Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahti harkitsee valitusta hanhipäätöksestä - ely-keskuksen ratkaisu kummastuttaa

Lahden kaupunki harkitsee, aikooko se valittaa päätöksestä, jolla Varsinais-Suomen ely-keskus päätti olla myöntämättä kaupungille poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkotukseen puistoalueilta.

Ely-keskus ei myöntänyt anottua lupaa koirien, laserin tai dronen käyttöön puistoalueilla, vaan katsoi, että hanhien ulosteen määrää on mahdollista vähentää tehostamalla siivousta sekä vaikuttamalla nurmialueiden houkuttelevuuteen.

Päätöksessä muistutetaan, että uimarannoilla tehtävä rauhallinen hanhien ohjaaminen laserilla ja dronella ei edellytä poikkeuslupaa.

Poikkeuslupaa haettiin paitsi hanhien ulosteiden, myös kaupunkilaisten turvallisuuden takaamiseksi, mitä asukkaat ovat kaupungin mukaan toivoneet jo vuosia.

– Se turvallisuusnäkökulma oli elyn päätöksessä heikosti huomioitu, se pitää paikkansa. Se varmaan olisi peruste, jolla voisi teoriassa valittaa, pohtii Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho.

Poikkeuslupaa haettiin Mukkulan kartanopuistoon ja uimarannalle, Ankkurin rantapuistoon ja uimarannalle, Ankkurinrannalle, Ruoriniemenrantaan, Majakkapuistoon, Kapteeninpuistoon, Ruoriniemenpuistoon, Pikku-Vesijärven puistoon, Kariniemenpuistoon sekä Pallaksenpuistoon.

Lahti aikookin nyt ryhtyä suunnittelemaan aktiivisia karkotustoimenpiteitä uimarannoille. Puistoalueilla kyseeseen tulevat passiiviset keinot, ja nyt harkitaan myös pysyvien aitaratkaisujen rakentamista pahimpiin paikkoihin. Matalia, hanhien rantautumista estäviä aitoja on vuosina 2020–2021 tehty Ruoriniemenrantaan, Pallaksenrantaan, Pikku-Vesijärven puistoon sekä Ankkurinrantaan. Samalla on nurmialueita jätetty pidemmälle heinälle.

Hanhien karkotusta näkyvästi ajaneen kaupunginvaltuutettu Jani Walleniuksen (kok.) mielestä kaupungin pitää ehdottomasti valittaa.

– Päätöksessä keskityttiin ulosteongelmiin, vaikka kyse on kansanterveydestä ja yleisestä turvallisuudesta. Ulosteet ovat toissijainen juttu, sanoo Wallenius. Lahdessa hanhet ovat toistuvasti hyökänneet ulkoilijoiden päälle, mistä on tehty poliisillekin ilmoituksia.

– Emme ole hanhia ampumassa, vaan siirtämässä, painottaa Wallenius, joka epäilee elyn tehneen ratkaisunsa "ideologia edellä".

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu ja sen luvaton häiritseminen ja tappaminen on laitonta. Valkoposkihanhi on EU:n suojelema laji.