onnistuttu ennaltaehkäisemään ja ratkaisemaan asukkaiden talousongelmia. Näin on voitu turvata asumisen jatkuminen vaikeidenkin elämäntilanteiden kohdatessa. Meille on tärkeää mahdollistaa palvelun saatavuus jatkossakin, sanoo Lahden Talojen markkinointipäällikkö Piia Jokiaho kaupungin tiedotteessa.

Lahden kaupunki ja Lahden Talot oy ovat sopineet asumisneuvonnan jatkamisesta toistaiseksi. Kesällä 2021 voimaan tulleessa MAL-sopimuksessa asumisneuvonnan vakiinnuttaminen asetettiin yhdeksi Lahden kaupungin toimenpiteeksi asunnottomuuden poistamiseksi.

– Asta-hankkeessa olemme luoneet Lahteen asumisneuvonnan palvelun, joka tukee asiakkaita haastavissa asumiseen liittyvissä elämäntilanteissa. Asumisneuvonta on löytänyt paikkansa ennaltaehkäisevänä palveluna kuntalaisille. Hienoa, että saamme jatkaa palvelun tuottamista ja kehittämistä jatkossakin, toteavat asumisneuvojat Heli Nuutinen ja Satu Niemelä.

Asumisneuvojilta saa henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa asumisen haastaviin tilanteisiin ja erityisesti asumiseen liittyvissä talousasioissa. Yhdessä asumisneuvojan kanssa voi selvittää, miten mahdollinen vuokravelkatilanne tai muu asumiseen liittyvä asia tulisi hoidettua. Asumisneuvojilta saa ohjausta myös asunnon hakuasioissa.

Asumisneuvonnan palvelu sijaitsee Lahden Palvelutorilla, kauppakeskus Trion 2. kerroksessa. Parhaiten asumisneuvojan tavoittaa puhelimitse, sähköpostilla asumisneuvo@lahti.fi tai asioimalla Palvelutorilla asumisneuvonnan päivystysaikaan, joka on pääsääntöisesti tiistaisin ja torstaisin.

Asumisneuvonnan lakisääteistäminen on yksi nykyisen hallitusohjelman kirjauksista. Tietoa asian etenemisestä on odotettavissa alkaneen vuoden aikana.

Turvatakseen nykyisen toiminnan jatkuvuutta hallitus myöntänyt Aralle kolmen miljoonan euron määrärahan toiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen vuodelle 2022.

Määrärahan turvin tuetaan asumis- ja talousneuvonnan kehittämistä ja laajentamista kuntien kanssa. Avustuksen määrä on enintään 60 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Avustus myönnetään neuvottelumenettelyin alkuvuodesta 2022.