Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vielä taistellaan, luovuttaa emme aio" – rajoitusten kurittama ravintola-ala sinnittelee

– Äärimmäisen surullista, summaa ravintoloitsija Kati Onnela.

Hän on joutunut uusien ravintolarajoitusten takia osittain tai kokonaan lomauttamaan 46 ihmistä. Kolmesta ravintolasta vain Roux ja Kokka ovat nyt osan viikkoa auki, Popot on suljettu.

Alan pompottelu rajoituksin turhauttaa, kun samalla väki saa velloa kaupoissa.

– Mieluummin sitten koko Suomen ravintolat kiinni kuukaudeksi ilman mitään kellonaikavärkkäyksiä, ja siitä maksettaisiin asiaankuuluvat korvaukset yrittäjille.

Kuvaavaa on, että hänen omat ravintolansa eivät ole saaneet senttiäkään korvauksia pakkosuluista. Syynä on se, että Kokka avattiin väärään aikaan, kesällä 2020. Tuen ehto on, että liikevaihdon on täyttynyt pienentyä 30 prosenttia vuodesta 2019.

– Meillä on kolmen ravintolan kulut, mutta valtion silmissä edelleen kaksi toimipistettä, hymähtää Onnela.

Kompensoinnissa Suomi on Euroopan huonoimpia, jos ei huonoin. Ensimmäisen kerran vielä ymmärtää, mutta nyt pitäisi jo olla palikoiden kunnossa.

Yrittäjä Anssi Pyysing

Marraskuussa näytti vielä hyvältä, mutta joulusesonki ei onnistunut odotetusti, sillä tautitilanne paheni, mikä toi massiiviset peruutukset joulukuulle. Ja edessä ovat muutenkin vuoden hiljaisimmat kuukaudet.

– Kylmiä väreitä se tuo, Onnela myöntää.

Lahdessakin on jo uutisoitu ensimmäisestä alan konkurssista, kun Wood Pub ilmoitti lopettavansa. Onnela kantaa huolta alan yrittäjien jaksamisesta.

– Mennään varmasti jo vaa'ankielellä pikku hiljaa. Että onko kannattavaa jatkaa, onko yrittäjillä enää voimia. Tiedän useita yrittäjiä ympäri Suomen, jotka ovat joutuneet laittamaan ravintolan kiinni.

Huolta lisää pätevien työntekijöiden pako alalta.

– Ala kärsii valtavasta työvoimapulasta, noin 30 prosenttia tekijöistä on kadonnut.

Hän ei jaksa uskoa, että rajoitukset 20. tammikuuta poistuisivat, mutta hanskoja ei aiota lyödä tiskiin, vaan take away -kasseja on taas ideoitu.

– Vielä sinnitellään ja taistellaan, luovuttaa emme aio.

Tunnelmat ovat apeat myös Teerenpeli-ravintoloissa, joista Taivaanranta ja Olavi ovat rajoitetusti auki, Teerenpeli suljettu. Lomautusvaroituksen sai 22 ihmistä, osalla lomautus on osa-aikainen.

– Se on tragedia jokaiselle lomautetulle, tietää yrittäjä Anssi Pyysing.

Vaikka kaksi ravintolaa on auki, on kaupankäynti nykyrajoituksilla kannattamatonta. Teerenpeli-yhtiöillä tilannetta auttaa, että tislaamon ja panimon toiminta ei ole kokonaan tyrehtynyt.

– Edellisten vuosien säästöjä ja lainarahoitusta on tarvittu, että kiinteitä kuluja on voitu maksaa. Saadut korvaukset eivät ole niihin riittäneet.

Häntä hämmästyttääkin, miten surkeasti Suomessa on hoidettu korvausten maksaminen yrityksille, vaikka sulkupäätökset kyllä nuijitaan sujuvasti.

– Kompensoinnissa Suomi on Euroopan huonoimpia, jos ei huonoin. Ensimmäisen kerran vielä ymmärtää, mutta nyt pitäisi jo olla palikoiden kunnossa.

Myös lomautettujen työntekijöiden korvauksissa voitaisiin ottaa muualta oppia.

– Euroopassa on paljon malleja, missä suoraan työntekijälle maksetaan esimerkiksi 75–80 prosenttia palkasta. Silloin he eivät ensimmäiseksi lähde hakeutumaan muihin töihin.

Alan ahdinko on todellinen.

– Yrittäjät ovat todella tiukoilla, pienissä ravintoloissa painetaan pitkää päivää. Paljon riippuu siitä, kuinka hyvin kenelläkin onnistui loka-marraskuun pikku pyrähdys.

Hän huomauttaa, että ravintoloissa kurssi voi rajoitusten poistuessa kääntyä nopeastikin.

– Kolmen kuukaudenkin hyvä sesonki paikkaa nopeasti, mutta ei se koko vuotta pelasta.

Hänellä kuitenkin riittää luottamusta alan tulevaisuuteen.

– Itsellä on vahva usko siihen, että tästä selvitään.