Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verenluovutuksen vilkkain kuukausi alkamassa - luovutusmäärät olleet laskussa kaikkialla Suomessa

Trion veripalvelun aulassa ei käy kuhinaa. Kaikki kuusi verenpunaista luovutustuolia ovat haastatteluhetkellä tyhjillään. Kun tämä lehti ehtii ulos painosta, tilanne on todennäköisesti melko erilainen. Joulukuu on verenluovutuksen vilkkain sesonki.

SPR:n veripalvelun antamien tietojen mukaan reilut 8 000 henkeä kävi viime vuonna luovuttamassa verta Lahdessa. Jotta Lahdessa yllettäisiin viime vuoden tasolle, joulukuun aikana pitäisi käydä yli tuhat verenluovuttajaa.

Lahden laskevat luovutusluvut eivät ole poikkeama. Luovutuskertojen määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana pudonnut Suomessa yli 75 000:lla. Trio Hansan veripalvelun vastaava sairaanhoitaja Tarja Järvinen kertoo, että vaikka pudotusta onkin tullut, myös veren tarve on pienentynyt. Tähän on vaikuttanut esimerkiksi leikkausmenetelmien kehitys.

– Emme ole huolissamme. Pyrkimys on, ettei verta ole yli tarpeen, vaan elämme ”kädestä suuhun.” Veren tarve ja luovutusten määrä on supistunut mutta määrä on riittävä, kunhan saamme normaalin määrän luovuttajia liikkeelle.

Tämä ei tarkoita, etteikö verenluovuttajia tarvittaisi lisää. Vilkaisemme yhdessä päivän verentarvetta kuvaavaa veribarometriä veripalvelun sivuilta. Ei kehumista. Ainoastaan AB+ -veriryhmää on runsaasti annettavissa. Mutta jos tuloillaan on kerran vuoden vilkkain sesonkiaika, eikö tilanne paikkaannu hyväntahtoisten ihmisten siivittämänä joulukuussa? Valitettavasti asia ei ole aivan niin yksinkertainen.

Luovutettu veri erotellaan kolmeen eri osaan: verihiutaleisiin, punasoluihin ja plasmaan. Nämä osat pilaantuvat eri vauhtia. Esimerkiksi pakastettuna plasma säilyy useamman vuoden, kun taas verihiutaleet pilaantuvat jo viidessä päivässä. Tästä syystä runsas verenluovuttajien määrä joulukuussa ei kanna koko tammikuun yli. Tarvitaan luovuttajia eri veriryhmistä, tasaisesti ympäri vuoden. Ihannetilanteessa Suomessa saataisiin noin 800 luovutusta joka arkipäivä.

Pyrkimys on, ettei verta ole yli tarpeen, vaan elämme ”kädestä suuhun.”

Vastaava sairaanhoitaja Tarja Järvinen

Myös koronalla on ollut vaikutusta luovutusten vähentyneeseen määrään. Myös mahdollinen verensiirron tarve on huolettanut ihmisiä. Moni on kysynyt voisiko mahdollisesti saada koronan verensiirron kautta. Tämä huoli on turha, sillä korona ei tartu veren välityksellä. Rokotevastaisia puolestaan on huolettanut mahdollinen altistuminen koronarokotteelle verensiirron yhteydessä.

– On turvallista luovuttaa rokotetun verta rokottamattomalle. Meillä ei erotella mitenkään luovuttajista niitä, ketkä ovat saaneet koronarokotteen. Kaikki saavat luovuttaa verta. Emme edellytä koronapassia, mutta flunssaoireisena ei saa koskaan tulla luovuttamaan.

Koska joulukuussa odotetaan runsasta määrää luovuttajia, Järvinen suosittelee varaamaan ajan verenluovutukseen joko puhelimitse tai netissä. Myös asioilla käydessään saa poiketa vilkaisemaan, onko jonoa. Veri on hyvä joululahja. Vielä parempi lahja on tehdä uudenvuodenlupaus ja käydä luovuttamassa verta tasaisesti ympäri vuoden.

Korjattu 3.12. Lisätty tilastolaatikkoon otsikot "Lahti" ja "Koko maa" sekä korjattu Lahden tämän vuoden luovutusmääriä koskeva luku oikeaan muotoon 7158. Paperilehdessä julkaistusta versiosta viimeinen numero oli jäänyt pois.

Luovutettu veri erotellaan kolmeen eri osaan: verihiutaleisiin, punasoluihin ja plasmaan.