Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoki vesilintuja vain virallisella ruokintapaikalla - pikkulintujen ruokintapaikoilla huolehdittava siistiydestä

Lintujen talviruokinta on jälleen ajankohtaista. Kaupungin yleisillä alueilla on kuitenkin vain muutama virallinen lintujen ruokintapaikka.

Vesilintujen virallinen talviruokintapaikka on Jout­joen suulla Polttimon kohdalla. Metsälintujen ruokintapaikat ovat Kariniemen metsässä, Linnaistensuolla ja Luhdanjoen lintutornilla. Lintuharrastajat vastaavat ruokinnan käytännön järjestelyistä.

Muilla kaupungin maa-alueilla ei ole sallittua ruokkia vesilintuja ruokinnasta aiheutuvien terveyshaittojen vuoksi. Lintujen ruokinta voi mm. houkutella paikalle haittaeläimiä ja levittää tauteja. Pienillä vesialueilla, joissa vedenkierto ei ole riittävä, ruokinta voi vaikuttaa myös veden laatuun.

Pikkulintujen ruokintapisteiden eli roikkuvien ruokinta-automaattien sijoittaminen kaupungin luonnontilaisille alueille on mahdollista, mikäli huolehditaan paikan siisteydestä eikä vahingoiteta puustoa tai muuta kasvillisuutta. Lintujen ruokinta on järjestettävä niin, etteivät ruokintapaikalla vierailevat linnut pääse tahraamaan ulosteillaan piha-alueita, lasten leikkipaikkoja tai muita oleskelupaikkoja. Maasta ruokkiminen ei ole sallittua.

Lintujen talviruokinnan voi aloittaa maan jäätyessä tai maan peittyessä lumeen. Ruokintaa on syytä jatkaa samalla paikalla, kunnes kevät saapuu ja maa on paljas ja sula. Kesäisin lintuja ei ole syytä ruokkia, sillä luonnossa on niille tarjolla riittävästi oikeanlaista ravintoa. Vääränlainen ravinto voi aiheuttaa haittaa lintujen terveydelle, muun muassa altistaa erilaisille kehityshäiriöille. Lisäksi lämpimässä säässä taudit leviävät ruokintapaikoilla helpommin.

Lahden kaupungin ympäristöpalvelut avustaa lintuharrastajia ruokintamateriaalien hankinnassa kaupungin virallisille ruokintapaikoille.