Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Deadnamen” käyttö on loukkaus transihmiselle – Lahteen paluusta haaveileva Pauliina-Martta Kaukinen on aktiivinen transihmisten oikeuksien puolestapuhuja

Pauliina-Martta Kaukinen vastaa puhelimeen hyväntuulisena. Takana on juuri ostosreissu avopuolison kanssa, nyt olisi hetki aikaa haastattelulle vielä ennen illan töitä.

Kaukisesta kertoessa on hieman hankala päättää, mistä kohdin hänen tarinansa aloittaisi. Hänen elämäntarinaansa mahtuu musiikkia, politiikkaa, molempien vanhempien menetys ja opintoja niin puutarhanhoidon kuin teologian parissa. Aloitetaan Lahden Hennalasta, musiikista ja paikallispolitiikasta.

Kaukinen syntyi Villähteellä, hänen vanhempansa viljelivät maata. Kaukisten suku oli varsin musikaalista. Serkuksista neljä on muusikoita, ja lapsuudesta suuri osa kului erilaisten bänditouhujen parissa. Vanhempien eron jälkeen Kaukinen muutti äitinsä kanssa Lahden Hennalaan.

– Varuskunta-aika oli mielenkiintoista. Äiti oli töissä kasarmin sotilassairaalassa, ja minä sain pyöriä siellä vapaasti. Sain syödä sotilaskodissa ilmaiseksi hernesoppaa.

Kaukisen on aina ollut helppoa olla oma itsensä, ja hän tiesi aina olevansa todellisuudessa nainen. Äitikin kutsui häntä Anniinaksi. Muiden sukulaisten suhtautuminen Kaukisen ulkonäköön vaihteli.

– Sukuni on tunnettu suku Lahden musiikkipiireissä ja suhtautuminen oli ristiriitaista. Pukeuduin naiseksi, ja tietyt ikäpolvet katsoivat, että no onko tuo oikein normaalia.

Kaukinen on vaikuttanut myös Lahden politiikassa. Hän oli mukana Lahden kokoomuksen toiminnassa kymmenen vuotta eri tehtävissä ja kerran myös itse kuntavaaliehdokkaana 2000-luvun alussa.

Nykyisin Kaukinen vaikuttaa sateenkaarijärjestöissä ja ottaa kantaa transihmisten asioihin kirjoittamalla mielipidekirjoituksia ja nostamalla aihetta esille haastatteluissa. Lähivuosina hän on antanut haastattelut muun muassa Hämeen Sanomiin ja Rauhan tervehdykseen.

Jutuissa Kaukinen esiteltiin hänen entisellä nimellään. Entisen nimen eli dead­namen käyttö tuntui pahalta ja epäkunnioittavalta.

– Tiesin, että he aikovat näin tehdä. Hämeen Sanomien jutun aikaan nimenmuutos oli vielä kesken, mutta nyt se on vahvistettu. Sanon suoraan, että deadnamen käyttö tuntuu pahalta. Joskus olen törmännyt siihen keskustelussa ja silloin sanon, että vaihdetaan puheenaihetta.

Vuonna 2015 Kaukinen kohtasi kovan menetyksen, kun hän menetti molemmat vanhempansa samana vuonna. Isälleen hän ei koskaan ehtinyt kertoa totuutta itsestään. Aika vanhempien kuoleman jälkeen oli hir­veää. Kaukinen muutti puolisonsa kanssa pois Lahdesta samana vuonna.

Sen jälkeiset vuodet Kaukinen ja hänen puolisonsa muuttivat sinne tänne. Nyt ikävät muistot vanhempien menetyksestä ovat hellittäneet ja kaipuu kotikaupunkiin on nostanut päätään.

– Hennala, Laune, Keijupuisto. Sinne on kaipuu. Tarkoitus on muuttaa vuoden päästä takaisin, jos vain löydämme talon Launeelta. Se on ehto.