Hanna Haverista, 43, tuli aikoinaan lääkäri, koska hän halusi opiskella itselleen hyvin konkreettisen ja selkeän ammatin. Lapsena Haveri rakasti salapoliisitarinoita, mistä saattaa löytyä syy sille, miksi hän erikoistui juuri neurologiaan.
– Neurologia on todellista salapoliisityötä. Täytyy osata kaivaa piilossa olevia asioita, tehdä johtopäätöksiä potilaan kertomasta sekä usein pelkästään käsin tutkimalla. Joskus on myös yhdisteltävä tutkimusten antamia johtolankoja toisiinsa, Haveri kuvailee.
Myös syyskuussa Päijät-Sotessa alkanut Planetary health -lääkärin työ on uudenlaista asioiden yhdistelemistä ja johtopäätösten tekemistä. Tehtävä liittyy ensi vuonna käynnistyvään alueelliseen terveys- ja ympäristöohjelmaan, joka kestää peräti kymmenen vuotta.
Planetaarisella terveydellä tarkoitetaan sitä, että planeetan ja ihmisen terveys ovat toisistaan vahvasti riippuvaisia. Planetaarinen terveys liittyy elämäämme niin hyvässä kuin pahassa, halusimme tai emme.
Toisiinsa kytkeytyneet ympäristön ja ihmisterveyden haasteet viestivät kestämättömästä elämäntavasta. Uusimman tutkimustiedon mukaan pitkäaikaissairauksia ja niiden riskitekijöitä voidaan ehkäistä ja lievittää vahvistamalla luontoyhteyttä ja muuttamalla elintapoja.
– Ympäristössä voi olla ihmisterveydelle haitallisia tekijöitä, sen jo moni tietää. Mutta ympäristö voi olla myös asia, joka tervehdyttää ihmistä. Juuri tätä Lahden alueella halutaan jatkossa korostaa ja tuoda uusia avauksia terveydenhuollon rakenteisiin asti, Haveri kertoo.
Ympäristössä voi olla ihmisterveydelle haitallisia tekijöitä, sen jo moni tietää. Mutta ympäristö voi olla myös asia, joka tervehdyttää ihmistä.
Hanna Haveri
Näin monialaista yhteistyötä terveydenhuollon ja ympäristöpuolen välillä ei Haverin mukaan tehdä vielä missään muualla Suomessa.
Hanna Haverin mies huomasi Planetary health -lääkärin työpaikkailmoituksen ja totesi homman sopivan täydellisesti vaimolleen. Ilmoituksen luettuaan Haveri oli heti samaa mieltä. Se, että ihmisterveyttä katsotaan nyt isolla asiantuntijajoukolla myös terveydenhuollon ulkopuolelta, on luontoihmiseksi tunnustautuvalle lääkärille erityisen inspiroivaa.
Haverille luonto on jokapäiväistä arkea. Päivä alkaa aamulenkillä luonnon helmassa koirien kanssa ja työpäivän paineet purkautuvat lähimetsissä. Koiria perheessä on neljä. Pihassa kuopsuttelevat kanat ja kesäisin laiduntavat lampaat. Hevosiakin on kaksi. Kotipihan mehiläisiä hoitaessa sisäinen salapoliisiluonne tarkkailee, miten esimerkiksi sää vaikuttaa mehiläisten elämään. Viime kesän helteissä moni huomasi konkreettisesti, että sää vaikuttaa myös ihmisen elämään – jopa terveyteen.
– Aina kun hoidamme sairauksia, olemme jo askeleen jäljessä. Ilmastonmuutos on luonnon kriittisin sairaus, joka on niin ikään merkki siitä, että ongelmiin olisi pitänyt puuttua jo aiemmin. Sekä luonnon että ihmisen terveydessä tulisikin kääntää painopiste vahvasti ennaltaehkäisyyn.
Ihmisten arkisiin elämäntapoihin vaikuttaminen on haasteellista, mutta yhteistyö Lahden kaupungin ja Lahden Yliopistokampuksen kanssa tarjoaa uudenlaisia vaikuttamisen tapoja ja kanavia.
Ilmastonmuutos on luonnon kriittisin sairaus.
Hanna Haveri
Vaikka Lahdella on nyt siis oma planetaarisen terveyden lääkäri, ei potilas – ainakaan vielä – tule tietoisesti Planetary health -lääkärin vastaanotolle, vaan kliinistä työtä Haveri tekee edelleen ”tavallisena” neurologina keskussairaalassa. Planetaariseen terveyteen erikoistuneen lääkärin työ on neuvoa antava asiantuntijarooli, joka vie puolet Haverin työajasta Lahdessa. Hän tuo ohjelmaa toteuttaville asiantuntijoille näkökulmia siihen, miten terveydenhuollossa voitaisiin toimia tehokkaammin hyvinvointia edistäen, mutta myös ympäristöä huomioiden.
– Lääkäreissä on myös paljon yhteiskunnallisia vaikuttajia, joten ammattikunnallamme on erinomainen mahdollisuus edistää planetaarista terveyttä myös terveydenhuoltosektorin ulkopuolella, Haveri toteaa.