Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskussairaala varautuu jouluna koronaruuhkiin – joululomia ei ole peruttu, pyhiksi on työntekijöitä etsitty vapaaehtoisesti lomiaan lykkäävistä

Alueen synkistyvä koronatilanne ja omikron-variantin vaikutusten vaikea ennakoitavuus hankaloittavat joulunpyhiin valmistautumista Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Epävarmuustekijöitä on paljon, vahvistaa tulosaluejohtaja Jarkko Lehtonen.

– Kuinka isoksi tartuntamäärät nousevat ja kuinka se vaikuttaa meidän toimintaan, eli paljonko potilaita tulee.

Vaikka sairaalan toiminta yleensä hiljenee jouluksi, joudutaan tänä vuonna varautumaan siihen, että koronapotilaiden tulo ei pysähdy.

– Ennakoivasti on varauduttu niin, että on nostettu pandemiavuodeosaston paikkalukua 25:een. Varaudumme myös neljään koronatehopotilaan hoitoon.

Esimerkiksi maanantaina sairaalahoidossa oli 29 koronapotilasta, joista tehohoidossa kolme.

Mikäli tämäkään varautuminen ei riitä, mahdollista on myös siirtää tehohoidon potilaita muihin sairaanhoitopiireihin.

Sairaalan henkilöstön lomia ei kuitenkaan ole peruttu.

– Ei ole peruttu, eikä siihen ole mahdollisuuttakaan, kun ei olla poikkeusoloissa.

Vapaaehtoiseen vuosilomien siirtoon halukkaita on kuitenkin kartoitettu.

– Olemme tiedustelleet, onko siihen halukkuutta, ja vapaaehtoisia on löytynyt.

Ennakkoon tehdyn kyselyn perusteella näyttää Lehtosesta siltä, että töihin saadaan tilanteen huonontuessa hälytettyä riittävästi väkeä. Myös ulkopuolisia keikkatyöntekijöitä tullaan palkkaamaan ja pyytämään henkilöstöä tekemään ylimääräisiä vuoroja. Pandemiaosastoa on lisäksi vahvistettu sisäisin siirroin.

Venymistä siis vielä löytyy henkilöstöltä?

– Kyllä löytyy venymistä.

Lehtonen toivoo, että näillä järjestelyillä juhlapyhistä selvitään.

– Mutta tilanne elää. Jos on tarvetta korjata arviota, sitten tehdään korjaavia toimia.

Joulun aikaan varaudutaan sairaalassa ajamalla ei-kiireellistä toimintaa alas joulunalusviikon ja loppiaisen välillä.

– Tälle ajanjaksolle on keskitetty vuosilomia, ja esimerkiksi päiväkirurginen yksikkö on jo pitkään ollut suljettuna väliviikon, jotta voidaan turvata henkilökunnalle vuosilomat.

– Paikalla on vain päivystävä henkilökunta, silloin leikataan ainoastaan päivystysleikkauksesta ja ykköskiireelliset, esimerkiksi syöpäleikkaukset.

Joulun seutu ei Lehtosen mukaan ole asiakkaiden kannaltakaan erityisen toivottu ajankohta suunnitelluille leikkauksille.

Sekä joulu että uusivuosi sijoittuvat viikonloppuun, joten perusvarautuminen niihin on Lehtosen mukaan sama kuin normaalisti viikonloppuisin.

– Meillä on 24/7 toimintoja, joita ovat Akuutti 24, vuodeosastot , synnytystoiminta ja leikkaustoiminta, ne toimivat keskeytymättä.

Sen sijaan päiväaikaiset toiminnat eli poliklinikat ovat juhlapyhinä viikonloppujen tapaan suljettuina.

Korona-aika on kasvattanut hoitajapulaa myös Päijät-Hämeessä.

– Toki meillä oli jonkinasteinen hoitajapula jo ennen koronaa. Vakituisiin virkoihin on varsin hyvin hakijoita, mutta kyllä hoitajapula on syventynyt näiden kahden vuoden aikana.

– Tämä on todella raskasta meidän henkilökunnalle ollut.

Henkilöstöpulan takia keskussairaalassa onkin jouduttu sairaansijoja sulkemaan, eikä kaikkia leikkaussalejakaan pystytä pitämään auki.

Lähestyvien pyhien ajaksi sijaisia on kuitenkin Lehtosen mukaan saatu, joten lisää sairaansijoja ei jouduta sulkemaan.